Fabian Biesheuvel werkt bij Caesar Group. Hij heeft er verschillende rollen, onder andere programmeur en projectmanager. Hij volgde onlangs de cursus Problem Driven Scope Management. Een cursus die helpt problemen oplossen. Dat kunnen programmeer- maar ook managementproblemen zijn.
Waarom deze cursus?
Deze cursus helpt je buiten je normale denkpatroon te denken. Deze cursus is erg gericht op het ontdekken van het kernprobleem.
Je kunt de theorie toepassen op heel veel verschillende dingen. Bijvoorbeeld als je tijdens het programmeren een probleem probeert op te lossen. Programmeurs zijn heel goed in het bedenken van een oplossing. Maar je weet niet of je de goede oplossing hebt, als je het probleem niet duidelijk hebt. Je kunt het ook toepassen bij klanten. Misschien is er een verschil in waar de klant heen wil en de realiteit. Met Problem Driven Scope Management (PDSM) kun je het kernprobleem boven water proberen te krijgen. Het hoeft geen groot probleem te zijn. Je kunt het overal op toepassen.
Heeft jouw werkgever de cursus betaald?
Alle werknemers van Caesar Group krijgen deze cursus. PDSM is door iemand anders ontwikkeld, maar wordt door Caesar Group toegepast.
Ik geloof dat nieuwe medewerkers bij de instroom al een klein stukje van deze training krijgen.
Hoe ziet de cursus eruit?
De cursus heeft een doorlooptijd van vier weken. Elke week heb je één dag cursus. Daarnaast moet je een klein beetje huiswerk maken.
De eerste dag ga je op zoek naar dingen die gebeuren waar je niet blij mee bent, het gaat dan om de effecten die je ziet of voelt gebeuren. Deze moet je in kaart brengen in een schema. Je beschrijft vervolgens hiervan de oorzaak en het gevolg van op. Op dag twee zet je de belangrijkste oorzaken en gevolgen in een ‘core cloud’, je kernprobleem. In zo’n core cloud worden een doel, de twee behoeften om dat doel te kunnen bereiken en de gedragingen die bij de behoeften horen, weergegeven.
Deze gedragingen zijn dan in conflict met elkaar. Bijvoorbeeld dat je een programmatuur hebt gemaakt die niet in de architectuur past. De derde dag probeer je aannames te staven en deze in kaart te brengen. Is het altijd zo? Kun je er dan wel wat aan doen? De vierde dag was de makkelijkste dag. Tijdens deze cursusdag dachten we na over wat er gebeurt als je je oplossing doorvoert. Ontstaan er bijvoorbeeld nieuwe problemen? En je maakt een actielijst in welke stappen je het probleem gaat oplossen
Je hoeft geen toets te maken aan het einde van de cursus. Het is meer een workshop. Er wordt je ook gevraagd om van tevoren over een probleem na te denken. Met dit probleem ga je tijdens de workshop aan de slag. Aan het einde van de cursus heb je een actielijst. Die ga je doorvoeren. De cursus zorgt dus voor een echte doorbraak voor het oplossen van je probleem.
Is dat bij jou ook gebeurd?
Ik ben nog steeds met die actielijst bezig. In verschillende lagen van het bedrijf worden er delen van mijn actielijst doorgevoerd. Ook anderen hebben hier mee te maken en erover nagedacht. Daarom is het niet helemaal mijn persoonlijke actielijst meer.
Wat heb je geleerd?
Ik ben me bewust geworden dat ik eerst op zoek moet naar het kernprobleem. Bedrijven en de ict-sector in het algemeen zijn heel goed in het verzinnen van oplossingen. Maar je weet pas of je een goede oplossing hebt als je het probleem duidelijk hebt.
Ik pas het ook doe in de persoonlijke sfeer. Maar ook in sport kun je er gebruik van maken. Het is een bewustwordingsproces, na verloop van tijd gebruik je het regelmatig.
Wat vond je lastig?
Het out-of-the-box denken vond ik moeilijk. Als je zo lang in de ict werkt, ben je gewend mooie oplossingen te verzinnen. Dat is lastig loslaten. Je moet echt nadenken of je er wel iets aan hebt, of je een probleem oplost.
Wat was minder moeilijk?
Als je eenmaal het probleem boven water hebt, dan is het verzinnen van de oplossing makkelijk.
Wat wil je nog meer gaan doen?
Mijn functie bestaat uit verschillende rollen, onder andere projectmanager en programmeur. Ik wil uiteindelijk naar projectmanager groeien. Daarom ga ik juni met een cursus Prince 2 starten.