Veiliger vervoer van gegevens door RFID in combinatie met AGPS.
Bijna wekelijks berichten de media over belangrijke gegevens die gestolen worden of gekopieerd. Bijna niemand kijkt er meer van op wanneer CD´s met vertrouwelijke gegevens van personen zoek raken in de post, of laptops met geheime militaire gegevens uit auto´s worden gestolen of worden achtergelaten op een openbare plek. Kan technologie er voor zorgen dat essentiële gegevens niet meer voor onbevoegden toegankelijk zijn?
Opgeslagen gegevens kunnen gewist, gestolen, gekopieerd of verloren worden. Dat kan desastreuze gevolgen hebben voor een bedrijf, overheidsinstelling, klant of eindgebruiker en het imago schade toebrengen. Door het maken van back-up´s, het versleutelen van gegevens en het regelmatig updaten van virussoftware wordt belangrijke informatie beschermd. Maar wat als gegevens letterlijk fysiek worden overgedragen van de ene naar de andere kamer in een groot gebouw? Of het hele land doorgaan langs verschillende websites of organisaties? Hoe kan een informatiemanager garanderen dat vertrouwelijke informatie veilig van A naar B wordt gebracht zonder dat het in de verkeerde handen valt of onderweg verdwijnt?
RFID
Met radio frequency identification (RFID)-technologie is het mogelijk om waardevolle zaken die onderweg zijn bij te houden en op te sporen (track and trace.) RFID-systemen, zoals bijvoorbeeld het Dalabeluard Tape Tracking-systeem van Imation, zijn gebruiksvriendelijk en daarom eenvoudig te implementeren door managers van datacentra. Het RFID-label, dat een microchip en –antenne bevat, wordt op een veilige manier aan te vervoeren zaken bevestigd (of dat nou een varken is of een tape-cartridge). Vervolgens kan de chip gelezen worden door een scanner bij een speciaal controlepunt, met een mobiele scanner of met een RFID-label gedragen door een medewerker. De lezers van RFID behoeven geen instructies en kunnen signalen oppikken binnen een straal van ongeveer drie tot vier meter. Door deze eigenschap kan een hoop tijd bespaard worden, met name als er sprake is van grote aantallen opslaghoeveelheden. Meerdere zaken in een gesloten container kunnen worden gelezen omdat de RFID-scanner meer producten tegelijkertijd kan lezen, zonder dat de container geopend hoeft te worden.
Specifieke tapemanagement-software, zoals bijvoorbeeld de applicaties van VaultLedger of Vertices, kunnen aan de hand van de chip gedetailleerde rapporten leveren van iedere stap die een product aflegt. Door deze software kan een bedrijf de volledige weg die een product aflegt controleren en bijhouden. Dit is zeer belangrijk aangezien veel bedrijven op korte termijn uiterst nauwgezette informatie moeten kunnen verschaffen om aan de wens van de klant te kunnen voldoen, het maakt een bedrijf toegankelijk en transparant.
Met RFID-technologie weten we wanneer een datacartridge een kamer, een gebouw of een bedrijf heeft verlaten en wanneer het aankomt op de plaats van bestemming. Maar hoe weten we zeker dat de gegevens onderweg bijvoorbeeld niet gekopieerd zijn?
AGPS
Imation test momenteel het gebruik van een ´assisted global positioning system´ (AGPS). Hiermee kan elk item dat onderweg is op elk moment gelokaliseerd en iedere onverklaarbare afwijking van een afgesproken route of schema kan direct worden aangekaart en gecorrigeerd. De informatie-dragers zijn daardoor niet alleen beschermd tegen letterlijk verlies of diefstal, maar ook tegen het illegaal bekijken, kopiëren en tegen corruptie. Voornamelijk in combinatie met AGPS-technologie, biedt RFID-labeling een eenvoudige oplossing voor CD´s met vertrouwelijke informatie die kwijt raken in de post en het terugvinden van vermiste laptops.
Hoewel de RFID/AGPS-systemen kunnen aangeven of opgeslagen gegevens op hardware bekeken of gekopieerd zijn, kan het niet voorkomen dat dit gebeurt. Daarom is het raadzaam binnen een bedrijf, consistente richtlijnen op te stellen als het gaat om het versleutelen van gegevens.
Anna Lidén
Manager Commercial & Magnetic products EMEA
Imation Europe BV
Weten waar je data is is fijn en het kunnen traceren van je gegevens als ze ontvreemd ook. Maar inderdaad encryption is een technologie die inmiddels eenvoudig en goedkoop toe te passen is, mocht de data drager dan kwijt raken dan is deze vrijwel onbruikbaar.
Goede voorbeelden hiervan zijn de ingebouwde encryptie in de laatste generatie LTO Ultrium tape drives. Via de back-up software of een aparate key management appliance is deze simpelweg aan te zetten, kost geen performance. Dus voorkomen is beter dan genezen.
Remko Westrik
Manager StorageWorks
Hewlett-Packard Nederland