Telfort is niet helemaal ongedeerd uit de controle van het Agenstchap Telecom (AT) gekomen. Het telecombedrijf voldoet volgens een steekproef het agentschap nog niet aan de vergunningsvoorwaarden voor het gebruik van de Umts-frequentieruimte.
Nederlandse telecomoperators met een vergunning voor het gebruik van frequentieruimte voor Umts zijn verplicht in een groot deel van Nederland dekking te leveren en hierbij te voldoen aan een minimaal serviceniveau.
Met de overname van Telfort door KPN in 2005 biedt Telfort wel mobiel internet aan via Umts, maar gebruikt hiervoor de frequentieband van KPN. Het AT eist dat elk bedrijf de eigen frequentie gebruikt om te voldoen aan de opgestelde regels.
Volgens een persvoorlichter bij KPN zag het agentschap Telfort en KPN als twee aparte bedrijven. Het telecombedrijf is wel van plan de frequentieruimte van Telfort te gebruiken, maar pas wanneer de ruimte van KPN vol is. Dit zou technisch de slimste zet zijn en onnodige kosten drukken. Met onder meer de opkomst van mobiel internet verwacht Telfort in de toekomst een groot deel te gebruiken van de eigen frequentieband.
Orange, overgenomen door T-Mobile, voldoet wel aan de gestelde eisen, net als T-Mobile zelf. Ook KPN en Vodafone kwamen ongeschonden uit de kwaliteitsmeting van het AT, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.
Het agentschap geeft Telfort 6 weken de tijd om te reageren. Het telecombedrijf hoopt het agentschap te overtuigen van hun standpunt. Mocht dit niet lukken dan kan Telfort een boete wachten. Het lijkt de eerste fase van een juridisch-semantische discussie te zijn die mogelijk uitmondt in een serie rechtzaken.
In 2000 zijn 5 Umts-frequenties geveild. Vanuit concurrentieoverwegingen werden hier een aantal voorwaarden voor opgesteld. Begin vorig jaar moesten de bedrijven voldoen aan de zogenoemde uitrolverplichting.