Het grote uitbestedingscontract dat T-Systems deze week met Shell sloot, past in de internationale strategie van topman Clemens. Hij wil dat T-Systems meer Europese multinationals als klant binnenhaalt.
T-Systems heeft een vijfjarig contract met Shell gesloten, waarbij het hosting- en opslagdiensten levert. De waarde ervan bedraagt één miljard euro. De overeenkomst past in een groter uitbestedingstraject, waarbij het olieconcern ook zijn telecommunicatie (aan AT&T) en werkplekbeheer (aan EDS) heeft uitbesteed.
Richting
De overeenkomst tussen Shell IT International, gevestigd in Den Haag, en T-Systems Enterprise Services is het grootste commerciële contract voor de Duitse automatiseerder (en it-dochter van Deutsche Telekom) tot nu toe. "Het past uitstekend in de internationale strategie om meer grootzakelijke klanten met een Europees hoofdkantoor te bedienen", vertelt Jan Wisse, algemeen directeur van T-Systems in Nederland. "Het zwaartepunt ligt nu in Duitsland, maar T-Systems wil ook in andere Europese landen tot de top behoren. Het binnenhalen van Shell is een forse stap in de richting."
Ambities
De eind december 2007 aangetreden nieuwe topman Reinhard Clemens is ambitieus: in zijn visie behoort T-Systems in 2010 de grootste ict-dienstverlener in Europa te zijn en te groeien naar een winstgevende omzet van ruim 15 miljard euro. De automatiseerder moet hiervoor meer multinationals als klant binnenhalen. Shell heeft voor T-Systems gekozen, vanwege zijn ‘Dynamic Services’-platform, zegt Wisse. "Dat is een innovatieve, haast geïndustrialiseerde hosting-aanpak waarbij ict-capaciteiten, zoals bandbreedte en de vraag naar opslag, snel aangepast kunnen worden aan klantbehoeften. Op het platform host T-Systems de SAP-diensten voor Shell."
Klokje rond
De automatiseerder gaat bovendien de it-omgeving die uit ruim 7400 servers bestaat, rationaliseren en efficiënter inrichten en de SAP-toepassingen consolideren. Dat moet aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. "Voor Shell heeft ook meegespeeld dat zijn vraag naar wereldwijd dekkende hosting en opslag als een handschoen past op het internationale aanbod van T-Systems", stelt Wisse. "Shell heeft drie datacentra in Nederland, één in de Verenigde Staten en één in Maleisië. Het overnemen van deze rekencentra vormt voor ons geen probleem. Ook voor andere belangrijke Shell-locaties in de wereld geldt dat T-Systems die 24 uur per dag kan ondersteunen."
Den Haag
T-Systems neemt zo’n 900 automatiseerders over van Shell: 240 medewerkers in Nederland, circa 360 in Maleisië, een kleine 200 in de VS en ongeveer 100 in Groot-Brittannië. Wel gaat het bij ruim de helft daarvan om inhuurkrachten van andere it-bedrijven. Wisse: "De contracten van die mensen nemen we over. Zij blijven vooralsnog bij ons voor Shell werken, omdat menigeen belangrijke operationele taken verricht."
Het Shell-contract is voor T-Systems Nederland een belangrijke versterking van zijn wat bescheiden positie op de dienstenmarkt. De drie rekencentra – Shell huurt capaciteit bij datacenterbeheerders in Amsterdam en Schiphol – betekenen een forse vermenigvuldiging van de eigen capaciteit (het datacenter in Heerlen). De automatiseerder betrekt een nieuw pand op het bedrijventerrein Binckhorst in Den Haag om het Shell-account onder te brengen, alsmede de medewerkers van T-Mobile en het door dit onderdeel overgenomen Orange-personeel.
In Maleisië zal het overgenomen rekencentrum van Shell dienen als servicemanagementcentrum en als operationeel knooppunt voor Zuid-Oost Azië. Dit staat los van de in maart afgesloten offshore-overeenkomst met Cognizant. Die samenwerking richt zich niet op beheer maar op softwareontwikkeling.