Stichting Gerrit won op de vakbeurs Zorg & ICT de zesde EPN/Nitel Telemedicineprijs. Directeur Wim Hodes legt uit wat dit Friese samenwerkingsverband op het gebied van ict en informatie-uitwisseling voor zorgverleners inhoudt.
Wat doet Stichting Gerrit?
Stichting Gerrit is een zorgnetwerk dat vrijwel alle zorginstellingen in Friesland ondersteunt met een basisinfrastructuur en als innovatieplatform. Er werken bij ons zeven mensen: projectleiders en beleidsmedewerkers. Zij praten met zorgverleners over de ict die nodig is en zetten projecten op. Via een asp (application service provider)-constructie bieden wij de ict-diensten aan. De uitvoering ervan is uitbesteed aan Datacenter Fryslân (DCF) in Leeuwarden. DCF bemant de servicedesk en regelt het technisch beheer.
En dat innovatieve?
Wij zijn betrokken bij het opzetten van tal van innovatieve zorgdiensten, zoals de virtuele provinciale huisartsenpost, teleconsultatie tussen ziekenhuizen, teleradiologie met de Waddeneilanden en het innovatieve webdokter-project.
Wanneer is de stichting opgericht?
In 1996. In eerste instantie voor het verzorgen van elektronische berichtgeving tussen ziekenhuizen en het huisartsencircuit. Vanaf 2003 hebben we ons terrein met de thuiszorg verbreed en treden we op als ict-dienstverlener voor ziekenhuizen, verpleeginstellingen, huisartsen, laboratoria, apothekers, verpleeginstellingen, GGZ, zorgverzekeraars en belangenverenigingen. Een aantal daarvan participeert ook in de stichting.
Kunnen zorginstanties niet met een ‘gewone’ automatiseerder in zee?
Dat kan, maar ons sterke punt is dat we uit de zorg komen. Wij spreken de taal van de zorgverleners. Daarnaast voeren we de regie over de gemeenschappelijke ict-zaken en dat levert extra voordelen op. Denk aan het uitwisselen van kennis, ziekenhuizen die interessante ict-diensten van elkaar overnemen, het opzetten van een veilig netwerk – Zorgnet Friesland – en inkoopbundeling. Een goed voorbeeld van dit laatste is het inkopen van een glasvezelbackbone voor het netwerk.
Hoe zit het met de invoering van het elektronisch patiëntendossier (epd)?
Wij doen volop mee. We vormen een koploperproject en werken al met de landelijke standaarden. Wel zullen nog veel huisartsen over moeten: de eersten zijn nu klaar met hun informatiesystemen. De rest volgt nog schoorvoetend. Eind 2009 zullen we naar verwachting dit traject hebben afgerond.
Vanwaar de naam?
Toen wij in 1996 begonnen verliep de informatieuitwisseling in de zorg nog vrijwel geheel met papier. De associatie met Gerrit de postduif, een bekende figuur uit de tv-serie De Fabeltjeskrant, werd gelegd. Daar hebben we onze stichting naar vernoemd. In 2003 overwogen we een nieuwe naam vanwege de koerswijziging, maar daar hebben we vanaf gezien vanwege de inmiddels opgebouwde naamsbekendheid.
Prijs
De EPN/Nitel Telemedicineprijs is geïntroduceerd om initiatieven te stimuleren op het raakvlak van gezondheidszorg en ict. De prijs bestaat uit een voucher voor een adviestraject bij TNO Informatie- en Communicatietechnologie. De winnaar mag aan een team van TNO-experts een probleem voorleggen dat binnen een week wordt aangepakt. Meer info: www.epn.net.