Hoewel de ict’er tegenwoordig veel waarde hecht aan goede opleidingsmogelijkheden op het werk, is het aantal programmeurs dat op kosten van de baas mag leren, gedaald. Dat blijkt uit gegevens van de consultants van De Breed & Partners. Ook zijn er minder programmeurs die via hun werk recht hebben op kortingen.
Op dit moment stuurt een kwart van de werkgevers zijn programmeurs op cursus. Dat is minder dan een jaar eerder, toen ruim veertig procent van de programmeurs mocht bijleren.
Hoewel gering, is het salaris van de programmeur er iets op vooruit gegaan. Volgens de gegevens van De Breed & Partners begin vorig jaar een vast salaris van 37.128 euro. Nu ligt dat bedrag 226 euro hoger. Het aantal werknemers dat via de zaak korting krijgt op verzekeringen, leningen of hypotheken is daarentegen enorm gedaald. In de eerste helft van 2007 kreeg een programmeur per jaar gemiddeld 1355 euro aan kortingen. Nu is dat nog maar 288 euro.
Toch is er ook goed nieuws. Waren er eerst nauwelijks ontwikkelaars die een vaste woon-werkvergoeding kregen, dit jaar is dat percentage opgelopen tot 36 procent. De gemiddelde vergoeding per maand bedraagt 192 euro. Er zijn ook meer werknemers die rondrijden in een auto van de zaak. Met 46 procent ligt dat aantal acht procent hoger dan in 2007. Wie een leaseauto heeft, beschikt in de meeste gevallen over een Seat. De modellen Leon en Ibiza zijn het populairst.
Opvallend is de daling in het aantal senior programmeurs. Vorig jaar behoorde 57 procent van de programmeurs tot de categorie ‘senior’, nu is dat gedaald tot 33 procent.
Wat doet de programmeur? De programmeur is nauw betrokken bij de nieuwste software-ontwikkelingen. Hij is verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen, testen en implementeren van functionaliteiten in de software. Hij/zij vertaalt de wensen van de klant (of de consument) naar technische oplossingen. Bij sommige bedrijven richt de programmeur zich op de ontwikkeling van één specifiek product. De programmeur werkt meestal in teamverband. Samen met zijn collega’s zoekt hij naar technische oplossingen en ontwikkelt hij programmatuur. |
Waarom er ineens zoveel seniors minder zijn? Zou wel te maken kunnen hebben met het gebrek aan opleidingsfaciliteiten die de werkgever bied.
De seniors zijn niet gewend te bluffen over hun kapaciteiten en worden vervolgens door de grote bedrijven eruit gewerkt. Ze zijn “te duur” en “niet bereidt” hun schaarse vrije tijd volledig aan zelfstudie te besteden. Geen wonder dat de projecten zo veel langer gaan duren, als je met veel bluf een project moet realiseren, zul je tijdens het project moeten trachten je achterstallige kennis ergens vandaan te krijgen. Dat er zoveel fouten optreden in die programmateur is dus ook niet verbazend. En ja het is allemaal de schuld van de programmeur, want het management draagt geen enkele verantwoordelijkheid meer.
Rinus,
Gewoon een compliment, ik had het niet beter kunnen verwoorden. Ik heb aleen aantal malen mijn mening geuit…
“Hoewel de ict’er tegenwoordig veel waarde hecht aan goede opleidingsmogelijkheden op het werk, is het aantal programmeurs dat op kosten van de baas mag leren, gedaald.”
*herkent zich (gelukkig) totaal niet hierin*