De kogel is door de kerk. ISO, de internationale standaardisatieorganisatie, gaat akkoord met standaardisering van het bestandsformaat Office Open XML (OOXML). Dat bevestigt een woordvoerder van de NEN, de organisatie die namens Nederland aan het proces en de uiteindelijke stemming deelnam.
Het bestandsformaat Office Open XML (OOXML) wordt tot standaard verheven. Daartoe heeft de internationale standaardisatieorganisatie ISO besloten. Jan Rietveld, die namens het Nederlandse centrum voor normalisatie NEN aan de internationale besprekingen over OOXML deelnam, bevestigt het besluit van de ISO aan Computable.
Officieus
"We hebben nog geen officieel bericht van ISO ontvangen, maar officieus kan ik melden dat ISO akkoord is met de standaardisering van het bestandsformaat", verklapt Rietveld. Hij heeft toegang tot interne informatiebronnen bij ISO en meldt dat 24 van de 32 stembevoegde landen voorstemden. "Dat is 75 procent. ISO-regels bepalen dat een voorstel wordt aangenomen zodra 66,6 procent voorstemt." Nu is het volgens Rietveld zaak om de voorgestelde aanpassingen aan het bestandsformaat definitief op te nemen in het standaarddocument.
Bij een eerdere stemronde, in augustus 2007, ging de ISO niet akkoord met standaardisatie van het door Microsoft ontwikkelde bestandsformaat. Daarop ontving Microsoft ongeveer 3500 opmerkingen, op basis waarvan de softwareleverancier nieuwe voorstellen formuleerde die in februari 2008 in Genève werden besproken. Na deze bespreking konden de nationale organisaties zich opnieuw buigen over het aangepaste standaardisatievoorstel en moesten ze voor 29 maart hun keuze aan ISO kenbaar maken. De NEN onthield zich van stemming, maar de overige landorganisaties stemden dus in meerderheid voor de OOXML-standaard.
Veelbesproken
Standaardisatie van OOXML is een vurig en veelbesproken onderwerp. Zo doet de Europese Commissie momenteel onderzoek naar de gang van zaken rond de eerste stemronde over standaardisatie van OOXML, afgelopen najaar. Bovendien is er volgens veel gebruikers een beter alternatief voor het bestandsformaat beschikbaar: het Open Document Format (ODF). Dit formaat werd al eerder door ISO tot standaard verheven.