Een automatische voetzoollezer kan in een kippenslachterij zien of een kip een goed leven heeft gehad. De beelden van de kippenklauwen worden door software geanalyseerd, waarna het welzijn van de kip wordt bepaald. Die informatie wordt aan de pluimveehouder gemeld, die er zijn voordeel mee kan doen.
De automatische voetzoollezer is een vondst van de Universiteit Wageningen, slachtapparatenfabrikant Meyn en pluimveeslachterij Flandrex. De foto’s van de kippenklauwen worden gemaakt direct nadat de dieren in de lopende band van de slachtapparatuur zijn gehangen. De klauwen raken beschadigd als een kip langdurig op nat strooisel loopt. Het tellen van de beschadigingen aan de voet wordt in Scandinavië al langer gebruikt als indicatie voor het welzijn van de kip tijdens zijn leven.
Het grootste probleem is de pootjes goed op de foto te zetten, vertelt ontwikkelaar Daniël Derksen van fabrikant Meyn. "De beelden moeten zo uniform mogelijk zijn", zegt hij. De software voor het analyseren van de beelden is geschreven door het Nederlandse bedrijf DVC. Een prototype van de voetzoollezer is nu klaar. Voor de ontwikkeling kregen de ontwikkelaars steun van het Europese Welfare Quality-project, het ministerie van Landbouw en het Productschap voor Pluimvee en Eieren.
Blauwe plekken
Het is niet voor het eerst dat met beelden de kwaliteit in de slachterij wordt bepaald. Bijvoorbeeld kipfilets worden al langer met beelden gecontroleerd op blauwe plekken. De informatie over de gezondheid van de kip is interessant voor pluimveehouders. Gezonde kippen groeien namelijk sneller.