Royal Dutch Shell heeft grote servicecontracten afgesloten met ict-dienstverleners EDS, AT&T en T-Systems. Elk van de contracten is meer dan een miljard dollar waard. Shell buigt zich al langere tijd over uitbesteding van de ict.
Shell gaat een substantieel deel van zijn ict-werkzaamheden uitbesteden aan EDS, AT&T en T-Systems. Daartoe heeft de olieleverancier inmiddels drie grote servicecontracten afgesloten, met elk een waarde van tenminste een miljard dollar.
Al langere tijd deden geruchten de ronde dat Shell zijn ict buiten de deur wilde plaatsen. In december schreef Computable dat er daarbij 3200 banen op de tocht stonden. Ook werden toen de drie dienstverleners al genoemd als mogelijke partners. Shell is al langere tijd bezig met het regelen van de uitbesteding, voornamelijk uit oogpunt van kostenbesparing. Het is nog onbekend wat de gevolgen zijn voor de ict-medewerkers van Shell in Nederland.
EDS
Het Amerikaanse EDS wordt verantwoordelijk voor het beheer van de eindgebruikers van de automatisering bij Shell. Hieronder vallen desktops, on-site diensten, service desk, back-up en herstel na calamiteiten, bescherming van mobiele informatie en ‘managedmessaging-diensten’. In totaal gaat EDS wereldwijd het beheer voor 150.000 gebruikers in honderd landen verzorgen. De Amerikanen nemen 1500 ict-professionals van Shell over. Diensten geleverd door joint ventures maken geen onderdeel uit van de overeenkomst. Het servicecontract met EDS heeft een waarde van 1 miljard dollar (ongeveer 645 miljoen euro).
AT&T
Met AT&T, eveneens Amerikaans, sloot Shell een overeenkomst voor levering, beheer en onderhoud van de wereldwijde communicatieinfrastructuur van Shell. Ook gaat de automatiseerder de wereldwijde mobiliteitsbehoeften ondersteunen. Alle netwerkdiensten van Shell komen in beheer van AT&T. Het betreft LAN- en WAN-infrastructuren, spraakdiensten, beveiligingsoplossingen en mobiliteitsdiensten. De olieleverancier krijgt daarvoor toegang tot het ip-netwerk van AT&T.
De Amerikaanse dienstverlener gaat rechtstreekse verbindingen leveren met 1500 kantoren en operationele locaties. Het contract met AT&T heeft een waarde van 1,6 miljard dollar (ruim 1 miljard euro). Voor AT&T is het het grootste contract ooit afgesloten met een bedrijf dat zijn hoofdkantoor buiten de Verenigde Staten heeft. Royal Dutch Shell heeft zijn hoofdzetel in Den Haag.
T-Systems
Ook het van oorsprong Duitse T-Systems heeft een contract afgesloten met Shell. De ict-dienstverlener wordt verantwoordelijk voor de wereldwijde hosting en opslag. Hiertoe nemen de Duitsers de infrastructuur en het personeel van Shells datacenters over. Drie datacenters staan in Nederland, een in de Verenigde Staten en een in Maleisië. Ook worden de meeste SAP-diensten van Shell gemigreerd naar het Dynamic Services platform van T-Systems in München. De overeenkomst tussen Shell en T-Systems heeft een waarde van een miljard euro.