Al jaren gonst de voorspelling rond, maar zal 2008 dan eindelijk het jaar worden waarop Linux doorbreekt op de desktop? Volgens Linux-distributeur Novell wel. Alan Cox, de tweede man na Linux-schepper Linus Torvalds, denkt van niet: “Het is een geleidelijk proces.”
"Ik ben ervan overtuigd dat 2009 weer het jaar zal zijn waarin Linux haar grote doorbraak op de desktop gaat meemaken. En 2010 weer", zegt Alan Cox lachend. De Linux-guru, één van de belangrijkste ontwikkelaars van de Linux-kernel, gaf begin maart een lezing in Eindhoven op uitnodiging van ict-dienstverlener Sioux.
Eind 2007 voorspelde Linux-distributeur Novell dat 2008 het jaar zou worden van Linux op de desktop. Begin dit jaar zei Dirk Hohndel, chief technologist voor open source bij Intel, op een open source-conferentie in Australië dat hij een verdubbeling verwachtte van het aantal verkocht Linux-desktops en -laptops in 2008. Ict-dienstverlener Siemens Business Systems vermoedde in 2003 al dat het marktaandeel van Linux op de desktop in 2008 zo’n 20 procent zou zijn.
Op de servermarkt is het aandeel van Linux behoorlijk; tussen de 25 en 28 procent. Daarnaast draait ongeveer de helft van de wereldwijde top 500 van supercomputers op Linux. Daar staat tegenover dat het aantal pc’s en laptops met Linux op slechts 0,8 procent zou liggen. Daar valt dus winst te behalen.
Cox: "We zien dat bedrijven voor bepaalde soorten desktops al vaker overstappen op Linux. Dat doen met name grotere ondernemingen. Het is voor hun namelijk makkelijker om te besluiten een bepaalde groep, van zeg 150 medewerkers, op Linux te laten werken. En als dan bijvoorbeeld de financiële afdeling software nodig heeft die niet beschikbaar is, blijven zij gewoon Windows gebruiken. Kleinere bedrijven hebben die flexibiliteit niet."
‘Gebruikersvijandelijk’
Linux doet het, vertelt Cox, ook heel erg goed bij desktops die ‘gebruikersvijandelijk’ moeten zijn. Zoals die in callcenters of hotelrecepties waar mensen werken die misschien liever spelletjes willen spelen en daarvoor de noodzakelijke software installeren.
"Linux is heel succesvol bij dat soort desktops, want je kunt het systeem heel veilig maken. De doorbraak van Linux is een geleidelijk proces. Ik geloof niet dat er een moment komt waarop iedereen Linux draait. Weliswaar doet Microsoft met Windows Vista heel hard zijn best om ons de desktop te geven, maar daar zijn ze nog niet in geslaagd."
Is het niet logischer dat eerst de ‘applicaties voor linux’ moeten doorbreken, alvorens men op linux over wil/kan stappen?
Daarmee bedoel ik dus de alternatieven voor Office, Outlook/Exchange, Internet Explorer, Photoshop, IIS, en dat soort dingen meer. Dergelijke software kan bijna altijd ook op Windows gedraaid worden. Als je bv al van MS Office naar OpenOffice bent overgestapt, is het verder niet meer van belang of je OO draait op Windows, linux, Solaris, of wat dan ook… de applicatie werkt gewoon hetzelfde, dus maakt het voor de gebruiker eigenlijk niet meer uit.
Ik snap eigenlijk niet zo goed dat mensen denken dat ineens overstappen op linux, met al die nieuwe applicaties die daarbij komen kijken, een realistische mogelijkheid is. Eigenlijk is het OS niet eens echt belangrijk vanuit gebruikersoogpunt (voor beheerders ligt dat anders natuurlijk). Als je begint met FireFox, ThunderBird, OpenOffice, etc op Windows, dan ben je al een heel eind. Maar ineens alles over willen zetten is ‘a bridge too far’.
Ik zie in mijn omgeving alleen maar mensen overstappen op OS X.
En dat zijn er velen!
Hij heeft gelijk, het is een geleidelijk proces. Ik draai al jaren Linux naast Windows maar inderdaad met op beide OpenOffice, Firefox, Thunderbird, Skype, Inkscape, Adobe reader.
Het Os is voor de gebruiker belangrijker als we misschien denken, mijn vrouw die geen interesse heeft in techniek vindt linux inmiddels prettiger omdet er geen virus, trojaner en andere problemen zijn op linux, de snelheid konstant blijft i.t.t. windows dat steeds trager wordt.
Er blijft 1 probleem, namelijk de hardware leveranciers die geen drivers leveren. Ik ben begonnen ze herhaaldelijk aan te schrijven en duidelijk te maken dat ik geen hardware meer koop die geen linuxdrivers heeft, dat zouden meer linuxgebruikers moeten doen. Overigens denk ik dat er meer als 0,8 % op linux werken, omdat het gratis is zijn statistieken daar erg onbetrouwbaar.
Idd, er zou meer software moeten komen a la windows software. Kijk The Gimp is super, maar haalt het nog niet bij Photoshop. Ook programma’s zoals Adobe Lightroom zie ik nog niet op linux verschijnen.
Als de grote jongens zoals Adobe nu eens hun software gingen maken zodat ze vrij eenvoudig naar Linux te porten waren… dan denk ik dat er veel meer mensen zouden overstappen.
Gelijk aan games, spellen zoals WoW draaien alleen op windows (ja of via wine, maar dat is te omslachtig) ook daar valt nog veel te behalen denk ik.
Ik wil steeds wel overstappen, maar als ik dan bedenk wat ik moet missen aan software…. tja….
Hoewel er nu voornamelijk zakelijke software producten worden genoemd die onder Linux zouden moeten draaien voordat dit OS aantrekkelijk wordt. De enige echte reden waarom Linux nooit echt zal doorbreken is volgens mij de enorme miljardenmarkt die nog steeds niet door Linux op een gelijke wijze wordt voorzien /bediend van vrijwel dagelijkse nieuwe software als dit thans voor Windows gebeurt, en wel de de markt van videogames op de PC. Zo lang Linux niet in staat is/bediend wordt door dit marktsegment van populaire speltitels, en makers van populaire videokaarten hun pijlen blijven richten op het maken van hardware voor met name DirectX omgevingen, zal een gebruiker niet snel overstappen (lees: nooit) van Windows naar Linux.
Ik ben het dan ook eens dat niet de OS kenmerken (zoals veiligheid) een gebruiker doet besluiten om naar een nieuw OS over te stappen, maar hetgeen je met het OS wilt kunnen doen. Zo heeft Microsoft ditzelfde weer bereikt/of probeert dit met Vista en en het specifiek uitbrengen van Directx10 voor dit OS type, waarbij men groot heeft ingezet met het spel Halo. Gezien het feit dat alleen dit spel geloof ik voor meer dan 1/3 van de omzet van geheel Microsoft in de afgelopen jaren heeft verzorgd, lijkt me dan ook vrij duidelijk welk OS een gebruiker blijft kiezen.
Het gebruik zal zeker toenemen. Een linux distributie als Ubuntu biedt enorm veel mogelijkheden en heel veel meer dan een windowsplatform. Met Ubuntu kan ik ook van huis uit een ik een vpn verbinding aanleggen naar het serverplatform van mijn werkgever en via het nx protocol communiceren met dit serverpark.
De gebruiksvriendelijkheid van Ubuntu is enorm een veel beter dan die van Windows Vista. Je kunt gelikte bueraubladachtergronden installeren met 3 d effecten (voor de kenners compiz). Het enige dat ik niet met Ubuntu doe is de belastingaangifte, ook al is er een linux variant. Je kunt gerust stellen dat er geen reden meer is om een windowsplatform te gebruiken. Bijkomstig is dat het linux besturingssysteem en de schat aan applicaties van Ubuntu gratis is.
Games (en gerelateerde zaken zoals MSN maar ook drivers) is hier het keyword lijkt me. Zodra thuisgebruik door de kinderen gemeengoed wordt, dan zal de professionele markt snel overgestapt zijn. Wat men thuis gebruikt is nu eenmaal makkelijk op de werkvloer in te voeren.
Denk dat de doorbraak rond het releasemoment van Firefox 4 en Duke Nukem Forever zal zijn. Zucht.
Waarom nou niet accepteren dat de massa nooit over zal gaan? Je kunt af blijven geven op Windows, maar met Vista een veiliger/stabieler OS neergezet. Voor zakelijke servers zijn de **ix’en prima, maar aan het simpele neerzetten en gebruiken van XP/Vista is Linux geen alternatief.
Het niet simpel kunnen neerzetten en gebruiken is bij de meest gangbare Linux-varianten allang geen belemmering meer. Een beetje distributie installeert net zo makkelijk als XP of Vista.
Het blijft mijn inziens vooral hangen op de ondersteuning van applicaties. Zodra bedrijven als bijvoorbeeld Adobe zijn producten port naar Linux, dan stap ik (definitief) over. Maar ik denk dat dat nog heel lang zal gaan duren. Zie bijvoorbeeld de volgende link (en dan met name de datum en de laatste regel van het artikel) : http://tweakers.net/nieuws/7673/adobe-kondigt-linux-support-aan.html.
Vorig jaar heb ik Windows het raam uitgegooid en ben ik overgestapt op Ubuntu. Ik heb nog nooit zo fijn gewerkt met mijn computer! Je kunt wel degelijk helemaal over naar Linux, alleen willen de meesten mensen niet omdat ze liever illegaal gedownloade windows-applicaties gebruiken i.p.v. mooi open source spul op Linux. Inderdaad, soms moet ik ook weleens zoeken hoe iets moet, maar dan blijkt het altijd weer eenvoudiger dan in Windows. Toen ik laatst een probleempje had omdat ik de stroom per ongeluk tijdens de shutdown van de PC had gehaald was het met een fsck in ene uurtje opgelost. Bij Windows had ik waarschijnlijk 3 dagen opnieuw kunnen installeren. Windows is voor de meelopende meute, Linux voor mensen die zelf de baas willen zijn over hun PC!