Al jaren gonst de voorspelling rond, maar zal 2008 dan eindelijk het jaar worden waarop Linux doorbreekt op de desktop? Volgens Linux-distributeur Novell wel. Alan Cox, de tweede man na Linux-schepper Linus Torvalds, denkt van niet: “Het is een geleidelijk proces.”
"Ik ben ervan overtuigd dat 2009 weer het jaar zal zijn waarin Linux haar grote doorbraak op de desktop gaat meemaken. En 2010 weer", zegt Alan Cox lachend. De Linux-guru, één van de belangrijkste ontwikkelaars van de Linux-kernel, gaf begin maart een lezing in Eindhoven op uitnodiging van ict-dienstverlener Sioux.
Eind 2007 voorspelde Linux-distributeur Novell dat 2008 het jaar zou worden van Linux op de desktop. Begin dit jaar zei Dirk Hohndel, chief technologist voor open source bij Intel, op een open source-conferentie in Australië dat hij een verdubbeling verwachtte van het aantal verkocht Linux-desktops en -laptops in 2008. Ict-dienstverlener Siemens Business Systems vermoedde in 2003 al dat het marktaandeel van Linux op de desktop in 2008 zo’n 20 procent zou zijn.
Op de servermarkt is het aandeel van Linux behoorlijk; tussen de 25 en 28 procent. Daarnaast draait ongeveer de helft van de wereldwijde top 500 van supercomputers op Linux. Daar staat tegenover dat het aantal pc’s en laptops met Linux op slechts 0,8 procent zou liggen. Daar valt dus winst te behalen.
Cox: "We zien dat bedrijven voor bepaalde soorten desktops al vaker overstappen op Linux. Dat doen met name grotere ondernemingen. Het is voor hun namelijk makkelijker om te besluiten een bepaalde groep, van zeg 150 medewerkers, op Linux te laten werken. En als dan bijvoorbeeld de financiële afdeling software nodig heeft die niet beschikbaar is, blijven zij gewoon Windows gebruiken. Kleinere bedrijven hebben die flexibiliteit niet."
‘Gebruikersvijandelijk’
Linux doet het, vertelt Cox, ook heel erg goed bij desktops die ‘gebruikersvijandelijk’ moeten zijn. Zoals die in callcenters of hotelrecepties waar mensen werken die misschien liever spelletjes willen spelen en daarvoor de noodzakelijke software installeren.
"Linux is heel succesvol bij dat soort desktops, want je kunt het systeem heel veilig maken. De doorbraak van Linux is een geleidelijk proces. Ik geloof niet dat er een moment komt waarop iedereen Linux draait. Weliswaar doet Microsoft met Windows Vista heel hard zijn best om ons de desktop te geven, maar daar zijn ze nog niet in geslaagd."