De vakbonden voeren actie voor een betere cao bij Atos Origin. Bij de vestiging in Groningen werd het personeel woensdag 26 maart getrakteerd op snacks en een warme kop koffie. Een dag later waren de collega's in Eindhoven aan de beurt. Computable was erbij.
Het kan donderdag 27 maart geen enkele medewerker zijn ontgaan dat er actie wordt gevoerd pal voor de ingang van de Eindhovense vestiging van Atos Origin. De luidspreker brult en de frietgeur walmt langs de pui omhoog. Vier vakbonden regelden een friettent en hopen dat de Atos-medewerkers hun van huis meegebrachte bammetjes laten liggen en naar buiten komen voor een vette hap en een stevige toespraak. Met de ludieke actie willen de bonden het bestuur van de automatiseerder onder druk zetten om het vastgelopen cao-overleg te hervatten.
Gepiepeld
Zodra de lunchtijd begint, stroomt de parkeerplaats rond de snackkar vol met mensen die niet alleen hongerig zijn, maar ook nieuwsgierig naar het verhaal van de bonden. Ze zijn teleurgesteld over de lage loonsverhoging die ze dit jaar van hun werkgever krijgen. "We worden gepiepeld", zegt de een. "Het bedrijf biedt sommige medewerkers best een flinke verhoging, maar dat zijn dan vooral de jonge en nieuwe consultants. Wij als oudere werknemers worden afgescheept met een lullige 2 procent, ook al heb je een goede beoordeling."
Op de parkeerplaats staan dan ook voornamelijk mensen van de oude garde. De een werkt twintig jaar bij het bedrijf, een ander al achtendertig. Ze mopperen over de schamele loonsverhoging maar ook over de slechte interne communicatie en de slechte werksfeer. Zo gebeurt het volgens een van de mannen de laatste vijf jaar regelmatig dat de werkgever zonder opgaaf van reden opleidingen halverwege afbreekt en deelname aan congressen annuleert. Ook de afschaffing van de gunstige adsl-regeling voor thuis en het blokkeren van de actiewebsite zette veel kwaad bloed. "Zo creëer je natuurlijk geen goed klimaat om in te werken."
Op volle toeren
Aan een statafel onder de parasol van het frietkot staat een groepje twintigers. Voor veel van hen is Atos Origin de eerste baas. "Ik maak me wel zorgen over hoe het nu gaat. De economie draait op volle toeren maar toch krijgen veel van mijn collega's er bijna niks bij", zegt een van de jongeren. "Mij hoor je niet klagen, want ik ben een jaar in dienst en heb net promotie gemaakt. En krijg dus ook een hoger salaris. Maar wat gebeurt er als ik tien jaar hier blijf werken? Loop ik dan tegen dezelfde problemen aan als mijn oudere collega's nu? Daarom ben ik nu hier."
De Atossers luisteren met een frietje in de hand naar de woorden van de aanwezige vakbondsbestuurders. Nevin Demirtas van FNV Bondgenoten is aan het woord en vertelt dat er door de actie schot in de zaak zit. De werkgever zou intern hebben rondgemaild dat er extra loonruimte komt voor medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Maar voorlopig gaan de acties door. "Kom op jongens, laat je eens horen!" Er stijgt voorzichtig gejuich op uit ongeveer honderdvijftig kelen.
Dranghekken
Niet iedereen heeft echter goede hoop. "Uiteindelijk is Atos Origin natuurlijk een Frans bedrijf", analyseert een van de weinige aanwezige vrouwelijke medewerkers. "Ik heb het vermoeden dat het bestuur van de Nederlandse tak financieel gebonden is aan de besluiten en budgetten uit Frankrijk. De Fransen bepalen volgens mij hoeveel geld er is voor loonsverhoging."
Harrie de Vaan, bestuurder bij Dienstenbond CNV, vindt het geen slechte redenering. "Ook de bonden hebben het idee dat we onderhandelen over de verdeling van de pot geld en niet over de grootte er van. Misschien is het budget inderdaad vanuit Frankrijk bepaald." De vrouwelijke Atosser zucht als ze denkt aan de manier waarop Fransen hun acties aanpakken. "Daar vliegen de dranghekken je meteen om de oren."
Moeizaam Atos Origin is een van de weinige ict-dienstverleners met een eigen collectieve arbeidsovereenkomst. Volgens de vakbonden is de huidige patstelling tussen enerzijds de automatiseerder en anderzijds de bonden en de centrale ondernemingsraad (COR), uniek voor Nederland. Hoe kon het zover komen? In september 2007 vond het eerste overleg tussen de drie partijen plaats. Dit resulteerde in november 2007 in een eerste loonsbod van Atos Origin: werknemers zouden een gemiddelde loonsverhoging krijgen van 4,5 procent, een minimale verhoging van 2 procent en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten. 90 procent van de vakbondsleden stemde tegen dit bod en dus gingen de bonden en de COR er niet mee akkoord. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Ook willen ze dat in de cao zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd en dat het huidige beloningssysteem onder de loep wordt genomen. Daarop brak het bestuur van Atos Origin de onderhandelingen af. De automatiseerder wilde begin maart, na een 'voorultimatum' van de bonden, weer om de tafel onder de voorwaarde dat er niet meer over de salarissen wordt onderhandeld. Hierop stelden de bonden een definitief ultimatum dat dinsdag 25 maart verstreek. De COR had toen al besloten zich meer op de achtergrond te houden. Vrijdag 21 maart riep de werkgever in een brief de bonden op om de onderhandelingen te hervatten, maar opnieuw onder voorwaarde dat salarissen buiten de gesprekken bleven. Dinsdag 25 maart schoven de bonden deze handreiking terzijde en kondigden ze de eerste acties aan, in Groningen en Eindhoven. De vakbonden (De Unie, Qlix-IT, FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond) bereiden nieuwe acties voor bij de vestigingen in Arnhem, Rijswijk en Utrecht. |
Mijn vriend heeft heel slechte ervaring met Atos Origin. De lonen zijn slecht en de leasebedragen zijn erg laag. Hij werkt inmmidels voor een ander bedrijf en verdient 800 euro meer!
DiRadical; zullen we wedden dat je een van de hogere managers bij Atos Origin bent? En voor een niet lid weet je verdomd veel over de wel en wee van de vakbonden, hoe zou dan komen…
Kunnen we eens ophouden met die verdachtmakingen? We zijn hier toch allemaal Positive People onder mekaar! En als de vakbonden eenmaal begrijpen wat Atos wil, gaan ze om als een blad aan de boom. echt!
Ad: “Wanneer beginnen andere ICT-bedrijven met werven van ervaren mensen bij Atos?”
Zouden die er na zoveel historie nog zijn?
Atos Origin is gewoon overal in Europa slecht bezig. Zie bv. http://tinyurl.com/37a6fm
Misschien dat het Olympisch Comite ook eens moet kijken naar de loon- en arbeidsvoorwaarden van zijn IT-leverancier, in plaats van alleen wat te zeuren over de Chinezen.
@Toeschouwer. Ik ben gewoon Software Engineer (al lang in dienst bij Origin)
En ik kan goed luisteren.
Tja , wat toe te voegen … DiRadical … luisteren … is punt een, doen en zeggen wat je gaat doen is punt twee … maar jaren van “verlies, bevriezing en SUPER (not) promoties” begint men toch hun geloof te verliezen. Rekenen kan men goed promo1 15% , promo2 1% …. jaja gemiddeld 8% … klinkt goed voor de naivelingen 🙁
Atos wordt binnenkort outsourcer van het mainframe voor Kas Bank NV, te Amsterdam. In het kader van personeel volgt baan is het vooruitzicht om voor Atos te mogen werken “uitermate geruststellend”.
Gouden idee voor de aandeelhouders: de directie outsourcen naar een lagelonenland. Dat scheelt een hele hand miljoentjes! Die Kieboom alleen toucheert er al drie. Weet je wat; outsource het hele management maar! Dan zijn we hier af van het bonus graaien en naar een nieuwe uitdaging roteren terwijl je je puinhoop achter laat. Blijft er meer dan voldoende over voor een fatsoenlijke cao hier. Zelfs een cao voor het management in de derde wereld moet dan geen probleem zijn. Kijk, dat is nog eens ontwikkelingswerk! Dan kan dat Derde Wereld Fonds waar AO nu mooi weer mee speelt maar niets bijdraagt ook opgedoekt.
@Les Peuples Positief, petje af voor je! Je zegt echt dingen om te zoenen. Ik vraag me af wanneer het management openbaar gaat maken hoeveel ‘loonsverhoging’ ze dit jaar zelf gehad hebben. Wedden dat het hele vele malen groter is dan wat de gemiddelde Atos Origin medewerker dit jaar gekregen heeft? Het blijft graaien inderdaad, bah!