Bij het starten van een milieuvriendelijk initiatief wordt er niet meteen gedacht aan het terugdringen van de energiekosten van de ict-apparatuur. Ook wordt er niet altijd aan het gebruik van technologie gedacht.
Het energieverbruik van de ict-apparatuur is voor Nederlanders geen topprioriteit bij milieuvriendelijke initiatieven. Aan recycling of efficiënt energiebeheer, wat betreft de verwarming en verlichting, wordt eerder gedacht. Minder reizen staat net zo hoog op het prioriteitenlijstje als het terugdringen van het energieverbruik van de ict-apparatuur. Dat blijkt uit onderzoek van BEA Systems onder 480 respondenten in 12 landen, waaronder Nederland.
Dertig procent van de Nederlandse organisaties weet niet hoeveel CO2 het bedrijf uitstoot. Negentien procent meet wel al hoeveel CO2 er uitgestoten wordt. Hetzelfde percentage organisaties heeft plannen om dat te gaan doen. In vergelijking met bedrijven in andere landen hebben Nederlandse bedrijven weinig interesse in de CO2-uitstoot van het bedrijf. Alleen Duitsers zijn nog minder geïnteresseerd.
Investeren in technologie
Het grootste deel van de Nederlandse organisaties heeft al in technologie geïnvesteerd of gaat dat doen om milieuvriendelijker te worden. Bijna dertig procent zegt dat niet te doen. Bij het grootste deel van de organisaties wordt vaak niet aan technologie gedacht als er een milieuvriendelijk initiatief wordt gestart.
BEA Systems denkt dat virtualisatie kan bijdragen aan minder energieverbruik door ict-apparatuur. Echter, het grootste deel van de Nederlandse respondenten weet niet wat virtualisatie inhoudt. Toch weet het grootste deel van de Nederlandse bedrijven wel dat virtualisatie kan worden ingezet om de energiekosten terug te dringen.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
De belangrijkste reden voor Nederlandse bedrijven om milieuvriendelijke initiatieven te starten is dat het deel uitmaakt van het maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) – programma. De stijgende energiekosten worden daarna als belangrijkste reden genoemd. Bedrijven worden het vaakst door de overheid aangespoord om een milieuvriendelijk initiatief te starten. Burgers en werknemers volgen daarna.
In de eerste plaats is bewustwording belangrijk. De realisatie dat met de combinatie ICT – energie niet alleen geld maar ook bomen bespaard kunnen worden. Uit onderzoek van Pecoma Business Technology blijkt dat bij een organisatie vanaf 500 werkplekken op jaarbasis zo?n 4000 bomen bespaard kunnen worden door energiebesparende ICT gerichte maatregelingen te nemen. Het voordeel gaat verder dan bomen alleen, want met dezelfde besparing kan de organisatie circa 30.000 euro aan energiekosten besparen. Dit alles met eenvoudige maatregelen als beeldschermen en printers na werktijd uitzetten, maar ook door vervanging van PC?s door zuinige laptops en zoals gezegd het terugbrengen van het aantal servers door virtualisatie. Met behulp van een door dit bedrijf ontwikkelde scan worden besparingen inzichtelijk en tastbaar gemaakt. Wanneer bedrijven op de hoogte zijn van de besparingen en wat ze daarmee (aan CO2 reductie) terug kunnen geven aan de wereld, zal ook het energieverbruik van de apparatuur een topprioriteit krijgen bij milieuvriendelijke initiatieven.