Drentse natuurbeschermers beschermen de nesten van weidevogels met een Amerikaans systeem voor het opsporen van zoekgeraakte golfballetjes. De balletjes met rfid-chip worden op een tentharing geplakt en naast een nest in de grond geprikt. Als de boer met zijn trekker binnen dertig meter van het nest komt, hoort hij een geluidssignaal.
Het gebruik van de rfid-balletjes als radiobaken (video) ter bescherming van weidevogelnesten is een proef. Drie akkerbouwers in de omgeving van Valthermond doen mee aan de test van de natuurbeschermers. De gechipte ballen worden geplaatst bij de nesten van kieviten, scholeksters en wulpen. De boeren houden de golfbalverklikkers bij de hand in de trekker tijdens het ploegen, poten, zaaien en maaien.
De golfballetjes zijn matzwart gespoten. Daardoor zijn zij op een versgeploegde akker vrijwel onzichtbaar voor roofvogels, als kraaien. "Eerder gebruikten wij felgekleurde stokken om de plek van een nest te markeren. Kraaien hadden in no time door dat er eieren te halen zijn, alsof we er een reclamezuil bij zetten", vertelt veldcoördinator Henk Bulder van de stichting Weidevogelbescherming De Monden. Het gebruik van rfid-chips moet de nesten onvindbaar houden voor roofvogels.