Om klachten over service te voorkomen geven we geen service meer, was een grapje van lang geleden. Zover wil de it-wereld niet gaan, maar het begrip service wordt af en toe wel heel creatief gebruikt. Hoe zit dat bijvoorbeeld in SOA: service oriented architecture?
Tegenwoordig horen we veel over SOA: service oriented architecture. Wat is dat nu helemaal? Een SOA is een architectuur die is opgebouwd uit services. Wat is een service ook al weer? Services geven antwoord op vragen van afnemers. Een webserver levert op die manier een service. Ook je helpdesk levert een service. Hoop je. En wat is een systeemarchitectuur eigenlijk? Dat is toch ook een verzameling van bouwstenen die met elkaar vragen en antwoorden uitwisselen. Maar wacht even? Is dan niet elke architectuur een ‘service-oriented' architectuur? Zijn er ook zinvolle architecturen die niet service gericht zijn? Maar waarom noemen we een SOA dan een SOA?
Ik vind dat woorden die niets aan de betekenis toevoegen beter weggelaten kunnen worden. Zo is iedere agenda bedoeld om succes te hebben. Wat heeft het dan voor zin om agenda's te verkopen die speciaal ‘succes' agenda's zijn? Kun je soms ook ‘mislukking' agenda's kopen? Nee toch?
Enfin, we weten ook wel wat SOA in het Nederlands echt betekent en hoe je ze kan krijgen, maar de grappen daarover zijn meer iets voor Jacob Spoelstra.
Nog zoiets: application service providers (ASP). In gewoon Nederlands noemen we dat leveranciers van applicatiediensten. Zijn er dan applicaties die geen diensten verlenen? Als je het zo zegt snapt iedereen meteen dat het eigenlijk nergens over gaat. Hetzelfde geldt voor de nieuwe aanduiding, SaaS (software as a service). Is er soms nuttige software die geen service levert? Ik merk dat dit besef begint door te dringen, maar ik ben bang dat een nieuwe naam even nietszeggend zal zijn.
Blijkbaar werkt het als volgt: om klachten over een service te voorkomen, geven we de service een andere naam. Gelukkig weet u wel beter.
Hetzelfde verhaal voor reorganisaties: alle afdelingen krijgen een nieuwe naam waar minimaal de woorden Service(s) en Management in zitten. Als je wilt weten waar een afdeling voor is, haal je die twee woorden eraf en dan hoop je dat de overgebleven woorden zoals Application Development o.i.d. wel iets zeggen over de inhoud.
Als we architectuur als containerbegrip hanteren waarbinnen verschillende bouwstijlen voorkomen, dan denk ik dat een servicegerichte bouwstijl wel degelijk iets toevoegt ten opzichte van de tot nu toe gebezigde bouwstijlen. Deze zijn met name technisch georienteerd. Eigenlijk zou een “business oriented architecture” een betere naam zijn. Wat het laatste betreft ben ik het wel met u eens : “ik weet wel beter” 🙂