In deze eerste IntermediairPW-producttest buigt een testpanel van p&o’ers zich over BrightProfile, een programma waarmee je op basis van een standaard competentiewoordenboek snel functieprofielen kunt maken.
Product
Wat is het?
BrightProfile is software waarmee je volgens de makers snel op basis van een standaard competentiewoordenboek functieprofielen kunt maken én online publiceren.
Wie maakt het?
Bright Alley, een full service organisatie voor interactieve (marketing) communicatie en e-learning.
Hoe werkt het?
Het recent gelanceerde BrightProfile is een digitaal hulpmiddel bij competentiemanagement. Het gaat ervan uit dat het opstellen van functieprofielen een lastig en tijdrovend karwei is en dat dit op een zorgvuldige en eenvormige manier moet gebeuren.
Met BrightProfile kan een hr-manager zelf voor iedere functie stapsgewijs competentieprofielen samenstellen en die koppelen aan medewerkers. De profielen worden online gepubliceerd, zodat medewerkers de beschrijving die bij hun functie hoort ook zelf kunnen bekijken.
Meer weten? www.brightprofile.nl.
Het testpanel
– Ellen Kuppens, officer HR policy development, corporate HR, DSM
– Anke de Lange, hrm-adviseur bij adviesbureau LHB Management
– Yolanda van Wingaarden, projectleider invoering competentiemanagement servicedienst gemeente Rotterdam
Doet het wat het belooft?
Kuppens is ronduit positief: ‘Het programma ondersteunt bij een vaak lastige en omslachtige klus, het doet wat het belooft.’ Hoewel ze de handleiding van 32 pagina’s wat aan de ruime kant vond, zegt ze dat ze gemakkelijk met BrightProfile aan de slag kon.
De Lange spreekt van een ‘gebruiksvriendelijk instrument, waarmee je gemakkelijk een eerste opzet kunt maken.’ Bij haar rijzen wel meteen vragen, bijvoorbeeld of er een koppeling mogelijk is met salarisschalen (die zitten er niet in, maar Bright Alley zegt zich een koppeling met een beloningssysteem wel te kunnen voorstellen; nu al kan in het systeem handmatig bij een functieprofiel de schaal worden aangegeven).
Van Wingaarden is sceptisch: ‘Weer een los systeem’, verzucht ze. Competentiemanagement heeft ook effect op onder meer werving en selectie, en daar houdt BrightProfile geen rekening mee, luidt haar commentaar. Bovendien voorziet ze ‘wildgroei’, doordat gemakkelijk competenties kunnen worden toegevoegd.
Is het nuttig, nodig of (on)misbaar?
Kuppens noemt het menugestuurd werken en de aanwezigheid van standaard definities nuttig. Minder handig vindt ze het dat de competenties zijn onderverdeeld. Dat maakt het geheel volgens haar ‘wat rommelig’.
De Lange merkt op dat BrightProfile alleen nuttig is als er niets soortgelijks bestaat binnen de organisatie. Zijn er al functieprofielen, dan heb je dubbel werk, ‘tenzij je de bestaande profielen vanuit Word zou kunnen importeren in het programma’ (is in de maak, aldus Bright Alley).
Van Wingaarden houdt het beknopt: ze vindt BrightProfile ‘niet onmisbaar’.
Kun je er goed mee werken?
Ja, meent het testpanel unaniem. De Lange plaatst hier als enige een kanttekening bij, namelijk dat je het programma eerst zelf goed moet hebben ingericht.
Conclusie
Kuppens: ‘Leuk instrument, goede ondersteuning voor het opstellen van profielen, wel is de uitkomst door de levels en opbouw van de profielen wat rommelig en moeilijk leesbaar, te ingewikkeld.’
De Lange: ‘Een handige tool bij het opzetten van profielen en competenties, mits er op organisatielagen geclusterd kan worden en er geïmporteerd/geëxporteerd kan worden’ (kan allebei, aldus Bright Alley).
Van Wingaarden: ‘Geen systeem dat ik zou kopen, niet vernieuwend. Het is namelijk beperkt tot functies, terwijl er rond competenties meer valt te melden, bijvoorbeeld op het gebied van werving en selectie, opleiding, en ontwikkeling en mobiliteit.’
Oordeel
Kuppens: 7,
De Lange: 7,
Van Wingaarden: 5
Gemiddelde: 6+
Menno Bosma, IntermediairPW