De Nederlandse overheid heeft te weinig oog voor het risico dat ict-leveranciers kunnen falen bij de invoering van het elektronisch patiëntendossier. Dit stelt Pieter Omtzigt, Tweede-Kamerlid van het CDA. Hij pleit er daarom voor het wetsvoorstel EPD snel in te dienen, zodat de te verwachten problemen op voorhand al zijn aan te pakken.
Pieter Omtzigt, Tweede-Kamerlid van het CDA, vreest dat slechts weinig partijen in Nederland in staat blijken een goed elektronisch patiëntendossier te maken. Hij waarschuwt de overheid hier oog voor te hebben wanneer straks het epd grootschalig wordt ingevoerd. Hij zei dit in een toespraak na de uitreiking van de EPN/NITEL Telemedicineprijs 2008 op de vakbeurs Zorg & ICT in de Utrechtse Jaarbeurs.
Omtzigt, die in Kamer voor het CDA tevens woordvoerder is voor de ict-problemen bij de Belastingdienst, vindt dat Nederlandse regering zo snel mogelijk het wetsvoorstel epd indient, zodat de problemen in wet-en regelgeving opgelost kunnen worden en het kader van het epd kan worden vastgelegd.
Belabberde beveiliging
Als illustratie noemde hij de fundamentele problemen van Vecozo, de diensterlener die de informatie-uitwisseling tussen zorgverleners en zorgverzekeraars regelt rond declaraties en gegevens over verzekerden tussen. Vecozo hanteert volgens Omtzigt geen systematiek die ervoor zorgt dat hulpverleners en verzekeraars alleen die gegevens kunnen inzien die voor hen daadwerkelijk van belang zijn. Daardoor komen bijvoorbeeld geheime adresgegevens van cliënten van blijf-van-mijn-lijf huizen terecht op plaatsen waar ze niet horen.
Er is wettelijk het recht om gegevens niet te laten opnemen in Vecozo, zo blijkt uit recente antwoorden van minister Klink. Als van dat wettelijk recht massaal gebruik gemaakt zou worden, loopt het declaratieverkeer vast. Alle reden dus voor Vecozo om gegevens veel beter te beveiligen en minder gegevens beschikbaar te stellen, aldus het CDA-kamerlid.
Balans privacy-gebruik
Met betrekking tot het epd zal in de ogen van Omtzigt de overheid een goed evenwicht tussen privacy en snel gebruik van het patiëntendossier moeten zien te vinden. Ook creëert grootschalige invoering van het epd nog een probleem: de omgang met de ruim één miljoen niet-ingezetenen die geen goede toegang krijgen omdat ze niet over een burgerservicenummer beschikken.
Zij kunnen geen elektronische belastingaangifte doen en worden ook niet opgenomen in het epd. Vooral zorgverleners in grensregio’s zullen gegevens niet kunnen registreren en er zullen problemen ontstaan met declaraties. Er moet daarom een register voor niet ingezetenen worden ingevoerd, vindt de CDA-politicus.