In 2009 kan het huidige zorgpersoneel de vraag naar zorg niet meer aan. De inzet van ict in de zorg moet het probleem aanpakken, stelt onderzoeksbureau STG.
In de zorgsector ontstaat vanaf 2009 door de toenemende vergrijzing en de afname van de beroepsbevolking een groeiend arbeidsmarktprobleem. In 2025 is nog slechts voor 60 procent van mensen, die zorg aanvragen, verpleging en verzorging voorhanden. De inzet van arbeidsbesparende technologie, met een zware ict-component, kan de daling van zorg opvangen. Dat stelt onderzoekbureau STG/Health Management Forum na een onderzoek.
Onderzoekbureau STG/Health Management Forum onderzocht of arbeidsbesparende technologie de verwachte daling van 40 procent van professionele zorg in de komende decennia kan opvangen. De resultaten van dit onderzoek (titel: Ruimte voor arbeidsbesparende technologie om in 2025 voldoende zorg te bieden) zijn gepresenteerd tijdens de opening van de vakbeurs Zorg & ICT.
Reddingsboei
Hugo Mutsaers, samen met Annemiek Goris de samenstellers van het rapport, benadrukte dat het besef dat arbeidsbesparende technologie een reddingsboei is om het personeels- en zorgtekort op te vangen, nog moet groeien. "Het probleem is bekend, maar de urgentie ervan niet. Een grote angst is dat de inzet van technologie leidt tot minder handen aan het bed." Volgens Mutsaers moet deze houding op deze werkvloer veranderen maar dienen ict’ers en andere techneuten ook rekening houden met dit soort emoties bij het ontwikkelen, verkopen en invoeren van hun oplossingen.
Slimmer werken
Voorbeelden van arbeidsbesparende technologie zijn domotica in verpleegtehuizen, elektronische patiëntendossiers en documentbeheeroplossingen, standaard it-infrastructuren en beeld/spraak-verbindingen. Daarnaast zijn er niet ict-voorbeelden, zoals verbeterde medische producten (vaccins, wondverbanden, e.d.). In het rapport benadrukt STG dat deze technologie zowel bedoeld is voor patiënten (om de zorgvraag te voorkomen) als verplegers en verzorgers (om werkprocessen slimmer te maken). De onderzoekers vinden dat de komende vijf jaar toepassingen snel tot ontwikkeling moeten worden gebracht. De bespaarde arbeidstijd valt dan te gebruiken voor zorg aan meer patiënten.
Aanbevelingen
STG/Health Management Forum doet in het onderzoek negen aanbevelingen om de invoering van arbeidsbesparende technologie tot een succes te maken. Naast oproepen tot bewustwording, betere samenwerking, meer gerichte financiering en ‘alle neuzen dezelfde kant op’ pleit het onderzoeksbureau voor investeringen in arbeidsbesparende én gezondheidsbevorderende technologie. Zonder beide technologieën is adequate verpleging en verzorging in 2025 niet voldoende beschikbaar, verwacht het bureau.
Thuiszorg Den Haag heeft net een paar mislukte ICT projecten achter de rug! Op naar de volgende? Of leren we van het verleden?