Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat de markt voor hosted e-mail op het punt staat explosief te gaan groeien. Deze nieuwe vorm van e-mailbeheer wordt de komende jaren bij alle soorten bedrijven doorgevoerd, van extreem klein tot extreem groot.
Hosted e-mail heeft de toekomst, dat beweert althans onderzoeksbureau Gartner. Tot 2012 zal deze markt explosief in omvang gaan toenemen en in het kielzog zullen bedrijven ook andere diensten van buiten de deur naar binnen gaan halen. Gartner meent dat de belangrijkste redenen voor deze marktverandering de opkomst van cloudcomputing en de opkomst van nieuwe aanbieders zijn. Gartner meent dat de opkomst van hosted modellen ict-architecturen de komende tien jaar drastisch zullen veranderen en e-mail zal de aanstichter van deze verandering zijn.
Kosten drastisch omlaag
"Na een decennium van relatieve stilstand wordt een markt, die gedomineerd werd door vooral kleine spelers, door elkaar gehusseld doordat de grootste ict-bedrijven toetreden en agressief met elkaar gaan concurreren", aldus Matt Cain, research vice president bij Gartner. "Door de omvang van partijen als Microsoft, Yahoo en Google, met hun honderden miljoenen gebruikers, zullen bedrijven hun kosten voor e-mail drastisch omlaag zien gaan."
Gartner voorspelt dat rond 2012 door de opkomst van hosting-bedrijven organisaties enorm gaan besparen op hun algemene e-mail en hun agendabeheer. Het onderzoeksbureau meent zelfs dat het bedrag van 10 dollar per gebruiker per maand, dat momenteel de standaard is, omlaag zal gaan naar 2 dollar per gebruiker per maand.
Meer opslag
Maar e-mailbeheer is niet het enige dat in een hosting-vorm zijn intrede gaat maken, ook de opslag van al het e-mailverkeer zal als hosted dienst gaan worden aangeboden. Cain: "De meeste organisaties houden de capaciteit van mailboxen op 200 MB en lokale opslag wordt oogluikend toegestaan om in de toenemende vraag naar meer storage te voorzien. Bedrijven willen echter van dergelijke lokale opslag af en zullen zich meer aangetrokken gaan voelen naar kosteneffectievere hosting-modellen. Die bieden namelijk al bij aanvang 1 GB storage."
De opkomst van hosted e-mail gaat beginnen bij de kleinere bedrijven, waarna de middelgrote organisaties volgens Gartner zullen volgen om uiteindelijk in 2012 ook organisaties te bereiken die over meer dan 50.000 werkplekken beschikken. "Hosted omgevingen zijn momenteel interessanter voor kleine organisaties omdat zij per werkplek meer willen betalen voor e-maildiensten en minder eisen stellen aan de functionaliteiten", aldus Cain. "Voor grotere organisaties geldt het omgekeerde. Zij hebben al lagere operationele kosten en hebben meer behoefte aan aanvullende e-maildiensten zoals compliance en disaster recovery."
Hosted e-mail gaat volgens mij niet de oplossing zijn voor veel van onze e-mailproblemen. Met 80% zekerheid 😉 verwacht ik dat binnen 2 jaar Peer 2 Peer e-Mail zijn intrede heeft gedaan. P2P e-mail kent vele voordelen waaronder onafhankelijkheid van een mailserver, geen opslag nodig, geen spam, geen inbreuk op je privacy.
Kortom laat maar komen die eerste P2P e-mailclient.
@ freddie:
Ik ben benieuwd hoe je p2p email voor je ziet, en hoe dat een betere oplossing voor spam is dan wat we nu hebben. Ook voor p2p zul je adressen moeten publiceren, en dat levert rommel op.
Mee eens, en het zou zelfs beter zijn voor de adoptie als een p2p email client zou integreren met bijv. Outlook. Echter, door een simpele feature als hand-shake in te bouwen kun je als ontvanger aangeven of je de zender vertrouwt of niet. Zolang de zender niet het vertrouwen geniet, zal ook de email niet verzonden worden maar beter nog, ook niet de servers verstoppen.
Ik zal proberen tijd te vinden om een uitgebreidere post te maken zodat we er met meer mensen over kunnen gaan brainstormen.
Dat hosted email de toekomst heeft zien wij als bedrijf gespecialiseerd in dit soort toepassingen (Data Solutions) nu al met behoorlijke toename in het aantal klanten. Wij verwachten dat het MKB een totaaloplossing met service wilt hebben en dat de hele grote bedrijven dit niet kunnen bieden.
Hosted applicaties hebben zeker een toekomst, er heerst nu nog koudwatervrees, om je belangrijke data extern te hosten, security speelt daarbij zeker een hele belangrijke rol
Het bedrijf dat met online en local datastore oplossing komt en dat ook nog met openstandaarden/opensource weet te leveren zal een kans maken om de markt te veroveren.
De klant moet de optie hebben om zelf locaal te hosten, eventueel ook online , als een mirror zodra het het vertrouwen groeit of de locale data store heeft te weinig ruimte, dan zal de stap makkelijk naar online gezet worden
De zwitserse telecommunicatie operator Sunrise (http://www.sunrise.ch) heeft haar e-mail uitbesteed aan Google. Ik kan uit eigen ervaring melden dat dit in de praktijk naar volle tevredenheid werkt. Meer achtergrondinformatie over deze strategische alignment strategie van Sunrise is te vinden in het boek “Strategic Alignment in Practice” (Luftmann et all).
Ik zie niet in waarom we naar P2P mail moeten, het klink bij mij als een telefoonlijn. Waarom zou je rechtreeks e-mailen naar een vriend van jou? terwijl je gewoon een brief kan schrijven? Of bellen? E-mail is alleen uitgevonden omdat we elkaar dan een berichtje konden sturen als we weeres teveel aan het werken waren achter MS word.
Hosted email staat op doorbreken, echter de e-mail zelf is op zijn retour. Video, audio boodschappen, integratie met telefonie, presence en chatten (een vorm van p2p mail) komen of zijn al op de werkplek. Bij extern hosten heb je een integratieprobleem erbij.
Een persoon belt en je krijgt direct alle (ook email) communicatie op je device en je kunt automatisch, via voice- en email aangeven dat je hem later terugbelt. Context gerichte informatie om de efficientie te verhogen……hosted partijen nemen alleen een deel van het beheer uit handen.
Email hosting is een punt oplossing voor de huidige email servers die alleen email verwerken. Natuurlijk wil je ook email lifecycle management en niet van de mailboxen van 1GB, probleem ligt dan wel bij de hostende partij, maar je hebt ook je wettelijke bewaartermijnen.
Email hosters, innoveer en probeer naast email verder te kijken dan wat de klant nu heeft en kijk wat hij wil, alleen dan gaat het wat worden.
Ook zouden leveranciers verder moeten kijken, de substanti?le verschillen tussen exchange 2003-2007 en 2010 ontbreken in het belang van de klant, dat microsoft zijn architectuur onder het platform verandert om grotere mailboxen te kunnen hosten en uitwijkbaarheid te vergroten, daar zit een eindgebruiker niet op te wachten. Los ook eens het verschil tussen een webclient (OWA) en de outlookclient op. Ik wil op het web interface dezelfde credentials als ik lokaal in outlook heb…..Er is nog een boel te doen. Lokale PST of andere bestanden op je werkplek zijn volgens mij echte 1980 oplossingen…
Uitbesteden aan Google kan altijd nog…..je zit maar met 1 dillemma…wordt je emailadres echt niet gebruikt in allerlei acties?
Hosted Email gaat alleen werken als de combinatie kosten-opslag-veiligheid optimaal met elkaar samenwerkt. Daar zitten per aanbieder enorme verschillen tussen terwijl de B2C aanbieders hosted email al kosteloos aanbieden met Gb’s opslag in plaats van Mb’s. Aanbieders in de B2B markt moeten deze functionaliteit juist “slimmer” aanbieden door dit mee te leveren met bijvoorbeeld een kernapplicatie. Zo wordt in ieder geval bereikt dat cloud computing inderdaad toegevoegde waarde wordt en niet alleen maar een “hype” voor relatief veilige toepassingen. Spam zal altijd een probleem blijven. Echter, door slim te outsourcen (bij een leverancier die dit volledig uit heeft weten te bannen) hoeft hosted email geen enkel probleem te zijn. Het gaat mijns insziens meer om applicaties die gecombineerd aangeboden kunnen worden.
Sommige providers van hosted e-mail groeien met jaarlijks 300%! Wat ook een belangrijk gegeven is dat 99% van de organisaties die overgegaan zijn tevreden zijn. ‘hosted e-mail in the cloud’ is nu echt aan het doorzetten.
veel organisaties hebben echter nog koudwatervrees. Dit heeft de maken met security, archivering ‘buiten de deur, etc.
Koudwatervrees is veelal weg te nemen met een hybride oplossing, met deze variant behoudt een organisatie zijn eigen mailservers. Security, Archiving en contintuiteit wordt afgeregeld in de cloud. Tevens worden ook andere zaken in de cloud geboden zoals closed circuit messaging en data leak prevention.