De gezamenlijke vakbonden hebben Atos Origin maandag 17 maart een ultimatum gesteld. Uiterlijk dinsdag 25 maart moet de automatiseerder instemmen met de cao-eisen die de bonden eerder al op tafel legden, anders volgen acties.
Atos Origin heeft tot 25 maart 2008 om in te gaan op de cao-eisen van de vakbonden De Unie, CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten en Qlix-IT. Als het bedrijf dit niet doet, volgen acties. De bonden hebben dit ultimatum gesteld nadat eerdere pogingen om de vastgelopen onderhandelingen over de collectieve arbeidsovereenkomst uit het slop te trekken, mislukten.
De vakorganisaties begrijpen niet dat de directie van de automatiseerder volhardt in zijn houding. Harrie de Vaan van de CNV Dienstenbond vertelt aan Computable: "Het lijkt er op dat we de hele tijd onderhandelen over de verdeling van de pot geld en niet over de grootte er van." Hij meent dat Atos Origin beloningsdifferentiatie toepast door het extra geld dat nodig is om bepaalde werknemers te behouden, weg te halen bij de andere werknemers.
CNV-bestuurder De Vaan zegt dat de bonden bezig zijn met het voorbereiden van acties. Hij weet niet welke acties er zullen volgen als de automatiseerder dinsdag 25 maart niet is ingegaan op de eisen van de bonden. De situatie met Atos Origin is volgens de vakbondsman 'redelijk uniek'.
Verhouding op scherp
Volgens de bonden is de verhouding met de werkgever de afgelopen tijd 'op scherp gesteld'. Zo wilde de automatiseerder geen locaties beschikbaar stellen voor bijeenkomsten die bonden en de centrale ondernemingsraad voor de medewerkers organiseerden. Maandag 10 maart gaf Atos Origin nog aan de cao-onderhandelingen met de vakbonden te willen hervatten, nadat de bonden een 'voorultimatum' hadden gesteld. Dat overleg liep eind februari vast toen de bonden een loonsvoorstel afwezen en de automatiseerder verdere gesprekken eenzijdig staakte.
In een eerder stadium van de onderhandelingen bood Atos Origin zijn werknemers een gemiddelde loonsverhoging van 4,5 procent, een minimale loonsverhoging van 2 procent en, volgens de werkgever, prima secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten.
Eisen van de bonden
De vakbonden gingen echter niet akkoord met dit voorstel. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle goed functionerende medewerkers. Ook willen de organisaties een cao afsluiten, waarin zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd. Bovendien vinden ze dat de automatiseerder het huidige beloningssysteem onder de loep moet nemen en dat daarvoor een convenant wordt afgesloten.
Atos Origin was maandagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.
Flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden is dus wel een koekje van eigen deeg … Je mag je dertiende maand verdelen over twaalf maandsalarissen … en vakantiedagen verkopen voor geld …
Structureel proberen medewerkers tevreden te krijgen – want er heerst al jaren onvrede over te weinig opleidingen, te laag salaris, en te onduidelijk beloningssysteem – laat staan een normaal gesprek aangaan over salarisverhogingen …
Het wordt ondertussen eens tijd.
Duidelijkheid en eerlijkheid over salaris,pensioen etc. dat is wat er aan mankeert binnen Atos Origin en daar worden wij als werknemers moe van.
Het is ook meer dan belachelijk om de goede sier te maken met 4,5 % loonsverhoging als je de fabriek gemiddeld 2% geeft (en die brengen toch de centen binnen) en bij de andere onderdelen gemiddeld 7,5 % verhoging geeft.Geen probleem als je bovenop een met de bonden overeengekomen minimum verhoging anderen wat extra geeft maar niet over de ruggen van anderen die toch al minder verdienen en al jarenlang worden afgescheept met een fooi.
Top werkgever zonder cao? Medewerkers hebben weinig eisen, dus ga voor de gevraagde cao-eisen en een eerlijk beloningssysteem, is dat te veel gevraagd?
Even een check gedaan : mijn verhoging van de afgelopen 5 jaar lag tussen de 2 en 3% bij een beoordeling goed (ik zit nog steeds meer dan 15 punten van mijn referentie-punt!).
Tja, dat gebeurt er als je ‘in de fabriek’ werkt…. (=MO).
Het betekent dus, dat we de afgelopen 5 jaar zelfs de prijs compensatie niet gehaald hebben….
AO heeft het dit jaar wederom bij die 2% gelaten, mij lijkt het dus niet vreemd dat de meeste AO-medewerkers zo langzamerhand wel eens minimaal de prijscompensatie als salaris verhoging vragen…..
Inderdaad, 2 % van referentiesalaris en effectief 3,2 % dit jaar voor mij.
Wel een aantal kosten die minder declaraber zijn, zoals vergoeding voor ADSL ivm standby.
Ik ga 3 jaar terug.
2 X “zeer goed” voor de beoordeling
1 X “goed” voor afgelopen jaar.
De gemiddelde verhoging over deze 3 jaren 2,7 %.
Tel de inflatie hiervan af en ziedaar de waardering van de werkgever
van een succesvol bedrijf bij een bovengemiddelde waardering.
Ik wil nog veel meer zeggen, maar ik houd het bij de feiten en
mijn bedrijf gaat mij aan het hart.
Men zou toch serieus moeten nadenken over het vasthouden van
gemotiveerd personeel en dat ook te uiten door naar binnengerichte
“marketing” van fatsoenlijk personeelsbeleid, want het gaat niet alleen over salaris.
Al jaren onderhandelen, praten en nog geen stap verder. Ik ga het niet allemaal weer uitleggen. Voor 25 maart a.s. geen positieve reactie van de directie dan maar overgaan tot AKTIE
Ik heb er de laatste 10 jaar gesleten; de laatste jaren onder grote druk, met onderbezetting, zonder personeels-uitjes, zonder kerst geschenkje (of je moet een wurgtouwtje bedoelen .. leuk om eens op te googlen als je een baan bij AO overweegt), groei in verantwoordelijkheden( maar geen beloning ervoor). En zo velen met mij in de fabriek (MO).
Waarom zou je voor een bedrijf dat niet het fatsoen heeft voor zijn werknemers een normale CAO af te sluiten gaan werken (of blijven). Ik ben daar dan ook mooi weg .. en ja .. het gras is groener hier.
Ik begrijp het geklaag niet. Als je niet tevreden bent bij je werkgever, maak je dat kenbaar. Wordt er niet geluisterd naar je, dan is er overduidelijk gebrek aan respect en wordt het tijd om te vertrekken.
Werk zat in de ICT, en als je je rustig orienteerd ga je er zeker op vooruit bij een switch van werkgever. En als ik zo de verhalen over Atos Origin lees, kan je het gras bijna niet geler aantreffen.
De vakorganisaties begrijpen niet dat de directie van de automatiseerder volhardt in zijn houding. Harrie de Vaan van de CNV Dienstenbond vertelt aan Computable: “Het lijkt er op dat we de hele tijd onderhandelen over de verdeling van de pot geld en niet over de grootte er van.” Hij meent dat Atos Origin beloningsdifferentiatie toepast door het extra geld dat nodig is om bepaalde werknemers te behouden, weg te halen bij de andere werknemers.