Onderzoekers hebben een chip ontwikkeld die door minder nauwkeurig te rekenen minder energie verbruikt. De chip kan gebruikt worden voor taken waarvan het niet erg is als er rekenfouten worden gemaakt.
Onderzoekers hebben een chip ontwikkeld die minder energie verbruikt, maar die wel slordiger rekent. Doordat de onderzoekers kunnen bepalen wanneer de chip de minst belangrijke waarde in een getal berekent, weten ze wanneer de chip minder voltage nodig heeft.
In een willekeurig getal, bijvoorbeeld 21693, kan hoofdonderzoeker Krishna Palem zo de berekening voor het laatste en minste belangrijke getal, 3, op een lager voltage laten uitvoeren.
Audio of video
Palem denkt dat het voor veel applicaties niet nodig is dat er een correcte uitkomst van een berekening komt. Hij denkt dan aan video- of audioapplicaties, waar de uiteindelijke uitkomst geen nummer is. Een minder correcte uitkomst is dan niet meteen hoorbaar of zichtbaar.
De hoogte van het voltage bepaalt of de transistoren op een microchip een 1 of 0 registeren. Elektronen, die door deze transistoren gaan, produceren ruis. Er is relatief een hoog voltage nodig om ervoor te zorgen dat een transistor geen last heeft van deze ruis en dus de juiste waarde registreert. Volgens Palem is het niet erg dat een transistor niet in alle gevallen de juiste waarde registreert. Daarom hoeft een transistor op een minder hoog voltage te werken.
Dit klinkt een beetje alsof het floating point devider probleem van de eerste pentium chip nu als een oplossing wordt aangedragen.
Daar waren de afwijkingen ook “niet groot genoeg om gebruikers last te leveren”.
De ervaring leerde anders.
bizar artikel.
Probleem met berekeningen is het zogenaamde vlinder effect.
‘kleine’ getallen kunnen na enig rekenwerk grote getallen veranderen.
onderstaand voorbeeld
log (1 / 0.0000001) = 7
log (1 / 0.001) = 3
problematisch worden berekeningen die doorgaan op voorgaande resultaten.
n= log ( 1/n^(n-1) * afwijking)
een rekenheid kan niet achterhalen wanneer een bepaalde berkening wel of niet nauwkeurig dient te zijn, mensen kunnen dat vaak wel, maarja mensen schrijven dan ook weer vaak fouten in software…..
Volgens mij staat er toch duidelijk dat het om (bijvoorbeeld) audio- en video-toepassingen gaat. In een mp3-speler wordt log (1/huppeldepup) niet uitgerekend bij mijn weten, en er zit ook geen floating point pentium vraagstuk in de muziek.
Storender dan de inhoud, is daarom de schrijffout in de laatste zin.
Tja, het is ook alweer bijna 1 april.
Flauwekul dus. Bij een chip waarvan je van tevoren weet dat deze onnauwkeurig rekent (bv. door minder bits toe te passen) kun je daar goed rekening mee houden. Zie alle toepassingen voor microcontrollers
en enmbedded processors. Die gebruiken ook niet veel energie.
De voorgestelde chip lijkt onvoorspelbare fouten te maken door de ruis, m.i. hooguit interessant als sleutelgenerator voor crypto of zo …