Ict’ers worden steeds minder afgeschilderd als sociaal zwakke computerfanaten. Dat zou onder andere komen door de komst van ict-detacheerders.
De ict’er kan trots zijn op zijn functie. Door het tekort aan personeel en de toegenomen media-aandacht raken techneuten hun ‘nerd-imago’ kwijt. Dat blijkt uit onderzoek van Trius.
Onderzoekers van het detacheringsbureau vroegen vijfhonderd HTS’ers naar het imago van technici, waartoe ook de ict’er behoort. Volgens de studenten dragen vooral de toenemende media-aandacht en de hoge vraag naar technici bij aan de afname van het slechte imago. Ook de komst van ict-detacheerders zou hebben bijgedragen aan de verbetering van het beeld van de ict’er.
Wat ik nooit zo begrijp aan dit soort onderzoeken is de norm die gehanteerd wordt met betrekking tot wat normaal of wenselijk is. Termen als “sociaal zwak” of “de komst van ict-detacheerders” insinueert dat je sociaal acceptabel bent als je net zoals iedereen in een dikke leasebak asociaal wilt rondrijden in de spits met een flink aantal biertjes op omdat het weer borrelen geblazen was deze donderdagmiddag.
Dit is geen beschuldiging richting de detacheerders, want ik ken veel serieuze en goede consultants. Maar mijn punt is: waarom zijn mensen die graag met computers bezig zijn en die misschien minder interesse hebben in sociale activiteiten negatief of onwenselijk? Misschien zijn dat wel de leukste mensen die er zijn.
Waarom zou je als ict’er nu dan ineens “trots” (zie artikel) kunnen zijn?
Wat ook relevant is het aandeel echte ‘die-hard’ techneuten en mensen die als “ict’er” rondlopen. Ik zou heel veel mensen die zich als collega voordoen niet eens als techneut bestempelen, laat staan als ict’er, omdat er een groot aandeel aan a-technische mensen dwalen in het vakgebied.
Wat wordt bedoeld met “de komst van ic-detacheerders”?.
Ik zit al vanaf mijn 18e (1972) in de ict en vanaf mijn 23e in de detachering.
Toen waren er al hele grote “ict-detacheerders” in Nederland aanwezig.
Wat dat betreft wordt weer de plank niet alleen misgeslagen maar moet hij eerst nog gezaagd worden.
Volkomen eens met Jb en Ersin. Deze ‘nieuwe’ ict’ers zijn geen echte, hebben vaak geen goede vakkannis en verslechteren de naam van de ‘echte’ict’er. Ze zorgen er ook voor dat de salarissen laag blijven (zie andere artikeln in de Computable) met hun beperkte kennis en hang naar scheurende leasebakken …
De computer was vroeger alleen in de nerd-vakken en -beroepen aanwezig, tegenwoordig wordt de computer ook steeds vaker voor moderne beroepen en doeleinden gebruikt… Het imago van ‘computergebruik is nerd’ raakt verwatert en daarmee het imago van ‘computergebruikers zijn nerds’.
(inherent ict = nerd)
Bovendien wordt het ict-detacheringsgebied breder en breder… (toepasselijk op het plaatje trouwens 😉 )
…..Er lopen ook veel ict-ers rond die er helemaal niets vanaf weten, of wel een specifiek vak voor ict hebben gehad maar er niets van hebben geleerd, merendeels van de nieuwe ict-ers zijn ict gaan doen omdat ze spelletjes spelen leuk vonden :-S of omdat er veel binnen de ict te verdienen valt en daar zit em nou de knelpunt ict-ers van nu zijn geen echte ict-ers meer….
“Ict’ers worden steeds minder afgeschilderd als sociaal zwakke computerfanaten. Dat zou onder andere komen door de komst van ict-detacheerders.”
Ja alsof ik een ict-detacheerder (iemand anders) nodig zou hebben om vol passie over mijn vak te kunnen vertellen in normaal verstaanbaar en begrijpbaar hollands. Wat een bulshit!
Het is ook gewoon een hoop jaloezie en afgunst van “de niet-computeraars” die zelf niet in staat zijn om met zulke complexe materie als ict om te kunne gaan, of er zelf niet de tijd en energie in willen steken om dit te bereiken. Alles is in het leven immers een keuze…
“De ict’er kan trots zijn op zijn functie”.
Precies, zonder ict-er (v/m) is er geen business mogelijk anno 2008, “We support the enterprise en niets minder!”. Helaas word dat niet altijd ten volste gewaardeerd (organisatorisch, financieel, emotioneel) in de afdelingen die rusten en (wel moeten) vertrouwen op de ict afdelingen voor de corporate information flow
“Door het tekort aan personeel en de toegenomen media-aandacht”
Tja.. 1 mediabron en 1 ongefundeerd op sensatiebelust onderzoek kan meer stuk maken dat de gehele ict industrie aan imago in jaren kan (weder)opbouwen.
“toenemende media-aandacht en de hoge vraag naar technici bij aan de afname van het slechte imago.”
Tja dat zegt meer over die media he 😉
Het is triest dat ze zich pas focussen op een onderwerp “als er slecht en negatief nieuws over te brengen valt”.
Word dat ook aangeleerd op de scholen van journalistiek?
Kijk maar eens naar het NOS, RTL, SBS nieuws… Wat voor blije berichten spatten daar van je scherm af? Het is leed ellende kommer en kwel wat de klok slaat.
Ook de inhoudelijke media berichtgeving, zonder er zelf als journalist hands-on-experience in hebben opgedaan, daar w**** ik van.
Vele journalisten doen tegenwoordig zelf geen onderzoek meer over de onderwerpen waar ze over schrijven, maar schrijven klakkeloos iets over uit andere bron.