Duitsland en Frankrijk gaan dit jaar intensiever samenwerken op ict-gebied. Beide landen willen beter van elkaars ict-kracht profiteren. Ook betekent een Duits-Franse as in hun ogen een versterking van de Europese industrie.
Bitkom en Syntec Informatique, respectievelijk de Duitse en Franse brancheorganisatie voor ict, zijn de initiatiefnemers van de samenwerking tussen beide landen. Zij organiseren dit jaar talloze bijeenkomsten en marktonderzoeken om de Duitse-Franse handelsbetrekkingen op ict-gebied en gezamenlijke R&D-projecten te intensiveren. Op de afgelopen CeBIT, waar Frankrijk partnerland was, werd het officiële startsein van de coöperatie. De Franse president Nicolas Sarkozy gaf tijdens de opening al een aanzet: hij zag het bouwen van een supercomputer met Duitsland wel zitten. Komende zomer wordt bekeken of zo’n project haalbaar is.
Duitsland besteedt naar verwachting in 2008 145 miljard euro aan ict, en Frankrijk 113 miljard euro. Samen vormen ze de tweede ict-markt achter de Verenigde Staten. Duitsland exporteerde in 2007 voor 4,2 miljard euro aan hardware en 546 miljoen euro aan ict-diensten naar Frankrijk; andersom was dat respectievelijk 1,3 miljard en 686 miljoen euro. Bitkom en Syntec hebben het idee dat de onderlinge handel door kennisuitwisseling valt te vergroten. Daarnaast kunnen landen van elkaar leren: in Frankrijk besteedt het midden- en kleinbedrijf weinig aan ict, terwijl dat percentage in Duitsland veel hoger ligt (40% tegenover 70 procent). Via belastingvrijstellingen voor innovatie hoopt Frankrijk dat ondernemers meer zullen investeren in ict.
Fragmentatie
"Het idee achter de coalitie is ook om de Europese ict-industrie te versterken ten opzichte van de VS", zegt Christophe Châlons van adviesbureau PAC dat als partner betrokken is bij het uitwerken van de samenwerkingsplannen. "Met dat doel lobbyen de brancheorganisaties bij de Europese Unie. De EU praat wel over ict, maar heeft nog niet goed door wat het economisch belang is van de ict-industrie voor Europa. De top van de Amerikaanse automatiseerders hebben wereldwijd sterke posities; hun Europese concurrenten niet overal. ‘Made in Europe’ zou het motto moeten zijn."
De ict-sector is goed voor 5 tot 6 procent van het Europees Bruto Nationaal Product. Volgens Châlons kan de EU op ict-vlak een veel stimulerender rol spelen, bijvoorbeeld via het terugdringen van regelgeving en het investeren in opleidingen en innovatie. De Europese ict-markt is gefragmenteerd; voor automatiseerders is het lastig om voet aan de grond te krijgen in veel behoudende thuismarkten. De PAC-adviseur merkt dat andere landen ook interesse hebben in samenwerkingsverbanden. Met Spanje wordt al gesproken.
Samenwerking
Aandachtsvelden
Naast supercomputers gaat in het kader van de Duits-Franse samenwerking bijzondere aandacht uit naar ingebedde software, vierde generatie opslagsystemen en mobiele infrastructuren. Meer info: http://www.bitkom.de/ en http://www.syntec-informatique.fr.