Nederlandse bedrijven die betrapt zijn op het gebruik van illegale software, betaalden in 2007 een gemiddelde ‘schadevergoeding’ van 56.900 euro. Dat meldt de Business Software Alliance (BSA).
In 2007 steeg de gemiddelde boete voor het gebruik van illegaal verkregen software met 60 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Bedrijven moesten gemiddeld bijna 57.000 euro betalen, terwijl dat in 2006 nog zo’n 36.000 euro was. Dat maakte de Business Software Alliance (BSA), het internationale samenwerkingsverband van softwareleveranciers en hardwarepartners tegen illegale software, kortgeleden bekend. Volgens de organisatie zijn de bedragen exclusief additionele kosten, zoals juridische kosten, imagoschade, omzetverlies en nieuw aan te schaffen legale softwarelicenties.
"Wanneer organisaties illegale software gebruiken, maken ze inbreuk op de auteursrechten van de makers van de software. BSA neemt in die gevallen namens zijn leden de benodigde en passende juridische maatregelen", zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland.
Onbewust
"Sommige bedrijven werken overigens met illegale software, zonder dat ze zich ervan bewust zijn. Zeker bij fusies, overnames en explosieve groei verliezen veel bedrijven het overzicht over de gebruikte software en de licenties. Ook komt het geregeld voor dat medewerkers zelf software installeren op de bedrijfscomputer, zonder dat het management dat weet. Het management blijft echter altijd aansprakelijk voor de aanwezige illegale software binnen een organisatie. Het is dus belangrijk dat het management zorgt voor goed software- en licentiebeheer binnen het eigen bedrijf."
Uit onderzoek dat IDC vorig jaar verrichtte in opdracht van de BSA, blijkt dat in Nederland 29 procent van alle pc-software illegaal is.