Heeft u ooit geprobeerd een boom te kappen in uw eigen tuin en dit geprobeerd op een nette manier te doen? Dus eerst een vergunning te vragen bij uw gemeente? Behalve dat de boom niet in het dagboek van Anne Frank voor mag komen, zijn er nog duizend en één regeltjes of u, hoe u en waarom u de boom wel of niet mag kappen.
Nederland is het land van regeltjes en daarom is Nederland een walhalla voor de automatiseerder. In de regel kun je namelijk stellen: hoe meer regeltjes, hoe meer er geautomatiseerd moet worden. Worden regeltjes aangepast, dan moet de programmatuur ook weer worden aangepast. Geen wonder dus dat automatiseerders dol zijn op opdrachten bij de overheid. Net als aannemers, maar dit heeft weer andere redenen.
Neem bijvoorbeeld onze belastingwetgeving. Deze wetgeving is er eentje van regels en uitzonderingen. Elke regel heeft ook een uitzondering. Logisch, want hoe wil je anders de regel bevestigen? Overtreden we de regel maar vaak genoeg, dan gaan we deze regel gedogen. Gedogen, daar bedoelen we mee dat we ons niet aan de regel hoeven te houden, wat in feite betekent dat je een nieuwe regel hebt bedacht. Uiteraard met de nodige uitzonderingen.
Dan hebben we ook nog de ongeschreven regels. Maar aangezien we daar niet zo goed tegen kunnen, schrijven we ze voor de zekerheid toch maar op, zodat het ook weer gewone regels zijn. En of dit allemaal nog niet genoeg is, hebben we ook nog de richtlijnen. Richtlijnen zijn ook regels, maar die noemen we richtlijnen omdat we al genoeg regels hebben. En dit allemaal moet geautomatiseerd worden.
Heerlijk, denkt de ict'er. Verzin er nog maar een paar. Hoewel?
Ik zou niet zo blij zijn met dit soort besluitvaardige organisaties…. Het houdt je aan het werk, maar echte voldoening krijg je er niet van.
En het mag gezegd: Jacob, je hebt hier een leuk stukje geschreven.
Leuk stukje Jacob.
Nu nog een wat columns waarin de regering op de hak wordt genomen dan heb je mij ook weer gedeeltelijk overtuigd dat er nog ergens gezond verstand rond doolt.
Wetten zijn ontstaan uit regels die ontstaan zijn uit richtlijnen die ontstaan zijn uit het gedogen van overtredingen van wetten die ontstaan zijn uit regels die vervolgens wetten worden……. Toch? of mis ik iets?? 😉
Afijn, leuk stukje Jacob
Het wordt tijd dat organisaties het nut van Business Rules engines gaan inzien, zodat regeltjeslogica niet meer door IT specialisten in systemen geprogrammeerd hoeft te worden, maar overgelaten kan worden aan de business (die de regeltjes toch het beste kennen en kunnen interpreteren). Veel flexibeler, en ook sneller aangepast als er weer een nieuwe richtlijn uit Den Haag komt. Maar dat zullen al die consultancy organisaties niet echt waarderen, denk ik, die graag uurtje factuurtje schrijven voor langlopende coderingstrajecten.
Je kunt er iets aan doen…..
Kijk maar eens bij http://www.corticon.com of http://www.global360.com