Veenman, de grootste onafhankelijke leverancier van kopieermachines en document automatisering, levert sinds kort 75 grams LINIUM PRO Paper in plaats van het standaard in Nederland gehanteerde 80 grams papier. Algemeen directeur Eric Annema heeft naar aanleiding daarvan laten doorrekenen wat de positieve gevolgen voor met name het milieu kunnen zijn als ons land massaal zou overstappen op kopieerpapier van 75 gram.
De uitkomsten zijn verrassend. Oppervlakkig zou men denken dat 5 gram minder op 80 gram een besparing zou opleveren van zo’n 6%. Het effect is echter drie keer zo groot. Bij gelijke productie van ongeveer 200.000 ton blijkt er maar liefst 18% minder hout nodig. Bij gebruik van dezelfde hoeveelheid ruwe materialen als hout, water en toevoegingsmiddelen, levert dat per 1000 kilogram maar liefst 27 pakken papier van 500 stuks extra op.
Ter vergelijking kunnen, afgezet naar het gebruik van kopieerpapier in Nederland, daarvan 24 miljoen schoolschriften vervaardigd worden. De besparing is evenredig aan bijvoorbeeld het totale gebruik van kopieerpapier in de drie Baltische staten. Als in ons land alleen al de overheid zou overstappen van 80 grams naar 75 grams papier zou dat een niet te bevatten groot bos van duizenden zo niet tienduizenden bomen sparen.
Kwalitatief is 75 grams papier minstens gelijkwaardig aan 80 grams papier, zo niet beter. Dit papier is geschikt voor alle professionele kopieersystemen. De prijs ligt in dezelfde orde.
Het LINIUM PRO Paper wordt bovendien milieuvriendelijk vervaardigd van hout van de eucalyptusboom. De fabriek in Portugal beschikt over eigen bosbouw, fabriceert zelf de pulp en wint energie terug omdat de elektriciteit zelf gewonnen wordt uit biomassa.
Nederland is niet het enige land dat 75 grams kopieerpapier invoert. In de Verenigde Staten is 75 grams papier zelfs de norm, terwijl in Japan al veel gewerkt wordt met 70 grams.
Algemeen directeur Eric Annema van Veenman constateert nog een andere opvallende ontwikkeling in de markt. Dit jaar is het punt bereikt waarin net zoveel kleurenkopieer- als zwartwitsystemen worden afgezet. In ons land worden naar schatting jaarlijks circa 1,4 miljard afdrukken vervaardigd. Een direct gevolg van deze ontwikkeling is ook, dat de prijs van een kleurenkopie aanzienlijk verlaagd is. Door de nieuwste technieken is een zwart-wit afdruk, gemaakt op een kleurensysteem gelijk aan een kopie op een zwart-wit apparaat.
Nederland loopt hierbij, overigens samen met de Scandinavische landen, voorop, terwijl hier juist de VS achterblijft, omdat daar nog een grote zwart-wit cultuur heerst op het gebied van het maken van afdrukken.
Kleur levert direct geld op door een meer professionele uitstraling en hogere attentiewaarde. Overigens verwacht Eric Annema niet dat zwart-wit afdrukken op kort termijn helemaal zullen verdwijnen. "Zwart-wit zal voorlopig blijven bestaan maar kent een dalende tendens. Kleur is booming."
Op de meest moderne systemen, zoals die door Veenman worden geleverd, kan het kleurbeheer geregeld worden met o.a. Kleuren management software. Daarmee kan voorkomen worden dat de machines oneigenlijk gebruikt worden, bijvoorbeeld voor privé doeleinden. Met Kleuren management software kan worden ingesteld, wie er in kleur mag printen, vanuit welke applicaties en zelfs wanneer.
In de laatste paar jaar heeft Veenman een omslag gemaakt van pure hardware speler naar onafhankelijk adviseur op het gebied van document automatisering.