Atos Origin ondersteunt de vernieuwing van de it-infrastructuur van KPN. Daarvoor heeft de automatiseerder een driejarig contract getekend met het telecombedrijf. Opmerkelijk is dat deze opdracht niet naar dochterbedrijf Getronics is gegaan. Die partij gaat wel het desktopbeheer uitvoeren dat KPN eerder terughaalde bij Atos Origin.
Atos Origin en KPN hebben een driejarige overeenkomst gesloten voor de ondersteuning van de implementatie van een sterk vereenvoudigde, overzichtelijke it-infrastructuur bij KPN. Het telecomconcern beschouwt de vernieuwing als noodzakelijk voor het succesvol kunnen uitvoeren van het herstructureringsprogramma ‘Back to Growth’. Ook verwacht het op deze manier op de kosten te kunnen besparen en de efficiency van bedrijfsprocessen te vergroten.
Verlenging
De automatiseerder wordt verantwoordelijk voor de integratie en het beheer van bedrijfstoepassingen van KPN, gericht op de middlewarelaag. Atos Origin werkt al sinds 2001 voor het telecombedrijf. Vorig jaar zomer verlengde KPN een deel van de lopende uitbestedingscontracten met de it-dienstverlener. Het andere deel, de werkplekdienstverlening, werd echter terug in huis gehaald, samen met drie datacentra (twee in Groningen, één in Bussum).
Voorrang
Dit deel wordt bij Getronics ondergebracht, de door KPN eind 2007 overgenomen automatiseerder. Opvallend is dat de klus die Atos Origin nu in de wacht heeft gesleept, ook goed bij de nieuwe dochter zou passen. Getronics concentreert zich op infrastructurele dienstverlening. Tot de kernactiviteiten behoren werkplekbeheer, software-as-a-service, datacenterdiensten en -hosting, netwerkoplossingen en ‘consulting en professional services’ (met onder andere expertise van ITIL en andere methodieken, beveiliging en infrastructuur/architectuur). Bij KPN was nog niemand bereikbaar om antwoord te geven op de vraag waarom een externe partij voorrang krijgt boven de eigen ict-dochter.
KPN gaat wel vaker vreemd om met haar dochterbedrijven. Dat was vroeger met het SNT-bedrijf niet anders. Nu dit callcentre onderdeel weer sterker met het moederbedrijf is vervlochten zie je dat effect gelijk verminderen.
Overigens heeft Philips jarenlang een bedrijfspolicy gehanteerd voor dat soort zaken, waarbinnen de diverse bedrijfsonderdelen wel degelijk tot onderlinge concurrentie werden gedwongen en levering naar de beste ging. Maar dat waren wel allemaal eigen onderdelen en dat is dit ATOS-deel niet (meer).