Neem zes dagen in maart, stop een dertigtal hallen vol met meer dan zesduizend leveranciers en laat een half miljoen mensen de gangpaden bevolken. Het resultaat: de CeBIT 2008, de grootste beurs op het gebied van ict-trends ter wereld. Op het gebied van service oriented architectures (soa) signaleerde Computable SOA Expert Edwin van Asch een aantal trends.
Soa is overal, soa wordt toegankelijker, bpm goes soa en soa wordt breder. De eerste trend, soa is overal, is een trend die al enkele jaren aan de gang is maar nu ook zichtbaar wordt. Een willekeurig softwareproduct (bijvoorbeeld een testool of erp-pakket) moet soa-capaciteiten hebben om erbij te horen en deze capaciteiten worden ook breed uitgemeten. Soa is blijkbaar nu mainstream genoeg om overal gebruikt te worden. Het is de de facto standaard geworden voor softwareproducten als het gaat om ontsluiting. De volgende stap zal zijn dat soa als vanzelfsprekend zal worden beschouwd en niet meer expliciet wordt vermeld.
Middelgrote bedrijven
Dat soa toegankelijker wordt, was duidelijk te merken aan het soort bezoekers op CeBIT. Aan de ene kant snapt een steeds breder publiek wat soa is, waar het voor bedoeld is en wat de voordelen zijn, de tijd van evangelisatie is definitief voorbij. Aan de andere kant wordt een op soa-principes gebaseerde architectuur steeds toegankelijker voor organisaties die qua omvang niet direct tot de multinationals worden gerekend. De soa-architectuur wordt ook geschikt voor middelgrote bedrijven.
De derde trend, bpm goes soa, was dit jaar goed te zien bij een aantal leveranciers, zoals bijvoorbeeld Cordys en Software AG. Bpm en soa-producten versmelten als het ware tot een geïntegreerd geheel. Losse componenten aanschaffen van verschillende leveranciers en deze integreren, is blijkbaar nog alleen weggelegd voor de hele grote ondernemingen. De categorie daaronder is veel meer op zoek naar een alles-in-één-oplossing met bpm, BAM en soa van een leverancier.
Definitief doorgebroken
De laatste trend is een gevolg van het mainstream worden van soa. Doordat soa nu definitief is doorgebroken, komen er steeds meer partijen die de soa-producten van de grote platformspelers aanvullen (bijvoorbeeld tools specifiek voor soa-testautomation of het beheren van soa-omgevingen), of partijen die het soa-concept doortrekken in andere domeinen (bijvoorbeeld user interface integratie gebaseerd op soa-principes).
Edwin van Asch
SOA Expert Computable
Solution Architect
Systemation
SOA is een leuk concept maar het zal nog tijden duren voordat e.e.a. goed geimplementeerd wordt door verschillende leveranciers. Niet alleen zijn verschillende leveranciers ook concurrent van elkaar maar in de basis zal je dus uiteindelijk de eindgebruiker/klant een bepaalde architectuur op moeten leggen om daar op de langere termijn van te profiteren.
Als ik zo om mee heen kijk in het land van de accountants, is het zelfs binnen 1 bedrijf al een enorm probleem om data onderling uit te wisselen tussen pakketten en/of te migreren naar een nieuw pakket. Laat staan dat zometeen verschillende leveranciers een universeel stuk software kunnen maken voor “de grootst gemene deler van klanten”.
Het is een raadsel waarom mensen in de IT nog steeds zoveel ruimte krijgen om de volgende trend te pushen. Kom op, SOA expert Edwin. Lees je eens in op wat bijvoorbeeld gestructureerd programmeren is, en wat op een goede architectuur gebaseerd rapid application development kan. om maar wat te noemen aan zaken in een zeer rijk IT-verleden. Dan zie je dat je over zeer oude wijn praat op een manier die veel organisaties pijn zal doen als je er niet op de juiste manier mee om gaat. Legio voorbeelden.
Het spijt me, maar uit je kommentaar blijkt niet dat je weet wat je zegt. Je strooit met termen en hebt de uiteindelijke oplossing, SOA, al bedacht. Hype-gooien is wat de IT-wereld al zoveel jaren doet, met de extreme gevolgen waar we nu mee zitten. SOA is echt geen Deus ex machina. Solution architect, hou u bij uw solutions.
Er is een soa-kan-je-kopen patroon aan het ontstaan in de hoop dat de magische technologie van de leverancier de bestaande, slecht gedefinieerde en ontworpen architectuur potseling flexibel, herbruikbaar en snel terugverdiend maakt.
Helaas, dat zal niet gebeuren zonder het nodige werk, bovendien is er geen magische technologie die SOA mogelijk maakt.
SOA is een architectuur, geen technologie.
SOA is inderdaad een architectuur, maar een architectuur op een beurs laten zien is nog moeilijker dan software. Dus draait een beurs vaak weer uit op het tonen van de laatste features en nieuwste releases van de producten die in veel SOA architecturen een rol spelen.
De vraag van Computable was om een indruk te geven wat er op het gebied van SOA te zien was op de CeBIT, dus met die bril is dit artikel geschreven.
Wat wel duidelijk is, ook los van de CeBIT dat SOA niet de volgende trend is die wel weer overwaait. Gestructureerd programmeren en rapid application development hebben hun waarde, maar daar was op de CeBIT niet veel over te vinden en spelen in de moderne integratie architectuur ook geen rol van beketenis,
SOA is de slechtste vorm van integratie, op alle andere methodes na die al zijn uitgeprobeerd (vrij naar Winston Churchill).
Het vergelijk tussen rad/gestructureerd programmeren en SOA is een vergelijk tussen een bouwtekening en het bouwen.
Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van een soa-architectuur. Zelf ben ik ‘ict-architect’ in een wat kleinere onderneming. Het toepassen van een soa binnen onze onderneming heeft als voordeel dat we onafhankelijker worden van een beperkt aantal softwarebouwers (die tot nu toe ‘minder beheersbare’ geintergreerde systemen leverden). Iedere leverancier van oplossingen die gekoppeld kunnen worden aan onze soa (en dat kan al snel) kunnen in potentie bijdragen aan ondersteuning van onze organisatie.
Ons praktische voordeel hiermee is dat we meer dan in het verleden kunnen kiezen voor de beste deeloplossingen, maar zeker ook kunnen we dankzij soa sneller anticiperen op nieuwe (organisatorische) ontwikkelingen.
@ Edwin,
Wat ik bedoel is dat SOA iets is dat al zo lang onder andere namen bestaat, maar dat niemand zich dat schijnt te realiseren. Zelfs de slechtste vorm van integratie kan alleen plaatsvinden als je je houdt aan de nodige principes. Dat zie je ook in de SOA-wereld, want daar roept weer iedereen en weinigen roepen hetzelfde. En: de Engelsen hebben ook het concept van verdeel en heers….
Als bezoeker van CeBIT viel het mij tegen hoeveel, of beter hoe weinig, ruimte er ingenomen werd voor het thema SOA. Van de tientallen hallen was er slechts een kwart hal specifiek gericht op SOA. Het was m.i. zeker niet de belangrijkste trend op het CeBIT.