Er werken te weinig vrouwen in de Europese ict-sector. Daarom wil eurocommissaris Vivianne Reding een Europese code van best practices voor vrouwen in de ict. Zij hoopt zo de stereotypen over werken in de ict-sector te doorbreken.
De Europese ict-sector heeft meer vrouwen nodig. Eurocommissaris Vivianne Reding vindt het onaanvaardbaar dat Europa een tekort heeft aan ict-personeel. "We moeten het stereotype dat werken in de ict-sector saai en te technisch voor vrouwen is doorbreken en vrouwen in plaats daarvan aanmoedigen zich een plaats te verwerven in deze opwindende, innovatieve en veelzijdige sector."
Reding wil een ‘Europese Code van best practices voor vrouwen in de ict’. Zij wil zo een einde maken aan het verschijnsel dat er steeds hoger in de boom steeds minder vrouwen voorkomen. Ook hoopt Reding de stereotypen over werken in de ict-sector te doorbreken. Reding verwacht vóór de internationale dag van de vrouw in 2009 met de industrie overeenstemming te bereiken over de code.
Weinig vrouwelijke ingenieurs
De ict-industrie in Europa kampt volgens de Europese Commissie met een tekort van 300.000 medewerkers. In 2004 waren er 320.950 gediplomeerde ingenieurs in de Europese landen. Maar dit aantal groeit steeds minder hard. Bovendien bestaat slechts 19 procent van het totaal uit vrouwen. In de raden van bestuur zijn vrouwen nog verder ondervertegenwoordigd. Zo bleek in oktober 2007 uit onderzoek onder 150 Europese bedrijven in de telecomsector dat slechts zes procent van de leden van de raad van bestuur van deze bedrijven een vrouw was.
Goed dat er van hogerhand hiervoor weer eens aandacht wordt gevraagd. Het probleem ligt bij de vrouwen die massaal afhaken nadat ze kinderen hebben, maar ook bij de mannelijke bestuursleden. Het is bewezen dat managers zich liever omringen met mensen die op hen lijken. Zo lang de raad van bestuur uit 100% mannen bestaat, zullen ze dus niet veel vrouwen benoemen. Door continu hierop te blijven hameren, zal er hopelijk een bewustwording optreden. Een raad van bestuur zonder vrouwen is bijna een schande heden anno 2008.