Duitsland en Frankrijk willen samen een supercomputer bouwen. Dat hebben bewindslieden van beide landen op de CeBIT verkondigd. In de zomer praten vertegenwoordigers van de twee Europese mogendheden er verder over. Het plan past in de strategie om op ict-vlak nauwer met elkaar samen te werken.
De Franse president Nicolas Sarkozy gaf tijdens de opening van de CeBIT al een aanzet: hij zag het bouwen van een supercomputer met Duitsland wel zitten. Sarkozy was een van de gastsprekers, omdat Frankrijk dit jaar partnerland is van de CeBIT.
Heus plan
Tijdens een latere persconferentie over de mogelijkheden van een Duits-Franse ict-samenwerking bleek het idee van het Franse staatshoofd een heus plan te zijn. Dagmar Wöhrl, de Duitse staatssecretaris van economische zaken, en haar Franse evenknie Hervé Novelli, bevestigden dat er gesprekken lopen over zo’n samenwerkingsproject. Komende zomer willen beide landen het plan verder uitwerken. Het Franse supercomputeronderzoek concentreert zich in Montpellier; de Duitse pendant zit in Jülich (bij Keulen). Ook draait in het Leibniz-Rechenzentrum in Garching bij München een van de krachtigste supercomputers van Europa.
Tweede ict-markt
Het bouwen van een gezamenlijke supercomputer past in de op de CeBIT aangekondigde ict-coöperatie tussen Frankrijk en Duitsland. De bewindslieden gaven aan dat er structureel gekeken gaat worden naar het verbeteren van de onderlinge handelsbetrekkingen en het opzetten van gezamenlijke R&D-projecten. Duitsland besteedt naar verwachting in 2008 145 miljard euro aan ict, en Frankrijk 113 miljard. Samen vormen ze de tweede ict-markt achter de Verenigde Staten. Duitsland exporteerde in 2007 voor 4,2 miljard euro aan hardware en 546 miljoen euro aan ict-diensten naar Frankrijk; andersom was dat respectievelijk 1,3 miljard en 686 miljoen euro.
Trekpaard
"Frankrijk en Duitsland vormen samen het economisch trekpaard van continentaal Europa", beweert Novelli. "Er zijn al voorbeelden van samenwerkingen, zoals op het gebied van de ontwikkeling van vierde generatie opslagsystemen, maar er is veel meer mogelijk." De Franse staatssecretaris denkt aan het opzetten van betere mobiele infrastructuren. Zijn departement zal in de tweede helft van 2008 een studie laten uitvoeren naar de voordelen hiervan voor Europa.
Eigenbelang
Professor dr. August-Wilhelm Scheer, voorzitter van de Duitse branchevereniging Bitkom, waarschuwde voor overspannen verwachtingen. "We hebben voor de Europese ict-industrie een ‘Airbus’ nodig, maar het moet wel realiseerbaar zijn. Het in gemeenschap bouwen van een supercomputer is alleen een goed plan indien het ook verkocht kan worden." Scheer verwees naar het sneven van Quaero, dat het Duits/Franse equivalent voor Google had moeten worden. Eigenbelang en cultuurverschillen zorgden voor een dure mislukking.