Hoog bezoek bij de opening van de CeBIT in Hannover: naast de Duitse bondskanselier Angela Merkel gaven de Franse president Nikolas Sarkozy en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Unie, acte de présence. Hun boodschap: ict-samenwerking, in het bijzonder tussen Duitsland en Frankrijk, moet de concurrentie in Europa versterken.
Dat de CeBIT momenteel als de belangrijkste ict-beurs ter wereld wordt beschouwd, bleek uit de lijst van vooraanstaande sprekers die de organisatie voor de opening had weten te strikken. Traditiegetrouw was de bondskanselier in de persoon van Angela Merkel aanwezig, plus een hotemetoot uit de ict-industrie (ditmaal Microsoft-topman Steve Ballmer). Daarbovenop bleken ook de Franse president Nikolas Sarkozy en EU-voorzitter José Manuel Barroso van de partij te zijn. Sarkozy, omdat Frankrijk dit jaar partnerland van de Cebit is (in 2007 was dat Rusland); Barroso om het belang van de ict-industrie voor de Europese economie te benadrukken.
Economische motor
De Portugese politicus gaf aan dat de ict-sector goed is voor 5 tot 6 procent van het Europees Bruto Nationaal Product. "De ict-industrie is daarmee een van de motoren achter de economie van de EU." Maar, zo waarschuwde hij, wil Europa blijven profiteren van de kracht van de ict-sector dan zal er op drie terreinen gezamenlijk gas gegeven moeten worden: meer investeren in hoogwaardige opleidingen, het terugdringen van regels (met name voor het mkb) en het structureel geld pompen in innovatie (elk EU-lid dient hieraan 3 procent van zijn BNP te besteden). Barroso wil bijvoorbeeld een hogere breedbandpenetratie, onder andere voor scholen, en een betere integratie van breedband- en mobiele infrastructuren voor de ontwikkeling van de e-overheid en de e-zorg.
Verder riep de EU-voorzitter ict-ondernemers op mee te denken over het milieu en groene ict. "Ict-bedrijven zouden meer kunnen investeren in het bedenken van klimaat-neutrale technologie of oplossingen waarmee energiebesparingen zijn te behalen. Ik denk dan aan videovergaderen of het met sensoren slim meten van het energieverbruik, zodat je dat beter kunt afstemmen. Het Zweedse Göteborg doet dit al."
Frans-Duitse samenwerking
Omdat Frankrijk dit jaar partnerland is van de CeBIT stond de opening ook in het teken van een Duits-Franse samenwerking op ict-vlak. Zowel Sarkozy als Merkel gingen in op de mogelijkheden van zo’n as, maar echt concreet werden hun betogen niet. Het Franse staatshoofd stelde graag aan zo’n coalitie te willen meewerken, maar vindt wel dat beide landen zich bewust moeten zijn van de onderlinge cultuurverschillen.
Daarnaast wees hij erop dat nu de Europese Unie 27 lidstaten kent, en dus samenwerking tussen een paar landen veel moeilijker is dan een paar jaar terug. Andere landen zullen niet zonder commentaar reageren op dit soort onderonsjes, is zijn verwachting. Merkel bracht hier tegenin dat de twee grote landen een voorbeeldrol vervullen binnen de EU en met de samenwerking kunnen aangeven hoe belangrijk het is dat Europa niet stilstaat in haar ict-ontwikkeling. "In Europa waren we ooit computerpioniers, maar we moeten oppassen dat we onze jeugdige nieuwsgierigheid niet verliezen, zeker met het oog op de toenemende vergrijzing. Anders halen andere continenten ons in."
Peptalk
Tijdens de openingsceremonie in het Hannover Congrescentrum spraken ook nog Steve Ballmer, prof. dr. August-Wilhelm Scheer en Christian Wulff. Microsoft-topman Ballmer hield als vanouds een peptalk over ict-revoluties. Zijn industriecollega Scheer (topman van software- en adviesbureau IDS Scheer en voorzitter van Bitkom, de Duitse bracheorganisatie voor ict en nieuwe media) ijverde voor een ict-publiciteitscampagne gericht op studenten, een strakkere afstemming tussen politiek, wetenschap en bedrijfsleven en het beter ondersteunen van startende ict-ondernemers. Hij sprak in het bijzonder over Duitsland, maar dit soort geluiden zijn tevens pan-Europees te noemen.
Christian Wulff, minister-president van de deelstaat Niedersachsen trapte de opening af. Hij haalde nog even het economisch belang aan van de CeBIT. "De vijftien grootste standhouders zijn samen goed voor 1,9 miljoen werknemers en een gezamenlijke omzet van 430 miljard euro." De handelsbeurs loopt nog tot en met zondag 9 maart.