Vele discussies over SOA gaan over de voordelen van agiliteit en flexibiliteit aan de business kant en standaardisering en integratie van heterogene platformen aan de technische kant. Maar in de praktijk kan SOA nog meer een rol spelen. En ik heb het over legacy levensduur verlenging.
Op een gegeven moment moet elke IS manager of CIO een beslissing maken hoe verder te gaan met de bedrijfskritische applicaties op de oude legacy mainframes. Meest voorkomende opties zijn:
- Vervang het complete platform en applicaties met een nieuw platform en applicaties (bijvoorbeeld naar Linux platform en web applicaties);
-
Vervang het legacy platform met een nieuw platform, maar houd de applicatie hetzelfde . De applicatie wordt “geport” naar de nieuwe hardware met een emulatie platform (bijvoorbeeld Cobol applicatie runt dan op een Linux platform met daarop een ge-emuleerd mainframe platform) of
-
Verleng het contract met de legacy mainframe vendor en continueer met de huidige systemen en applicaties.
Er zijn verschillende redenen om de een van deze opties te kiezen, echter de laatste optie heeft nog steeds veel support gezien het bedrijfsrisico laag blijft en mainframe technologie nog steeds verder evolueert. En een SOA brengt hier ook een extra motivatie voor de laatste keuze gezien men met SOA “wrappers” het legacy mainframe kan ontsluiten in de nieuwe wereld van applicaties. Dit is natuurlijk niet geheel nieuw, maar het feit dat men SOA-gestandaardiseerde mainframe services aan interne als wel externe bedrijfsprocessen kan aanbieden verlengt de levensduur van het legacy systemen aanzienlijk.
Dus nog een mooi voordeel van SOA : )
Helemaal mee eens Michael, SOA webservices op een mainframe is een prima mogelijkheid om de levensduur van je mainframe te verlengen. Pas alleen op met het 1 op 1 service enabelen van mainframe functies zoals CICS transacties of Cobol modules. De granulariteit hiervan is nooit bedoeld en niet geschikt voor direct gebruik in een SOA architectuur. Het gevolg is een complexe orchestratie van mainframe services op het bovenliggende ESB niveau, met een slechte performance. Beter is om logische services te orchestreren op het mainframe zelf.Dit geeft een veel beter beheersbare situatie en ook een veel betere performance.