Het zal je maar overkomen. Een paar dagen zonder gas of zonder stroom. Of op een zaterdag met je boodschappenwagen volgestouwd bij de kassa staan en dan blijkt dat je niet kunt afrekenen omdat alle betalingssystemen zijn uitgevallen. Niks pinnen of online bankieren. Of nog erger: de schappen van de supermarkt zijn leeg vanwege uitval van het bevoorradingssysteem. Het mag duidelijk zijn: uitval of verstoring van deze systemen heeft verstrekkende maatschappelijke gevolgen.
De nutsbedrijven zijn de laatste jaren meerdere malen gefuseerd en zitten met een grote erfenis en een divers landschap aan systemen. Hetzelfde geldt voor de banken en verzekeraars. Mainframes en cruciale legacy systemen in de back offices verzorgen dagelijks het financiële verkeer.
De systemen van de hulpverleners dienen in hoge mate op elkaar aan te sluiten. Dit gaat alleen maar indien deze inpasbaar zijn in een moderne architectuur. Denk nog even aan de problemen rond de invoering van het centrale alarmnummer. Het hoeft geen betoog dat de systemen ter ondersteuning van de politie (regionaal en internationaal) efficiënt en goed beveiligd moeten zijn. Ook hier kan verouderde software en hardware een risicofactor zijn met verstrekkende maatschappelijke gevolgen. Hoe lang kan je innovatie uitstellen? Tot het moment dat de Tweede Kamer vragen gaat stellen en dreigt met een parlementair onderzoek?
Hoe afhankelijk zijn wij van onze legacy systemen geworden? Vormen zij een gevaar voor de samenleving? Reageer.
Uitval en verstoring komen regelmatig voor bij energie leverancies, openbaar vervoer als overheden. In de afgelopen decennia zijn diverse legacy systemen door menselijk falen of door gebrek aan impact analyse enkele uren of dagen uit de running geweest. SLA’s, prestatie overeenkomsten met de samenleving bestaan niet. Wettelijke maatregelen zijn er nauwelijks om de
samenleving schadeloos bij uitval op vitale momenten.
De samenleving lijkt volstrekt verslaaft te zijn aan de ICT-technologie, waarbij de feitelijke regie autocratisch geregeld is. De samenleving is in gevaar en kwestbaar.
Pas geleden viel inderdaad de mogelijkheid uit om te pinnen. Ik kon geen geld meer trekken uit de muur want dat werkte ook niet. Gelukkig kent de buurtsuper mij goed en was ouderwets op de pof shoppen geen probleem.
Er zit een suggestieve zin in dit artikel: “Mainframes en cruciale legacy systemen … financiele verkeer”. Wat is er mis met een mainframe? En wat maakt het feit dat het legacy d.w.z. ouder dan gemiddeld is een systeem er kwetsbaarder door?
Verder een bewering die ik wel eens onderbouwd wil zien: “systemen zijn alleen op elkaar aan te sluiten als ze inpasbaar zijn in een moderne architectuur” (samengevat). Prachtig maar onzin. Ze moeten inpasbaar zijn een en dezelfde infrastructuur, al dan niet onder architectuur en modern of niet maakt geen biet uit. Nieuw en modern is niet altijd beter. Ik wil absoluut niet b.v. SOA betwisten maar ik heb genoeg wankele SOA infrastructuren gezien die het predicaat architectuur niet waard zijn en waar ik nog niet eens mijn modelspoorbaan mee zou durven besturen laat staan een 112-centrale of mijn bank …
Dan komt ook nog het woord “beveiligd” voor. Systemen kunnen inderdaar instabiel zijn als beveiliging ontbreekt, maar soms is dat niet eens relevant. Een rotsvast stevig viaduct zal niet instorten ook al loopt er nooit een beveiliger rond. Systemen moeten goed zijn opgezet om op elkaar aan te sluiten. Ombouwen van de buitenkant, van een monolitische opzet naar open interfacing, e.d, dat is nodig.
Kortom, waar gaat dit nou over? Over slechte systemen? Oude systemen? Systemen die niet aansluiten op andere? Zelfs twee hele goede systemen kunnen niet-aansluitbaar zijn!
De oproep aan het einde onderschrijf ik wel. Innovatie kan niet meer worden uitgesteld. Maatschappelijke verantwoordelijkheid moet genomen worden. Ingedutte en vastgeroeste legacy-IT-ers moeten worden wakker geschud. Helaas zullen we in ons nog jonge vak, dat nog maar net volwassen is, nu een boel geld moeten stoppen in ?f het om-/verbouwen van systemen ?f helemaal overnieuw beginnen. Maar ja, dat verdraaide geld h?