Eind februari vond in het Zuid-Franse Cannes VMworld Europe 2008 plaats. Op de conferentie van gebruikers van virtualisatiesoftware, werden enkele belangrijke aankondigingen gedaan waaruit blijkt dat de markt langzaamaan volwassen wordt.
De tijd dat virtualisatie voornamelijk iets was voor de allergrootste ondernemingen met enorme serverparken, is voorbij. De technologie die besturingssystemen, toepassingen en desktops kan loskoppelen van fysieke computers en servers, ligt tegenwoordig ook in het bereik van kleinere bedrijven. VMware, een van de pioniers op het gebied van virtualisatie, deed tijdens de gebruikersconferentie VMworld Europe 2008 in Cannes een boekje open over de nieuwe mogelijkheden er van.
Managementtoepassingen
Veel aandacht ging naar de managementtoepassingen die in de eerste helft van dit jaar op de markt verschijnen. Onder gevleugelde productnamen als Lifecycle Manager, Site Recovery Manager en Stage Manager, presenteerde het bedrijf zijn toepassingen voor het logisch beheren, automatisch herstellen en gemakkelijk uitbreiden van virtuele machines. Lifecycle Manager is een product uit de stal van het Zwitserse Dunes, dat in september 2007 door VMware werd overgenomen.
Hardware
De virtualisatiereus is bovendien druk bezig zijn technische voetprint te vergroten door intensieve samenwerking met hardwareleveranciers. IBM, HP, Dell, NEC en Fujitsu Siemens gaan VMware’s nieuwe virtualisatiesoftware ESX 3i hypervisor binnenkort meeleveren bij sommige van hun producten. Hierdoor kunnen bedrijven hun servers gemakkelijk virtueel consolideren. Dell stelt de hypervisor ook online beschikbaar voor gebruikers van bestaande servers van de fabrikant.
Webdreigingen
Een andere grote aankondiging op de gebruikersconferentie in Cannes betrof VMsafe, een initiatief waaraan ook bedrijven als Symantec, McAfee, Sophos en IBM meedoen. Volgens mede-oprichter en chief scientist van VMware, Mendel Rosenblum, is het initiatief een ‘protection engine’ die webdreigingen veel grondiger en sneller kan analyseren en onschadelijk maken dan traditionele beveilingingsproducten. Leveranciers van beveiligingssoftware kunnen hun producten via API’s laten communiceren met het platform van VMware. Een API (Application Programming Interface) is een verzameling definities op basis waarvan computerprogramma’s of delen daarvan met elkaar communiceren.
Een van de leveranciers is McAfee, wiens cto Chris Bolin voor de gelegenheid was uitgenodigd om de impact van VMsafe te schetsen. Zijn bedrijf levert diensten aan veel van ’s werelds grootste bedrijven en zo’n 90 procent van hen gebruikt virtualisatiesoftware van VMware. "Tot dusver hebben wij nog geen enkele aanval geconstateerd op virtuele machines, terwijl in 2007 een ware tsunami van malware plaatsvond. Het is echter een kwestie van tijd voordat kwaadwillenden hun pijlen richten op gevirtualiseerde machines."
Bolin roemde VMware voor de vooruitziende blik op virtualisatiebeveiliging. Kort daarvoor werd hij door Rosenblum nog gekscherend ‘hoofd gatendichter’ genoemd, omdat beveiligingssoftware tot dusver voornamelijk gaten dicht in computersystemen, zonder een allesomvattende oplossing te kunnen bieden. Het is niet bekend wanneer VMsafe daadwerkelijk in beveiligingsproducten wordt geïntegreerd.
Grootste concurrent
Er komen steeds meer leveranciers van virtualisatiesoftware op de markt, zoals Microsoft Virtual Server, Parallels Virtuozzo en Citrix Xen Server. Raghu Raghuran, VMware’s vice-president product management, vertelt aan Computable dat hij zich geen enkele zorgen maakt over de concurrentie. Hij wijst er op dat zijn producten op meer dan zestig verschillende besturingssystemen kunnen draaien en dat die onafhankelijkheid niet voor anderen geldt. Bovendien zou de markt vooral kiezen voor de gevestigde naam met de goede reputatie. Raghuran vertelt dat uit onderzoek blijkt dat VMware’s virtuele machines zelfs betrouwbaarder zijn dan het oude vertrouwde mainframe. Toch ziet hij vooral Microsoft als grootste concurrent. Kortgeleden sloot het bedrijf uit Redmond een alliantie met Citrix.
Meeste trainingen ter wereld
Er was ook Nederlandse nieuws vanuit Cannes. XTG uit Gouda werd uitgeroepen tot beste opleidingscentrum voor VMware-trainingen van heel Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Directeur Willemien Visser ontving er een award voor tijdens de partnerdag. Het is een kleine gespecialiseerde partij, die volgens Visser het voordeel heeft onafhankelijk te zijn van welke distributeur dan ook. "Nederlandse bedrijven adopteren relatief snel nieuwe technologie. Zo worden hier, na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, de meeste VMware-trainingen ter wereld gegeven. En wij zijn daar voor een groot deel verantwoordelijk voor. We nemen zo’n 60 procent van alle VMware-trainingen in Nederland voor onze rekening."
Virtualisatie |