Met een doorsijpelende bewustwording in de ict-markt kon een maatschappelijk verantwoord onderwerp als Green IT niet op CeBIT 2008 uitblijven. ’s Werelds grootste ict-beurs riep zijn exposanten op iets met het onderwerp te doen waardoor vanaf dinsdag 4 maart 2008 vooral de kleur groen naast het CeBIT-rood te zien zal zijn.
In de 2008-versie van CeBIT staat Green IT centraal. Op de beurs is te zien hoe energie bespaard kan worden in ict-applicaties, maar ook hoe diezelfde applicaties tot energiereductie kunnen leiden. Op de beurs is een heus Green IT Village opgericht in het Future Parc in Hal 9. Op de informatiestand wordt live benchmarking getoond van oude en nieuwe it-systemen. Ook is er een Green IT Conference waar presentaties over het onderwerp gegeven worden en waar de discussie kan worden aangegaan. Tot slot komt de CeBIT-organisatie met de Green IT Guide waarin specialisten hun visie geven en waarin bedrijfspresentaties te vinden zullen zijn.
D-Link
De oproep van de CeBIT-organisatie om iets met het hoofdthema Green IT te doen, is niet tegen dovemansoren gericht. Verschillende partijen grijpen het onderwerp aan om hun (nieuwe) groene producten op de beurs te tonen en hun visie aan het publiek te verduidelijken. Zo ook netwerkleverancier D-Link, die zijn Green Ethernet-strategie gaat uitleggen. "Wij doen workshops, leiden paneldiscussies en geven demonstraties over het implementeren van groene oplossingen", zegt Francis Declercq, de nieuwe marketingmanager Benelux bij D-Link. "Er wordt steeds meer groen in producten ondergebracht waarbij het businessverhaal een belangrijk deel vormt van het geheel. Op het gehele it-park kan gewoon bespaard worden en daarom zou Green IT in elke organisatie ingezet moeten worden. Op prestaties hoef je namelijk niet in te leveren, terwijl je wel op energie bespaart. Efficiënter met energie werken dus en bewust omgaan met je ict-infrastructuur."
Green Ethernet is een systeem van D-Link waarbij de activiteit van de poort wordt beheerd vanuit de switch. Daarnaast wordt de lengte van de kabel in rekening gebracht. Declercq: "De switch staat standaard aan, maar wij hebben een techniek waardoor apparaten die niet gebruikt worden standaard worden uitgeschakeld. Wat betreft de lengte van de kabel zien we dat veel bedrijven vaak standaard honderd meter kabel hebben, terwijl het ook met minder af kan. Hoe langer de kabel, hoe meer stroom verbruikt wordt. Daarom berekenen wij per lengte. Met Green Ethernet wordt stroomverbruik met 46 procent verminderd, wordt de levenscyclus van producten verlengd door verminderde activiteit en wordt er minder warmte afgegeven."
Extreme Networks
Net als D-Link komt ook Extreme Networks met intelligente switches naar CeBIT die iets doen aan het stroomverbruik van het gehele netwerk. Niet automatische aan- en uitschakelen zoals D-Link: Extreme Networks presenteert een switch die op vaste momenten, bijvoorbeeld buiten kantooruren, aan en uit gaat. "Universal Port heet de techniek die hierachter zit", zegt Jan Hof, director Field Marketing EMEA – SAM bij Extreme Networks. "Uiteindelijk levert het een besparing van 57 procent op de energierekening op en dat zou toch heel wat bedrijven en managers moeten aanspreken. Maar dat is ook precies waar de schoen wringt, want de it-manager is vaak niet verantwoordelijk voor de energierekening. Dat is dan ook iets wat wij op CeBIT onder de aandacht willen gaan brengen, dat de it-manager ook verantwoordelijk wordt voor het energieverbruik."
Naast de oproep om it-managers inzage te geven in de energierekening, pleit Extreme Networks ook voor de invoer van energielabels voor it-apparatuur. Zodoende kunnen klanten hun it-consumptie met het daaraan gekoppelde energieverbruik beperken. Hof: "Maar ook moedigen we klanten aan om hun netwerk anders te gaan indelen. Met de huidige apparatuur is het namelijk heel goed mogelijk om netwerklagen samen te voegen waardoor er minder apparatuur nodig is. Ook wordt randapparatuur nog steeds via het netwerk gevoed (Power over Ethernet), maar onze switches zijn dus uitgerust met techniek om op bepaalde tijdstippen de stroom uit te schakelen."
Sun Microsystems
Zoals Extreme Networks al pleitte voor energielabels op it-apparatuur, geeft Sun Microsystems dergelijke informatie uit eigen beweging aan klanten. Sun brengt namelijk correlatie aan tussen het stroomverbruik van een systeem en de prestaties van dat systeem. "Wij zijn al vele jaren bezig om zuiniger te zijn en nemen daarin een stukje koeling mee", zegt Martien Ouwens, datacenter solutions architect bij Sun Microsystems. "Op CeBIT zie je dat onder andere terug in ons modulaire datacenter, dat speciaal ontwikkeld is voor bedrijven met ruimteproblemen. Ook koelt het op een heel andere manier waardoor het 40 procent zuiniger is dan een traditioneel datacenter."
Sun Microsystems is al vele jaren bezig klanten bewust te maken van het energieverbruik en daardoor is een term als Green IT voor Ouwens slechts een modewoord. "Ik moet bijna altijd praten over stroom en koeling, maar ik heb het liever over hoe het anders kan. Daarom moet je goed kijken hoe een datacenter in elkaar zit. Vroeger stonden alle servers 24×7 aan en was dit geen issue. Tegenwoordig wordt stroom een financieel plaatje waardoor je servers ziet die automatisch aan- en uitschakelen. In presentaties heb ik al berekeningen gezien dat ergens rond 2010 tot 2015 er in stroom meer kosten zullen zitten dan de aanschaf van de apparatuur. Met dat in je achterhoofd is het als management goed serieus werk te maken van je energiebeleid."
Groene winst
Bij Green IT draait het dus vooral om het terugdringen van het energieverbruik met daaraan gekoppeld uiteraard de lagere kosten. Op CeBIT zal dit thema op veel stands terugkomen en de exposanten zullen de bezoekers proberen te overtuigen van het nut van Green IT. Producten die deze groene strategie ondersteunen zijn er volop te bewonderen; het is nu zaak dat de wereldwijde ict-markt ook het nut en belang van, maar vooral de winst door groene ict gaat zien.