Vladimir Vukicevic, lid van het Firefox-ontwikkelteam, merkte tijdens het testen van Firefox 3 dat de prestaties op Apple-systemen ver onder de maat waren. Hij ging verder kijken en vond uit dat er een ‘snelheidslimiet’ bestond voor andere browsers dan Safari (van Apple zelf).
Na klachten van Mac-gebruikers over Firefox 3 besloot het Firefox-ontwikkelteam een aantal tests te doen. Firefox 3 bleek in veel van die testen tot 5 keer trager dan voorganger Firefox 2, terwijl de snelheid in theorie juist hoger had moeten zijn. Er leek een snelheidslimiet ingebouwd te zijn, omdat de testresultaten in seconden ’te mooi afgeronde getallen’ opleverden. De reden daarvoor was echter niet direct duidelijk. Dit meldt Vladimir Vukicevic van het Firefox-ontwikkelteam op zijn weblog.
Vukicevic stuitte op een ‘tech note‘ van Apple. Hierin leek de reden te staan: dat Firefox 2 geen snelheidsverlies vertoonde leek te komen doordat dat het geen Cocoa-applicatie was (specifiek voor Mac OS X), maar een Carbon-applicatie (bestemd voor vorige Mac OS-versies).
Opvallend genoeg had Apple-browser Safari (ook een Cocoa-applicatie) geen last van de veronderstelde snelheidslimiet. Vukicevic vond een niet-gedocumenteerde code in Webkit/Safari die de snelheidslimiet uitschakelt, wat erop zou kunnen duiden dat Apple zijn eigen browser met opzet bevoordeelt.
Oneerlijke concurrentie?
Vukicevic denkt zelf niet dat Apple de code heeft geprogrammeerd met het doel om andere browsers het nakijken te geven (zoals slashdot.org lijkt te beweren). Wel pleit hij in dit geval voor meer openheid, om andere ontwikkelaars een mogelijkheid te geven de software zo aan te passen dat er geen drempels worden opgeworpen.
In de reacties bij het blog staat waarom apple een aantal private methoden heeft in de webkit.
http://blog.vlad1.com/2008/02/28/finding-the-os-x-turbo-button/#comment-573
Voor alle duidelijkheid: er was wel degelijk een (ook voor Firefox 3 als Cocoa applicatie) acceptabele oplossing om de snelheidsproblemen op te lossen. Wat Safari gebruikt is een niet gedocumenteerde manier om dit programmatisch te bereiken, in tegenstelling tot dmv een configuratiefile. Er is dus geen sprake van dat Apple snelheidsbeperkingen oplegt aan andere software.
Dat duid mi dan op suggestieve journalistiek van Computable. Iig de header.