Als ik in mijn column iets over Microsoft zeg, kun je er donder op zeggen dat er veel reacties komen. Vooral boze reacties. Waarom schelden mensen altijd zo op Microsoft? Je hoeft het niet te gebruiken?
Er zijn toch alternatieven? Waarom schelden mensen nooit op die alternatieven. Waarom doen die alternatieven niet een beetje beter hun best, zodat we minder afhankelijk van Microsoft zijn?
Ja, maar Microsoft maakt te veel winst, wordt er dan gezegd. Voor een bedrijf met een monopoliepositie vind ik het nogal meevallen. Enig idee hoeveel Marco Borsato aan een concert verdient? Hij kan ook gewoon een tientje vragen. Het is de waarheid.
Boos zijn is een keuze. Mijn vrouw scheldt ook altijd op Microsoft, maar dat komt omdat ik haar heb wijsgemaakt dat, als je documenten kwijt raakt op de computer, dat de schuld is van Microsoft. En spelfouten ook.
Hoe komt Microsoft aan zo'n riante positie? Omdat wij het wel lekker makkelijk vinden. Het is ‘plug and play'. De alternatieven die meer kunnen en minder bugs geven, kosten ons meer moeite. We verwachten ook van Microsoft dat het ‘plug and play' is en zodra er iets is dat het niet doet, gaan we schelden. Ik heb net een nieuwe computer gekocht met Vista. Amper een probleem tegengekomen. Ik kijk nu al uit naar de opvolger.
Zo, het kostte moeite om dit op te schrijven maar volgens mijn psychiater werkt het en mag ik nu weer de rest van het jaar op Microsoft schelden. Ik zeg donder.
De strategie van Microsoft is simpel: bouw een product en gooi het zo snel mogelijk op de markt. Bugs in de leukste features zijn gunstig voor de verkoop van volgende releases, dus die bugs houden ze erin of ze lossen ze pas op NA het verschijnen van een volgende release. In die volgende release zitten weer een hoop nieuwe features met verse bugs, enz.
En wij, de onbezoldigde beta-testers voor Microsoft, trappen er iedere keer weer in. (In veel gevallen overigens noodgedwongen, want door de verstrengeling van alle Microsoft-producten krijgen goede alternatieven vaak geen kans).
Wellicht kan de warenwet ook eens eisen gaan stellen aan software. Een leverancier van wasmachines (om maar eens iets te noemen) dient ook alle defecten die zich binnen de garantieperiode openbaren gratis te herstellen. Een software-leverancier zou je toch ook kunnen verplichten om alle bugs gratis op te lossen danwel updates en nieuwe releases GRATIS te blijven verstrekken totdat alle bekende bugs zijn opgelost en het product voldoet aan alle eisen die je er als consument van mag verwachten (ongeacht het feit dat Microsoft in zijn licentievoorwaarden heeft staan dat hun software niet geschikt is voor welk doel dan ook …)
Ons probleem met Microsoft?
even een quote uit de presentatie voor de nieuwe belinea 0.book 5 laptop, die gelijk met jouw stukje over de mail kwam:
“het reeds voorge�nstalleerde besturingssysteem Windows Vista Home Premium”
( https://www.computable.nl/nieuws.jsp?id=2368754&utm_campaign=nieuwsbrief&utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email )
Ik zit nog steeds te wachten op de regel: de reeds voorgeprogrammeerde Ubuntu linux (of een ander hoogwaardig plug-and-play non-MS OS). Weet je, ik zou er zelfs hetzelfde geld voor over hebben, waarmee de hardwareboer dus alleen maar meer geld zou verdienen.
Geef de consument op zijn minst de keuze: te koop, met keuze uit auto-installatiepaketten MS/Linux/… etc.
Natuurlijk moet je boos zijn op Microsoft, het koopt de concurrenten op en is op die manier een Monopolist. Verder wordt een halfgaar besturing systeem op de markt gedumpt,deze gatenkaas moet dan door middel van patches e.d op de been worden geholpen. Microsoft schermt z’n besturing systeem af voor concurrenten.Stel voor dat op ander consumenten electronica maar keus was uit 1 of 2 merken of dat de keus wat betreft automerken zo beperkt zou zijn!
@ Ricardo
Eerst Linux proberen en dan spreken, je loopt achter.
Typisch altijd, die reacties van het Linux zelotenleger.. Niet gehinderd door enige realiteitszin maar onzin uitkramen over “de monopolist”, de (schijn van) gratis “open” besturingssystemen, etc.
MS is groot geworden door hun OS gratis uit te delen. In de jaren 90 was de meerderheid van de programma’s die thuis gebruikt werden gekopieerd. MS heeft de mensen eerst afhankelijk van hun product gemaakt, en daarna kwam het geld vanzelf. En toen heb ik niemand horen klagen dat de software gratis en zo makkelijk te kopieren was. Net zo als nu, inderdaad Ted, met de studenten licenties gebeurt.
Wat de bugs betreft zitten er aardig wat in elk OS. Het mag ook een wonder heten dat de PC nog werkt als je bedenkt hoeveel ontwerpers er betrokken zijn bij de hardware en de software in je PC. Goede afspraken zijn de sleutel, maar er ook veel ruimte voor eigen intrepetatie en vooral voor slordigheden in de software. De fabrikant kiest vaak voor een halvering van de ontwikkeltijd om dan vervolgens wat patches uit brengen.
Aan het einde van de rit hebben ze dan nog steeds 30% van de kosten bespaard.
De bugs van MS vallen alleen meer op in vergelijking tot andere OS’en omdat 99% van de hackers en malware schrijvers zich op de grootste PC-gebruikersgroep richt waar het meest te halen valt. Als ze al hun energie op Linux of Mac zouden richtten, zouden we daar ook veel meer bugs in vinden.
Wat plug and play betreft. De gebruiker wil dat alles meteen voor ze werkt, maar zodra een ander dezelfde vraag aan de PC stelt, dat het potdicht zit. Dat is te vergelijken met de wens dat je geen sloten op je huisdeur nodig hebt, maar dat er niemand in kan behalve de bewoner. Een utopie dus. Het is veilig, maar minder gebruiksvriendelijk (vista) of andersom (win98). Je kunt niet alleen de voordelen hebben.
Admin