Nieuw onderzoek uitgevoerd in opdracht van IT-integrator Dimension Data heeft uitgewezen dat 66 procent van de organisaties wereldwijd gebruikmaakt van ITIL als best practice raamwerk voor hun IT Service Delivery.
Voor het onderzoek zijn 370 CIO’s uit 14 landen in vijf continenten ondervraagd.
Meer dan tweederde van de respondenten gaf aan bezig te zijn met ITIL. Andere methodieken zijn veel minder populair. Zo gaf 47 procent aan bezig te zijn met MOF en 41 procent met Six Sigma. Bij Prince 2, ISO, CMMi, ASL, CoBIT en TQM variëren de percentages van 28 tot 34 procent. Raamwerken als Super en Agile scoren minder dan 20 procent.
Op de vraag hoe de CIO’s de raamwerken beoordelen op een schaal van 1 tot 5 werd ITIL het meest positief beoordeeld. CIO’s gaven ITIL gemiddeld een 3.
Jeroen van Hamersveld, Manager Services bij Dimension Data: "De kern van ITSM-raamwerken is het bouwen van een brug tussen de bedrijfsdoelen en de IT. Wereldwijd zien bedrijven de voordelen van deze best practices en bekijken ze hoe deze raamwerken hun IT-inspanningen kunnen verbeteren. "
Volgens van Hamersveld variëren de perceptie en de inzet van deze raamwerken sterk per regio, maar ziet het er wel naar uit dat ITSM een cruciaal onderdeel wordt van de bedrijfsactiviteiten. "Steeds meer organisaties erkennen het potentieel van ITSM bij het beter in lijn brengen van IT en business. Ook kan het zorgen voor meer capaciteit bij innovatieprojecten en een betere integratie van technologie en bedrijfskritische processen."
Een andere significante uitkomst van het onderzoek is dat de omvang van de organisatie van invloed is op de populariteit van ITIL en de positieve beoordeling ervan door de CIO. Ondernemingen met minder dan 100 medewerkers en dus een weinig complexe IT-infrastructuur zetten ITIL zelden in. Dit terwijl 87 procent van de bedrijven met meer dan 10.000 werknemers deze aanpak wel gebruikt.
"Het is duidelijk dat CIO’s van organisaties met een complexere IT-omgeving inzien dat ITIL hen kan helpen efficiënter te werken en voordelen te behalen. Daarbij kunnen we natuurlijk opmerken dat grotere organisaties over het algemeen grotere IT-budgetten hebben", aldus van Hamersveld.
Vraag is wat ITIL onderscheidt van andere raamwerken. Belangrijkste punt is dat de ontwikkeling van ITIL gebeurt door een leverancieronafhankelijke groep van experts die de inzet van best practices in de IT wil stimuleren. Daarnaast is ITIL dankzij een uitgebreide lijst van vooraf gedefinieerde termen in staat om miscommunicatie tussen verschillende groepen in een organisatie te voorkomen. Verder hoeft een organisatie niet ieder deel van het raamwerk in te voeren om ervan te profiteren. Het is mogelijk – en volgens deskundigen vaak ook raadzaam – om een gefaseerde benadering te kiezen bij een ITIL-implementatie.
"Het is onze ervaring dat klanten ITIL nuttig vinden wanneer ze zowel interne als externe relaties moeten beheren. Zij kunnen dan standaard servicedefinities en een servicecatalogus creëren en beschikken over een mechanisme om de coördinatie te doen tussen verschillende organisaties", aldus van Hamersveld.
Meer informatie over de uitkomsten van de studie zijn te vinden op www.dimensiondata.com/howdoyoumanage