Eurocommissaris Neelie Kroes heeft voor de derde maal Microsoft een boete opgelegd voor het niet nakomen van Europese regels. Ditmaal moet Microsoft 899 miljoen euro betalen. Daarmee komt het totale boetebedrag op 1,676 miljard euro.
Neelie Kroes is van mening dat Microsoft nog steeds niet voldoet aan de regels die de Europese Commissie in 2004 heeft opgesteld en dus nog steeds de concurrentie dwarsboomt. Daarvoor is de Amerikaanse softwareontwikkelaar en -producent al twee keer eerder beboet.
Met het opleggen van de derde boete maakt eurocommissaris Kroes duidelijk dat de Europese Commissie genoeg heeft van alle beloftes van Microsoft. "We willen geen beloftes, we willen naleving. Praten is goedkoop, regels naleven is duur." Kroes noemt de nieuwe boete "proportioneel en nodig".
Afgesloten periode
Microsoft zegt in een reactie dat de opgelegde boete betrekking heeft op een afgesloten periode. Volgens de softwarebouwer heeft de Europese Commissie eind vorig jaar kenbaar gemaakt dat het bedrijf inmiddels op een aantal belangrijke punten aan de regels voldoet.
Keurig, zeker nu in de wandelgangen het niet werkende Vista een tussendoortje is zoals ME.
Microsoft kan wel 64 bits zijn, maar software makers hebben niet de beschikking over de code om de software aan te passen zodat deze ook gebruikt kunnen worden op 64 bits pc’s.
Ik heb maar 1 vraag bij dit soort “straffen” – staan ze in verhouding tot de overtreding? In mijn ogen staat 1,7 miljard niet in verhouding. En daarnaast vraag ik me af wie hier nu op zit te wachten, want de Europese consument is niet een echt slachtoffer te noemen gezien de mogelijkheden die deze heeft als het gaat om keuze van mediaspelers, browsers en OSen.
Die Kroes is goed bezig, maar ik vraag me af of de gedupeerde pc-gebruiker echt iets terug zal zien van al dat geld. Waar zal dat geld precies heen gaan?
Ik heb maar 1 vraag bij dit soort “straffen” – staan ze in verhouding
tot de overtreding? In mijn ogen staat 1,7 miljard niet in verhouding.
Inderdaad, deze straf staat totaal niet in verhouding met de overtreding: MS heeft de afgelopen 10 jaar tientallen miljarden winst gemaakt, vooral dankzij hun illegale praktijken. Dat ze hier dus maar een fractie van hoeven teruggeven is dus niet meer dan een mooi begin.
En daarnaast vraag ik me af wie hier nu op zit te wachten, want de
Europeze consument is niet een echt slachtoffer te noemen
Geen slachtoffer? MS maakt 85% winst op haar producten, terwijl in elke andere markt een winst van 20% al royaal genoemd kan worden. Dat betekend dus dat MS-producten structureel te duur zijn; de enige oorzaak die dat kan hebben is het gebrek aan concurrentie. Daarnaast: de miljoenen virussen die er rondgaan over Internet: zouden die er geweest zijn als MS de veiligheid van haar producten niet jarenlang versloft zou hebben omdat men die rommel toch wel moest kopen? De Europese consument is dus zeker wel slachtoffer van MS’ illegale praktijken.
Gezien de mogelijkheden die deze heeft als het gaat om keuze van mediaspelers, browsers en OSen.
Welke keuze? Op het grootste deel van de PC’s wordt nog altijd Microsoft-belasting geheven. Waarom? Omdat MS de PCleveranciers afperst: “Ga jij PC’s zonder Windows leveren? Prima, dan verhogen wij de inkoopsprijs van de OEM-Windowslicenties met 300%!”
@Jeroen: ik ben blij dat je jouw persoonlijke mening en emoties opzij kan zetten. Een vraag n.a.v. van jouw ‘rant’: hoe gaan we dit oplossen, want die boete die lacht Microsoft redelijk weg hoor. Probeer eens wat constructief commentaar in plaats van de standaard opmerkingen.
Probeer eens wat constructief commentaar in plaats van de standaard opmerkingen.
Begin dan eens met mijn argumenten te ontkrachten ipv persoonlijk aan te vallen.
@Jeroen
Je hebt geen idee hoeveel marge er op schoenen en kleiding zit.
Vooral bij schoenen zit er zomaar een factor 2 verschil tussen in en verkoop prijs (dat is dus 100%)
Dat Microsoft zijn eigen kosten laag houdt en zelf veel van de marge overhoud (winst) is dus een goed teken.
Het is heel makkelijk om geen winst te maken. Zorg voor genoeg overhead en de winst verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Als de produkten echt zoveel te duur waren, zou het ook eenvoudig moeten zijn voor een concurrent om de markt in te stappen met geweldige software.
Ik zie ze echter niet.
Apple Quicktime en Real player? (een paar van de originele klagers).
Zelden zulke bagger software op mijn PC gehad. Er bestaat niet voor niet iets als Quicktime Alternative en Real Alternative.
Ik kan bij mijn (web) winkel gewoon een PC samenstellen zonder OS.
Windows Vista Ultimate was geloof ik 131 euro. Geen geld voor zo’n complex besturingssysteem.
Hebben we zelf -in welke rol en vorm dan ook- niet een beetje bijgedragen aan het succes van MS? Moeten we goed ondernemerschap bestraffen? Stelt iemand zich de vraag waar we zouden staan zonder MS en waar we nog gaan komen met MS? Is het succes van MS ons falen met ‘de pientere pook’?