730.000 digitale belastingaangiftes die zijn ingediend bij de Belastingdienst zijn door een fout in het computersysteem van de fiscus onbruikbaar geworden. Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) gaat het automatiseringscentrum van de Belastingdienst in Apeldoorn reorganiseren.
Door een fout in de computersystemen van de fiscus zijn 730.000 belastingaangiften onbruikbaar geworden. Mensen die al aangifte hebben gedaan krijgen een brief waarin hen wordt gevraagd opnieuw aangifte te doen van de inkomstenbelasting.
Naar aanleiding van de fouten bij de Belastingdienst zegt Staatssecretaris De Jager van Financiën het automatiseringscentrum van de Belastingdienst in Apeldoorn te gaan reorganiseren. De Jager wil dat er een afdeling ‘ict regie en architectuur’ komt die direct onder politieke en ambtelijke leiding van het ministerie staat. De nieuwe situatie moet zorgen voor een sterke centrale sturing. De Jager gaat ook alle test- en implementatietrajecten herzien en extra veiligheidsmaatregelen in het hele verwerkingstraject van de belastingaangiftes doorvoeren.
Het is niet voor het eerst dat de Belastingdienst kampt met ict-problemen. Eerder konden mensen door een technisch probleem bij de Belastingdienst geen aangifte doen met DigiD, de persoonlijke inlogcode voor digitale diensten en producten van de overheid.
Jammer is toch weer dat ICT de Schuld krijgt, terwijl het misschien helemaal niet zo is. Hij denkt zijn eigen onkunde te bedekken en verbergen, te reorganiseren onschulidgen straffen hun baan te laten verliezen en zo zijn handen in onschuld probeert te wassen.Hierdoor bereikt hij het tegengestelde:IPV de Economie motor opte starten , zal hij hem eerder stoppen met deze instelling
Men was toch al aan het reorganiseren???????
Een ander heel simpel feit is, dat er wel 730.000 blauwe enveloppen moeten worden gemaakt, bedrukt en 730.000 brieven gepersonaliseerd moeten worden aangemaakt. In de envelop steken, gaat machinaal, dus dat scheelt weer in de kosten en nog gesloten ook graag + 730.000 x portikosten, zullen we het houden op een miljoen Euro. Ach wat maakt het uit. Minister Bos zorgt wel even simpel met een pennenstreek voor deze aanvulling. Zou de Algemene Rekenkamer hierover niet eens iemand op zijn/haar vestje kunnen tikken, maar over dit soort missers hoor je nimmer wat het ons kost. Het had wel beter kunnen worden besteed! Waar maken wij, de belastingbetalers, ons druk om! Dat geld betalen wij toch gewoon met z’n allen, komt wel goed, ga maar rustig slapen…….waar heb ik dat toch meer gelezen/gehoord?
De Belastingdienst, ze gaan misschien wel iets te gemakkelijk met ons geld om, onder het motto: het ligt voor het …….!
Ik heb begrepen dat het probleem ontstaan is bij het opslaan van de gegevens, ofwel: ze staan al verminkt in de database. Een backup heeft daarom geen enkele toegevoegde waarde. Feit is dat dit door een fatsoenlijke (acceptatie-)test onderkend had kunnen worden. En wie draait op voor de kosten? Inderdaad de belastingbetaler.
Wat betreft reorganiseren: dat is al jaren aan de gang. Voordat de ene reorganisatie is afgerond wordt de volgende alweer gestart. Ik ben blij dat ik niet meer bij het Automatiseringscentrum werk.
De belastingdienst had of heeft nog een directie die ervan hield/houdt verantwoording per team te regelen. Zo wordt er nooit iemand persoonlijk aansprakelijk. We zien het resultaat hier, wat een “bedrijfs”-cultuur …
Het is heel simpel. Volgens de belastingdienst is het een computerfout, Dus de computer is stout. Mensen komen er bij de belastingdienst blijkbaar niet meer aan te pas. Het systeem is dermate doorontwikkeld dat menselijk ingrijpen niet meer nodig is. Het is een soort apocalyptisch verhaal. Ik vermoed dat het computersysteem opeens zelfbewust is geworden, heeft ingezien dat de ingediende aangiftes gebaseerd zijn op onbegrensde graaizucht van de overheid, de computer vond dit niet eerlijk en heeft zelf besloten de data te vernietigen.
zie http://www.via-nova-architectura.org/artikelen/tijdschrift/wederom-probleempjes-bij-de-belastingdienst.html
Mee eens. Het is een domme fout dat de gegevens kennelijk verminkt worden opgeslagen, zodat een backup niet meer helpt. Maar er is meer. En dat is de politiek. Die neemt besluiten zonder te kijken of er voldoende testtijd en implementatietijd is. Ook naar de kosten wordt niet gekeken. De eerste keer gebeurde dat een aantal jaren geleden met de studiefinanciering. Van de politiek moest die snel ingevoerd worden. Het kostte een paar jaar om de boel aan de praat te krijgen en de fouten te herstellen. Met de zorgtoeslag en al die andere zaken die de Belastingdienst van Den Haag met spoed op zijn bordje kreeg ging het al behoorlijk mis. Niets geleerd in de Tweede Kamer en het kabinet. De invoering van digid bleek in dit geval de nekslag. Een motie hier, een amendementje daar van een enthousiast kamerlid en de IT kan het eenvoudig niet bijhouden. Er wordt gestuurd op partijpolitieke scoringsdrift en dat is slecht voor complexe projecten, zoals in de IT. Dat is wat er structureel fout is.
Beste Jeroen, was het inderdaad maar zo dat het computersysteem inmiddels een ethische intelligentie zou hebben ontwikkeld die de kunstmatige gerechtigheid van onze overheidsdienaren zou kunnen compenseren. .. helaas, vanuit betrokkenheid bij een ander groot ICT project bij de overheid moet ik constateren dat hokjesmentaliteit en daarbij behorende machtspolitiek, gebrek aan procesmatig denken (minstens 10 jaar achter bij het bedrijfsleven) maar ook .. het dankbaar gebruik maken van de mogelijkheden tot extra facturabele uren door gerenommeerde ICT consultancy leveranciers bijdragen aan kwalitatief ondermaatse oplossingen. Laat dat parlementair onderzoek snel komen en laat ik hopen dat ik wordt gehoord…
@klokkenspel
Ja, ik weet het. Ik ken iemand die een ICT baasje is bij een groot overheidsorgaan. Hij vertelde me zijn geheim; laat zo min mogelijk los over waar je mee bezig bent, dan weten ze nooit of je gemist kunt worden. Ik ben 10 jaar als ICT ondernemer werkzaam geweest binnen het MKB, die klanten willen echt wel waar voor hun geld. Ik had overheidsklanten moeten zoeken, dan had ik je uitgenodigd voor een drankje op mijn luxe jacht……….. Helaas