Ruim een jaar na de komst van Windows Vista brengt Microsoft nu het eerste service pack (SP1). Dat is een belangrijke stap, want traditioneel wachten veel bedrijven op SP1 om een nieuw besturingssysteem van Microsoft ook echt te implementeren.
Het is een dooddoener dat je op het eerste service pack moet wachten voordat je een nieuw Microsoft-besturingssysteem op grote schaal in gebruik mag nemen. Dat hebben ze bij de marketingafdeling van Microsoft ook goed begrepen, want Windows Server 2008, dat gebaseerd is op dezelfde kerncode als Windows Vista SP1, wordt direct gelanceerd als Windows Server 2008 SP1. Het oproepen van het informatiescherm Systeemeigenschappen geeft dat ook te zien. Het eerstkomende service pack voor Server 2008 is dan officieel dus SP2.
De hoop is dat bedrijven Microsofts nieuwe serverbesturingssysteem direct als volwaardig en "af" zullen beschouwen. Daar zijn ook wel gegronde redenen voor, want de vele patches, bugfixes en verbeteringen van het eerste service pack voor Vista zitten al standaard verwerkt in Windows Server 2008. De kinderziekten zijn er dus wel uit.
Hoewel Vista SP1 pas midden maart officieel (en gratis) verkrijgbaar zal zijn, is de definitieve versie al op 4 februari naar de fabriek gestuurd waar de Vista-dvd's worden geperst. SP1 is vanaf midden maart standaard geïntegreerd in de diverse uitvoeringen van Vista die te koop zijn. Dat is dus: vooraf geïnstalleerd op laptops en pc's, te koop in de winkel, of in licentie gegeven aan grote bedrijven via Volume Licensing. Andere gebruikers kunnen de update vanaf midden maart op dvd bestellen, of via Windows Update of Microsoft Download binnenhalen. Vanaf midden april wordt SP1 automatisch geïnstalleerd bij gebruikers die hun Vista aldus hebben ingesteld.
Het gaat overigens om een forse download van 400 MB voor de 32-bit uitvoering en iets meer dan 700 MB voor de 64-bit uitvoering. Windows Update verspreidt de update gelukkig wel op een intelligente manier. Gebruikers die hun Vista-systemen regelmatig vernieuwen, hebben immers al een groot deel van de verbeteringen binnengehaald; die worden dan natuurlijk niet nog een keer opnieuw via Windows Update geïnstalleerd. Dat is ook op de eerste plaats de bedoeling van SP1: alle updates voor Vista die het afgelopen jaar werden verspreid, verpakken in één eenvoudig te installeren update.
Nederlandse versie
Op 4 februari waren de Engelse, Franse, Spaanse, Duitse en Japanse versies van Vista SP1 gereed en dus bestempeld tot RTM, ofwel 'release to manufacturing'. Op de Nederlandstalige SP1 is het nog even wachten. De RTM zal voor de Nederlandse versie pas in april gebeuren. Medio mei zal SP1 dan officieel in het Nederlands beschikbaar zijn. De automatische update is voor midden juni bij gebruikers die hun systeem hebben ingesteld om updates zelfstandig binnen te halen.
De uitrol van SP1 gebeurt in verschillende stadiums, want er is nogal wat te updaten. Microsoft heeft naar eigen zeggen in een jaar tijd honderd miljoen licenties van Vista geleverd. Die moeten allemaal worden bijgewerkt met SP1.
Onder de motorkap
Maar welke verbeteringen brengt SP1? De gebruiker zal er aan de interfacekant van Vista weinig van merken. Ook zitten er geen nieuwe applicaties of hulpmiddelen in SP1. De belangrijkste vernieuwingen zitten onder de motorkap en verbeteren volgens Microsoft de stabiliteit, veiligheid en prestaties van Vista. Over de eerste twee aspecten kunnen we als tester weinig zinnigs zeggen. Wij zien in het testlab meestal volledig nieuwe systemen met Vista erop geïnstalleerd en hebben daarbij nog nooit enige vorm van instabiliteit vastgesteld. Vista draait volgens onze ervaringen trouwens stabieler dan XP op dezelfde hardware; het geeft minder crashes en blauwe schermen.
Op het vlak van de ondersteuning voor oudere hardware – iets waar vooral thuisgebruikers van wakker liggen – biedt SP1 niet echt soelaas. Geschikte drivers leveren voor Vista is volgens Microsoft de verantwoordelijkheid van de hardwareproducenten, een argument waar veel voor valt te zeggen. Wel is het zo dat het aantal hardware-drivers voor Vista in een jaar tijd meer dan verdubbelde: van 34.000 in november 2006 tot 78.000 in januari van dit jaar. Maar dat heeft eigenlijk weinig te maken met SP1.
Prestaties
Over de prestaties kunnen we wel iets zeggen, hoewel dat ook niet meer dan een momentopname kan zijn, gebaseerd op een beperkt aantal hardwarestalen. We installeerden zowel de 32-bit als de 64-bit uitvoering van Vista SP1. Voor de 32-bit uitvoering gebruikten we een Asus F3S notebook met 1,83 GHz Intel Core 2 Duo T5550, 3 GB geheugen en Windows Vista Business. De Windows Experience Index (WEI) van deze notebook is 3.3. Voor de 64-bit uitvoering gebruikten we een zelfbouw-pc met 3,46 GHz Intel Pentium Extreme Edition 955, Intel D975XBX moederbord, 1 GB 667 MHz DDR2 geheugen en Windows Vista Ultimate. De WEI van deze test-pc is 4.5.
De installatieprocedure kan meer dan een uur duren en herstart de computer "verschillende keren", zo staat op het scherm. Tijdens de installatie van SP1 kan de computer uiteraard niet worden gebruikt. Op de Asus-notebook duurde de installatie uiteindelijk drie kwartier, waarbij er tweemaal werd herstart. Op de desktop duurde de installatie 68 minuten met twee keer herstarten.
We hebben de prestaties gemeten voor en na de installatie van SP1 met (waar van toepassing) zowel 32-bit als 64-bit benchmarks, waaronder PCMark Vantage Professional en de diverse versies van 3DMark. Op basis van onze testen kunnen we zeker stellen dat Vista door SP1 wordt versneld, vooral daar waar het telt, namelijk bij de invoer- en uitvoer van en naar geheugen en harde schijf. De snelheidsverbeteringen in synthetische benchmarks zoals PCMark Vantage beperken zich tot enkele procenten. De grafische testen geven geen noemenswaardige verschillen met of zonder SP1. De snelheidsverbetering is ook meer uitgesproken bij de 64-bit uitvoering van Vista.
Bestanden kopiëren
Ook voerden we enkele grote kopieeropdrachten uit, zowel naar externe geheugens als naar netwerkschijven. Het kopiëren van grote bestanden gaat iets sneller onder SP1, zowel lokaal als vanaf netwerkdrives. Een bestand van 9,18 GB kopiëren naar een externe USB 2.0-schijf duurde 6 minuten 48 seconden op Vista, en 6 minuten 32 seconden op SP1. Een bestand van 664 MB kopiëren vanaf een netwerkdrive duurde op Vista 70 seconden en op Vista SP1 60 seconden.
De Windows Experience Index (WEI) van een Vista-systeem met of zonder SP1 blijft volgens onze testen overigens exact dezelfde. We zijn echter al blij dat SP1 de prestaties van Vista tenminste niet negatief beïnvloedt. Nog meer goed nieuws: verbindingen met externe bureaubladen werken merkbaar sneller op SP1.
De Kern
- Service Pack 1 maakt Windows Vista stabieler, veiliger en sneller.
- De snelheidsverbetering van SP1 is het meest uitgesproken bij de 64-bit uitvoering van Vista.
“We zijn echter al blij dat SP1 de prestaties van Vista tenminste niet negatief beinvloedt.”
Blijkbaar is dit ook de geformuleerde doelstelling van de test geweest, aangezien de luttele snelheidwinsten die nu voor een aantal zaken als positief zijn geformuleerd, slechts een fractie verbetering laten zien en een als traag werkend Vista systeem dus niet aanmerkelijk versnellen.
Peter,
Waarop baseer je je dat Vista “traag” is. Het is volgens onze testen duidelijk iets sneller dan XP in de meest benchmarks, op voorwaarde dat er genoeg werkgeheugen aanwezig is. Ook zal Vista sneller werken dan XP op recente hardware, zoals die gebruikt werd voor deze test.
Wederom geeft u zelf aan dat wanneer de hardware toereikend is, dat een PC met Vista geinstalleerd, met SP1 sneller uit de voeten kan dan Vista zonder SP1. In mijn beleving gaat dat voor iedere OS op. Tevens geeft u gaan dat Vista sneller zou werken dan XP op dezelfde hardware, ik mis echter enige verwijzing naar XP resultaten die op basis van dezelfde hardware zijn gemeten, behoudens een opmerking in stabiliteit en een verwijzing naar crashes in XP die net zo goed door drivers kunnen zijn veroorzaakt vanwege de nieuwere hardware waarvoor fabrikanten wellicht minder goede drivers maken als nu voor Vista het geval is omdat deze fabrikanten van hardware onderdelen zich tenslotte ook niet meer op een oud OS richten, hetgeen met XP het geval is, maar op Vista, omdat nieuwere hardware tenslotte ook niet meer met XP tezamen wordt verkocht! En tegelijkertijd merk ik als lezer op dat de verschillen inzake snelheid tussen Vista zonder en met SP1 niet echt groot zijn en u be?indigt tenslotte zelf uw test met de opmerking dat u blij bent dat de prestaties in ieder geval niet negatief be?nvloed worden. Deze laatste opmerking geeft in mijn beleving ook nog eens een impressie van uw eigen beleving inzake Vista weer, namelijk dat Vista niet nog trager zou moeten worden dan al het geval is, want waarom anders blij zijn dat Vista SP1 in ieder geval geen negatieve invloed op de prestaties heeft gehad… Een PC samenstellen voor een specifiek OS om vervolgens met dat OS net zo snel of een fractie sneller uit de voeten te kunnen dan diens voorganger XP, of welk ander OS dan ook, dat is voor mij hetzelfde als een Hummer kopen vanwege zijn robuustheid en veiligheid, maar vervolgens vanwege het verbruik en snelheid een zwaardere en energiezuinige motor er in te gooien om vervolgens te zeggen dat de door jou uitgeruste Hummer beter is dan de fabrieksversie waar nog een XP motor in zit.
Negatief lezen is ook een kunst.
De testen hierboven geven geen duidelijk beeld. Het is nauwelijks een test te noemen.
De kopieertest is niet echt een test te noemen. Waarom is niet getest of het kopieren van 200 kleine bestanden ook niet een snelheidswinst levert?
Lees anders eens hier: http://blogs.technet.com/markrussinovich/archive/2008/02/04/2826167.aspx
De conclusie geeft aan: when copying files on high-latency, high-bandwidth networks where the large I/Os, SMB2’s I/O pipelining, and Vista’s TCP/IP stack receive-window auto-tuning can literally deliver what would be a ten minute copy on Windows XP or Server 2003 in one minute.
Dat Vista minder crashed komt deels door de nieuwe drivers (ook voor de oude hardware). Reden is dat de drivers niet meer massaal in de kernel terecht komen en dus het OS niet onderuit brengen op het moment dat ze crashen. Dat er dus meer drivers zijn voor oude hardware is alleen maar toe te juichen.
Dat grafische testen geen prestatiewinst laten zien zal voornamelijk komen omdat SP1 niet de drivers van je videokaart upgrade. Daar zijn namelijk de fabrikanten voor om dat te doen.
Een label plakken aan de wijze hoe iemand een artikel “leest” en op basis daarvan een mening ventileert, voegt in mijn beleving niets toe aan het artikel en de gebruikte tegenargumenten. Het getuigt slechts van weinig respect.
Ik ben toevallig als beta-tester bij MS ingeschreven, en wat het meest opvalt, is de snellere opstart van het systeem, het snellere laden en publiceren van de desktop, sneller internet referentie van websites en certificates, vooral snellere data overdacht bij netwerk verbindingen.
En het gehele systeem gedraagt zich veel stabieler dan voorheen.
Ik heb Vista een keer geprobeerd voor games en de drop in FramesPerSecond was verschrikkelijk groot. Dat met de nieuwste drivers en hardware het toch wel een beetje wil draaien is natuurlijk in geen enkel opzicht doorslaggevend om voor een games PC naar Vista te stappen. Sterker nog.. De echte high end performance/game systemen worden met XP geleverd. Vista is in dit opzicht gewoon een achteruitgang.
Als we dan voor de rest het OS bekijken, zien we dat de GUI weer eens is omgegooid (dit kan positief als negatief worden ervaren, maar MS is dus nooit trouw aan zijn gebruikers) Voor de rest staan er veel features aan die men niet nodig hebt. Ik vraag me eigenlijk af of SP1 die uitzet.
Vista lijkt een beetje de nieuwe “Windows Me” te zijn, c.q. niet ad Valorum teveel bloatware, enz.
In mijn kennissenkring kan ik niemand aanwijzen die niet met Vista problemen heeft gehad dan wel zelfs steeds meer heeft. Een daarvan ziet in Vista het doorslaggevende argument om als volgende PC een MAC te kiezen. Die werken immers gewoon, is de beleving bij de consument. In de consumentenmarkt lijkt Vista dus sterk op ME: een stopgap product, waarmee binnen bepaalde beperkingen overigens mee te leven valt. Ga je daar buiten dan is Leiden in last. Zakelijk spelen heel andere argumenten, omdat eindgebruiker installaties in de meeste bedrijven worden uitgesloten. De performance discussie zal het grote publiek minder raken..
Beide OS’en op mijn laptop gehad (standaard geleverd met Vista) en een gigantische verbetering met XP t.o.v. Vista.
En dan nog even een remark, ik koop toch geen OS voor een smak geld en moet dan vervolgens ook nog eens het grootste deel van mijn hardware vervangen voor een procentje prestatiewinst (volgens MS) om vervolgens te concluderen dat als ik XP op de nieuw aangeschafte hardware zet dit duidelijk sneller is dan Vista? (om nog maar te zwijgen over de (volgens testers) prestatiewinst van SP3 voor XP.
En de verbeteringen qua beveiliging vallen goedkoper op te lossen met wat niet Microsoft pakketten. Niks tegen MS, in tegendeel want het is mijn werk, maar lever nou is een volwaardig produkt af dat AF is als het op de markt wordt gezet.
Ik had altijd het idee dat je iets nieuws koopt als dat goedkoper is / voordelen oplevert.
Allereerst opmerken dat we hier niet Vista tegenover XP hebben getest (dat is een jaar geleden wel gebeurd), maar gekeken hebben naar of SP1 de boel verbetert, of op zijn minst niet verslechtert (wat in het verre verleden bij sommige service packs voor sommige MS-producten wel al eens gebeurde).
We hadden nog meer testen kunnen uitvoeren, maar het moet ook nog allemaal praktisch en qua tijd mogelijk zijn natuurlijk. Vele kleinere bestanden kopi?ren zal onder SP1 bv. inderdaad een verbetering geven door de betere caching, maar het hangt af van het scenario en de gebruikte netwerkinfrastructuur hoe groot die verbetering zal zijn.
De discussie over de voor- en nadelen van XP tegenover Vista zal nog wel een tijdje duren. Ik gebruik beide op verschillende machines en hoewel XP (uiteraard) op oudere hardware en met minder geheugen performanter is dan Vista, verkies ik toch de hogere veiligheid van Vista en verschillende innovatieve aspecten in de interface en werking.
Overigens werk ik in de dagelijkse praktijk nog altijd op een minstens vier jaar oude Pentium IV machine met 2,4 GHz processor en nVidia videokaart. Daar heb ik met succes Vista op ge?nstalleerd. Het enige wat ik heb gewijzigd is het geheugen uitbreiden tot 2 GB. De Windows Vista prestatie-index (WEI) van deze machine is 3,5, dus middelmatig. Niettemin werkt dit systeem in mijn dagelijkse praktijk voldoende snel (en ik heb typisch minstens vijf ? zes applicaties tegelijk open). Vista een tweede Windows Millennium noemen vind ik persoonlijk totaal overdreven en het spoort ook niet met mijn ervaringen.