De onderhandelingen tussen de vakbonden en HP over de totstandkoming van een nieuw sociaal plan voor 2008 zijn vastgelopen. Volgens de vakorganisaties wil de automatiseerder wijzigingen doorvoeren waarvoor geen draagvlak bestaat onder het personeel.
Het sociaal plan van HP behoort tot een van de beste die in de industrie voorkomt, zegt Huug Brinkers, bestuurder van De Unie. "HP wil de overeenkomst versoberen, terwijl er geen aanleiding voor is. Het bedrijf heeft in 2007 een top jaar gedraaid en er zijn ook geen nieuwe reorganisaties bekend. Het is de HP-medewerkers dan ook niet uit te leggen waarom er juist nu sprake zou moeten zijn van verslechteringen in het nieuwe sociaal plan."
Tevredenheid
Volgens Brinkers kent het sociaal plan bij HP, dat boventalligheid van het personeel opvangt met goede regelingen, een lange historie en functioneerde het tot ieders tevredenheid. "Najaar 2007 gaf de huidige directie ineens aan dat het wel "een onsje minder kon. De vakverenigingen willen het plan houden zoals het is." Na het raadplegen van de achterbannen en het houden van een algemene personeelsbijeenkomst samen met de medezeggenschapsraad bleken de medewerkers van de ict-dienstverlener het sociaal plan niet te willen wijzigen. De directie gaf nog tekst en uitleg op een zelf georganiseerde bijeenkomst, maar haar argument van versobering overtuigde niet, aldus De Unie-bestuurder.
Scherpe kantjes
De door HP voorgestelde wijzigingen hebben betrekking op het verkorten van de bemiddelingstermijnen, het schrappen van de detacheringregeling, het bevriezen van de toeslagregeling voor oudere medewerkers, en het beperken en aftoppen van de beëindigingvergoedingen. De directie heeft een aantal scherpe kantjes er af gehaald, maar nog steeds ligt haar eindbod ver weg van het mandaat dat de bonden van hun leden hebben gekregen.
Hard spel
De komende weken gaan zij de leden opnieuw raadplegen met de vraag hoe hard het spel gespeeld moet worden. Brinkers beweert dat er veel ongenoegen onder de medewerkers van HP bestaat. Zij krijgen door de vasthoudendheid van de directie om het sociaal plan te verslecheren het idee dat er toch banen op de tocht komen te staan. Dit gevoel van onbehagen hangt in Brinkers ogen samen met een aantal andere kostenbesparende maatregelen, zoals een tegenvallende prestatiebonus over 2007 en de moeizame onderhandelingen over salarisverhogingen. Bij HP is de ICK-cao van toepassing als basis, maar wordt het arbeidsvoorwaardenpakket uitonderhandeld door de medezeggenschapsraad. "Het salarisbudget dat HP vanuit het hoofdkantoor in de Verenigde Staten kreeg toebedeeld, bleek in eerste instantie zelfs beneden het niveau van de ICK-cao te liggen."
Ook het sluiten van een aantal panden en de terugkeer van Utrecht naar Amstelveen is niet in goede aarde gevallen. Veel werknemers vestigden zich juist rond Utrecht toen HP in 2004 in een gloednieuw pand in bedrijvenpark Papendorp trok.
HP heeft nog niet kunnen reageren op bovenstaand verhaal.