De kou lijkt weer uit de lucht te zijn tussen vakverenigingen en Getronics PinkRoccade. Het pensioenconflict, waardoor de cao-onderhandelingen werden opgeschort, lijkt oplosbaar. Verder heeft Erik van der Meijden, directeur Getronics, aangegeven dat hij weldegelijk waarde hecht aan overlegorganen.
De onderhandelingen over een nieuwe CAO bij Getronics PinkRoccade liggen al een aantal weken stil. De vakbonden waren het niet eens met de handelswijze van de automatiseerder om de franchise van de pensioenregeling eenzijdig te veranderen. Zo’n beslissing moet in hun ogen door de cao-partijen worden genomen. Bovendien schond de werkgever daarmee afspraken uit 2005 gemaakt over de harmonisatie van de pensioenregelingen van Getronics en het overgenomen PinkRoccade.
Na de krokus
Na overleg vandaag tussen de directie van Getronics en de vakorganisaties is besloten om na de krokusvakantie het cao-overleg te hervatten, al moeten de vakbonden nog wel met hun kaderleden overleggen. De directie verklaarde, samengevat, dat zij ‘de pensioenafspraken waarvan de vakbonden menen dat die eind 2005 zijn gemaakt, zal respecteren, mits het cao-overleg hervat wordt en er een akkoord komt.’ Volgens Huug Brinkers, bestuurder bij De Unie, lijkt deze concessie van Getronics een uitweg te bieden om zonder gezichtsverlies het cao-overleg te hervatten en de eerder gemaakte pensioenafspraken alsnog na te komen. Gerard van Hees, bestuurder van FNV Bondgenoten, beschouwt de toezegging als een "signaal dat het goed gaat komen".
Rauw op dak
Brinkers noemde het overleg een stevig gesprek, maar de druk op de ketel is er nu af. Behalve het pensioenconflict bespraken de vakbonden met Van der Meijden cum suis de voorgenomen verkoop van de ‘business application services’ (BAS) die voor hen en de ondernemingsraad tamelijk rauw op het dak was gevallen. De vakbondbestuurders hadden in het najaar van 2007 nog een gesprek gehad met de nieuwe directeur van Getronics. Toen repte Van der Meijden alleen nog van vastgoedconsolidaties als gevolg van de overname door KPN, en gaf hij een toelichting op de beoogde ‘synergievoordelen’ van de samensmelting van Getronics en KPN ICT Services en de voorbereidingen van de integratie van de 3500 ict’ers bij KPN.
Not amused
Ook de ondernemingsraad, die twee weken voor de aankondiging van de verkoop van BAS nog aan de directeur had gevraagd of de overnamegeruchten waar waren, was ‘not amused’, nadat bleek dat BAS toch in de etalage stond. De or bleek concreet gevraagd te hebben of Capgemini BAS wilde kopen, waarop Van der Meijden alleen ‘nee’ had gezegd. FNV-bestuurder Van Hees denkt dat Van der Meijden de voorgenomen verkoop in eerste instantie zelf ook niet had verwacht. "Het bestuur van KPN zoekt naar een manier om snel een deel van de overnamesom (700 miljoen euro) terug te verdienen. Dan zet je geen rommel in de etalage."
Ketelmuziek
Volgens Huug Brinkers van De Unie heeft Van der Meijden aangegeven dat de onduidelijkheden op een misverstand berusten. De Getronics-directeur zei tegen de bondsvertegenwoordigers dat hij het overleg met de medezeggenschapsraad en de vakbonden weldegelijk van belang acht. De bonden waren namelijk verbaasd over een opmerking van hem tijdens een bijeenkomst met de 400 managers van Getronics. Na een vraag van een manager over de cao-perikelen had Van der Meijden geantwoord: "Bonden, geef ze een vinger, dan pakken ze de hele hand." Van Hees relativeert de uitspraak. ‘Dat is ketelmuziek die directies en bonden in dit soort situaties nog wel eens willen maken. Ik beschouw het eerder als een compliment."