De beschikbaarheid van applicaties is doorslaggevend voor de populariteit van een platform. Bovendien heeft dat een sneeuwbaleffect; hoe meer er zijn, hoe meer er komen. Linux zit volgens critici nog in het kip-en-ei-stadium; het mist applicaties.
Google steunt Linux al enige tijd, maar zet dat nu kracht bij. De zoekmachine huurt Codeweavers, makers van WINE, in om de bekende grafische standaardapplicatie Photoshop beter te laten draaien op Linux. Dit initiatief van Google omvat ook de andere applicaties in Adobe’s Creative Suite-productreeks (CS).
WINE is een manier om Windows-applicaties te draaien op andere besturingssystemen, zoals Unix en ook Linux. De open source Codeweavers-software, ook verkrijgbaar in een commerciële uitvoering, is geen emulator maar een laag die de applicatie-calls opvangt en omzet in het equivalent voor het eigenlijke, onderliggende besturingssysteem.
Codeweavers concentreert zich voor Google eerst op Photoshop, en wel de CS- (ofwel CS1-) en CS2-versies. De Adobe-applicatie draait al wel via WINE, maar dat kan nog wel wat verbetering gebruiken. De zoekmachine heeft WINE al ingezet om zijn fotopakket Picasa ook te bieden op Linux.
Het zou beter zijn als Adobe een port naar Linux maakt net zoals ze dat bij de Acrobat-reader gedaan hebben. Het is me een raadsel waarom dat nog niet gebeurd is omdat Linux met bijvoorbeeld CS2-suite en een colormanagementsysteem LCMS bijv. een goed platform voor grafici zou zijn.
Met Wine gaat het wel, maar het is niet erg elegant, en via VMWare of een andere emulator verlies je te veel performance. Ik laat Photoshop voorlopig toch nog op Windows en hoop dat Adobe niet eeuwig doof blijft voor de wensen van de Linux-gebruikers.
Goed punt, het zou mooi zijn als software makers linux nog beter zouden ondersteunen. Het begint al op gang te komen, maar nog niet snel genoeg.
Een goede emulator heeft natuurlijk een breder toepassingsgebied dan alleen adobe. De kans is groot dat door deze aanpassing ook andere applicaties beter ondersteund gaan worden. Zo te lezen is dat niet het doel, maar hoogste waarschijnlijk wel het geval.