Het Kadaster heeft goede ervaringen met haar Service Oriented Architectuur (soa). Die zorgt er bijvoorbeeld voor dat ‘grondroerders’ online informatie kunnen opvragen over de ligging van kabels en leidingen. Die informatie moet ‘graafincidenten’ voorkomen.
Eén van de grote voordelen van een service oriented architectuur (soa) is dat services herbruikbaar zijn. Dat ondervindt het Kadaster. Sinds begin 2008 kunnen klanten via ´Mijn Kadaster´ online diensten afnemen: ze kunnen bijvoorbeeld tegen betaling vastgoedinformatie afnemen. Om de web portal ‘Mijn Kadaster' te bouwen begon het Kadaster in 2006 met de ontwikkeling van een Service Oriented Architectuur (soa). Zo werden er onder andere services gebouwd voor gebiedsselectie, facturering en voor authenticatie en autorisatie van websitebezoekers.
Grondroerders
Deze bestaande services kwamen goed van pas toen de overheid in 2006 besloot dat ‘grondroerders' vanaf juni 2008 via het Kadaster informatie moeten kunnen opvragen over kabels en leidingen in de grond. Met een grondroerder wordt iedereen bedoeld die mechanische werkzaamheden in de grond wil verrichten. Dat kunnen bijvoorbeeld bouwmaatschappijen zijn die heipalen in de grond willen slaan, maar ook netbeheerders die andere kabels of leidingen willen trekken.
Services avant la lettre
De bedoeling van de nieuwe online dienst is om informatie te verstrekken over de ligging van kabels en leidingen met als doel het voorkomen van graafschade. Het Kabels en Leidingen Centrum (Klic) had op dat moment al een aantal ict-componenten gebouwd. Het Kadaster nam deze services avant la lettre in haar bestaande so-architectuur op. Projectleider Martin Heeling van het Kadaster: "Die componenten waren eigenlijk niet gebouwd als service, maar we hebben ze wel als zodanig opgenomen in onze soa." Het Kadaster maakt hiervoor gebruik van SAP xi (Exchange Infrastructure), SAP's Netweavercomponent voor het uitwisselen van berichten.
Nieuwe services
Ook werd een nieuwe webapplicatie in Java geschreven om alle benodigde services te integreren en naar het internet te brengen. Voor deze webapplicatie werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van al bestaande services, zoals de eerder genoemde functies voor gebiedsselectie, facturering en autorisatie en authenticatie. Daarnaast werden nog een aantal nieuwe services ontwikkeld. Voor deze services was het gelukkig niet nodig om gebruik te maken van één van de dertig jaar oude databases die het Kadaster onder zijn hoede heeft en waarin onder andere een deel van de eigendomsgegevens zijn opgeslagen. Heeling, met gevoel voor understatement: "Dertig jaar geleden had men nog weinig zicht op soa."
Graafschade
Het is de bedoeling dat Klic Online in juli de lucht in gaat. Hopelijk heeft de dienst effect en zijn er voortaan wat minder graafincidenten dan de gebruikelijke 40.000 per jaar. Die kosten niet alleen jaarlijks 40 á 75 miljoen euro aan nieuwe kabels en leidingen, maar ze zorgen ook voor gevaarlijke situaties, voor stroom- en telefoonuitval en voor onderbrekingen in de aardgaslevering.
Bezoek ons SOA-seminar op 27 maart
Op 27 maart organiseert Computable een seminar waarop ervaringsdeskundigen spreken over de implementatie van een soa binnen hun organisatie. De valkuilen van soa's komen hierbij ruimschoots aan bod, net als de voordelen die een soa kan opleveren. En we zouden Computable niet zijn, als we niet eerst zouden uitleggen wat een soa is en waarom u er eentje wilt. Of niet. Bekijk het programma en schrijf u nu in (gratis voor eindgebruikers).