Werkgevers zijn voorzichtiger met het belonen van hun testers. Het vaste salaris is gedaald en ook de secundaire voorwaarden zijn er op achteruitgegaan. Toch is er ook goed nieuws.
Werkgevers zijn niet meer zo happig op het geven van hoge vaste salarissen aan testers. De vaste beloning was vorig jaar ruim 1100 euro lager dan een jaar eerder.
Dat blijkt uit gegevens van De Breed & Partners. Judith van Bokhorst, consultant bij het onderzoeksbureau, kijkt daar niet van op. "Door het tekort aan ict’ers zijn bedrijven gedwongen hogere salarissen te betalen", legt ze uit. "Ze doen dat liever via het variabele deel van het loon." Dat blijkt ook uit de onderzoeksgegevens; het variërende deel van het salaris is iets gestegen ten opzichte van 2006.
Bijleren
Ook in de secundaire arbeidsvoorwaarden moeten testers inleveren. Dat geldt vooral op het gebied van de cursussen en opleidingen. Het aantal testers dat op kosten van de baas mag bijleren, is in 2007 gedaald tot 41 procent. Dat is 11 procent minder dan een jaar eerder. Ook zijn er 4 procent minder werkgevers die hun testers van laptops voorzien: 36 procent van de werknemers in die functie krijgt er één.
Toch hebben testers het niet alleen maar slecht. Er zijn iets meer testers die in een auto van de zaak naar hun werk kunnen rijden. In 2006 kreeg 52 procent van de testers een auto, maar een jaar laten steeg dat percentage naar 56 procent.
Ict’ers die naast een auto van de baas graag met jonge collega’s werken, zitten in de functie van tester ook goed. Waren het in 2006 vooral dertigers die als tester aan de slag gingen, nu zijn het vooral twintigers die met die functie hun brood verdienen.