De Ondernemingskamer beschuldigt het failliete ict-bedrijf LCI Technology van wanbeleid. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gaat een vergoeding eisen voor de gedupeerden.
De Ondernemingskamer trekt in een rapport over de gang van zaken bij het failliete ict-bedrijf LCI Technology vernietigende conclusies over het beleid en het functioneren van bestuurder Sam Asseer en de commissarissen Rik Maes, Jan Tollenaar en Dick Schonis. Dit meldt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in een bericht aan haar leden.
LCI werd op 17 december 2001 failliet verklaard, nadat in slechts anderhalf jaar 280 miljoen euro aan marktwaarde was verdampt. Omdat de onderneming zo kort na het uitbrengen en vaststellen van de optimistische jaarrekening van 2000/2001 in deplorabele toestand raakte, twijfelde de VEB aan juist beleid bij LCI.
Dit oordeel wordt door de Ondernemingskamer (en de curatoren) gedeeld. Daarom werd er een onderzoek gelast naar het beleid en de gang van zaken bij LCI. De VEB noemt het onderzoek nog schokkender dan het had kunnen vermoeden.
Wanbeleid
Op basis van dit onderzoek verzoekt de VEB de OK in de tweede fase van deze enquêteprocedure om wanbeleid vast te stellen van bestuurder Asseer en de raad van commissarissen. Dit vormt de basis van een juridische actie tot vergoeding van de door beleggers geleden schade. Daarbij zal ook de rol van de accountant worden bekeken. Dat huisaccountant PriceWaterhouseCoopers onder de geschetste omstandigheden jarenlang de jaarrekening heeft goedgekeurd, wekt op zijn zachtst gezegd verbazing.
Falen
De onderzoekers zijn niet mild met zijn verwijten aan het adres van bestuurder Asseer en de commissarissen. Zo vinden zij onder andere dat het eenhoofdige bestuur in de persoon van Sam Asseer en het ontbreken van een CFO leidden tot een onwenselijke machtsstructuur bij LCI. Ook zou het toezicht van de ommissarissen Maes, Tollenaar en Schonis hebben gefaald.
In 2001 maakte directeur Lex van Drooge met tien gezonde dochterondernemingen een doorstart via de tussenholding BTG. Maar in 2002 stopte BTG. Curatoren noemden een doorstart niet reeël meer.