Mobiele telefoons programmeren en games ontwikkelen. Het kan met de gratis software van Microsoft. Als je tenminste student bent.
Microsoft gaat studenten toegang geven tot gratis ontwikkel- en ontwerpsoftware. Dat heeft Microsoft-topman Bill Gates dinsdag bekendgemaakt. Nederland is een van de eerste landen waarvoor de software beschikbaar is.
Microsoft wil studenten zo ‘de middelen en kennis bieden om innovatieve software te maken’. Dat zou nu nog lastig zijn, doordat de software op scholen beheerd wordt door systeembeheerders en docenten.
Om ervoor te zorgen dat alleen studenten toegang krijgen tot de downloads, houdt Microsoft contact met hogescholen, universiteiten en overheden.
Iemand anders ook een lijntje?
De eerste is gratis
Ja precies, zo probeert Microsoft alle studenten te laten wennen en werken met hun software, liefst straks dat het op alle scholen verplicht is om te gebruiken onder het mom ‘het is gratis’ en zo te zorgen dat de software alleen werkt op de Microsoft platformen. Komop jongens, leer iedereen multiplatform. De Linux markt is aan het opkomen en als je een slimme ontwikkelaar bent pak je met alle platformen een graantje mee….
Dit is een hele goede zet van Microsoft. Maar het is een slechte stap voor de ontwikkelingen naar een open markt. En het is ernstig, dat Nederland hierbij weer voorop loopt.
Nieuwe ontwikkelingen op het WEB vinden voor een groot deel plaats in andere dan Microsoft omgevingen. Microsoft probeert haar markt veilig te stellen, daar het kennisvernietiging is indien je in een andere omgeving ontwikkelt, dan waarin je bent opgeleid.
Indien we in Nederland in de toekomst mee willen doen op het gebied van het ontwikkelen van applicaties die er toe doen, dan zullen we fors moeten investeren in kennisopbouw van opensource ontwikkeltechnieken en niet alleen op de makkelijk voorbijrijdende trein van Microsoft moeten springen. Nu reeds is er een schrijnend te kort van niet-microsoft gebaseerde ontwikkelaars.
En zoals gewoonlijk schreeuwen de slashdot kiddos weer moord en brand zonder dat ze met een realistisch tegenbod of alternatief komen…
Veel nieuws onder de zon is er natuurlijk niet. Er zijn al jaren gratis versies van de ontwikkelproducten van zowel Microsoft als anderen, en (goedkope of gratis) educatieve licenties bestaan ook al zeker zo’n 15 jaar.
Ook geeft Microsoft al jaren op redelijk grote schaal software (en via de Gates Foundation ook hardware) aan scholen in achterstandsgebieden om computerkennis onder kinderen in deze gebieden te vergroten en ze een kans op een betere toekomst te bieden.
INSTALLED BASE, dat is waar M$ weer op uit is. Ze deden dat vroeger al met Windows 3.1: eerst uitnodigen te kopieren en als de meesten het gebruiken, voortaan laten betalen. Slim, maar toch !!
MS heeft het grootste gelijk van de wereld. Er is nergens meer innovatieve kracht gebundeld dan in MS. Het bedienen van het veruit grootse deel van de wereldmarkt is een logistieke en intellectuele uitdaging van de eerste orde. Dat daar problemen optrerden, soit. MS is de beste garantie voor innovatie en continuiteit. Waarvan akte.
MS is niet innovatief! Hiervan zijn voorbeelden te over. Windows an sich is
er een voorbeeld van, Tabs in de browser, zoekmachines, etc. Ze volgen goed en overtuigen de gemiddelde gebruiker. Ondertussen zuigen ze alle echte innovaties op en verstikken die door ze op te slorpen in hun eco-systeem, dat steeds meer verarmd.
@Project Manager: Integendeel, door zulke ‘echte innovaties’ op te nemen stelt MS ze beschikbaar aan het grootst denkbare publiek.Imitatie is nog altijd de ultieme vorm van vlijerei. Ik ben geen fan van MS als bedrijf maar denk wel dat het een zegen is (geweest?) dat er een marktleider is ontstaan die een de facto wereldwijde standaard heeft afgedwongen.
Dank u. Door innovaties over te nemen, ben je zelf niet innovatief.
Een standaard is een objectief, door meerdere partijen, vrijelijk
overeengekomen afspraak. Dit wordt veelal verward, en u doet dat
ook, met het feit dat iedereen hetzelfde doet of gebruikt.
TCP/IP is een standaard, maar “.doc” niet.