Derde en vierdejaars studenten ict kunnen bij de testdivisie van Sogeti een nul-urencontract krijgen. Ze hoeven dan niet te werken, maar kunnen zich wel voor alle Sogeti-opleidingen inschrijven.
Sogeti’s testdivisie telt een kleine zevenhonderd medewerkers. Maar de ambitie van divisiedirecteur Nijs Blokland is om dat aantal binnen drie jaar te verdubbelen. Vraag vanuit de markt is er genoeg, de bottleneck is genoeg testers vinden. In de strijd om talent is Sogeti daarom onlangs een nieuwe weg ingeslagen: het bedrijf biedt derde- en vierdejaars studenten bedrijfskunde en informatica alvast een nulurencontract aan bij zijn organisatie.
Twee jaar
Vaste medewerkers worden ingewerkt in Ohio. Op dat traject na, genieten de studenten dezelfde voordelen als de vaste medewerkers. "We beschouwen ze als gewone medewerkers. Ze ontvangen uitnodigingen voor lezingen, kunnen zich inschrijven voor opleidingen en werken aan hun persoonlijke ontwikkeling", vertelt Blokland. Het contract geldt voor maximaal twee jaar; dan moet de student in principe afgestudeerd zijn. Er gaat wel een sollicitatieprocedure aan vooraf, vertelt Blokland. "Studenten doorlopen het gewone sollicitatietraject. Want als ze eenmaal afgestudeerd zijn en ze willen aan de slag, dan kun je iemand niet alsnog een selectietraject laten doorlopen."
Offshoring
De studenten doorlopen vervolgens het standaard introductieprogramma en krijgen een persoonlijke coach toegewezen die hen begeleidt, ook bij het vinden van een stage- of afstudeerplek, zelfs als die buiten Sogeti ligt. "Ze hoeven niet te werken, want ze moeten nog studeren. Maar we willen ze wel vast aan ons binden", aldus Blokland.
Als een student wél wat wil bijverdienen, dan kan dat natuurlijk wel. Daarvoor bedacht Sogeti een Hollandse variant op offshoring. "Een student krijgt dan een testscript en kan daar op het moment dat het hém uitkomt, mee aan de slag. De hogescholen waarmee we samenwerken reageerden enthousiast. Studenten hebben zo ten minste een bijbaantje waar ze ook iets aan hebben tijdens hun studie."
Vijftig
Inmiddels hebben zich al 55 studenten aangemeld voor het nul-urencontract. Er is plaats voor maximaal 80 studenten. Sogeti heeft een speciale talentmanager aangetrokken die de groep zal begeleiden. Blokland: "We hopen dat zo’n vijftig van hen na hun afstuderen bij ons in dienst zullen komen. Maar onze coaches helpen de student net zo goed als hij bij een andere organisatie wil werken. We willen hiermee tevens uitstralen dat we marktleider zijn op testgebied."
Niet zo gek dat ze op deze manier aan werknemers proberen te komen; ik heb er ook ooit als tester gesolliciteerd, maar het salarisbod van Sogeti was 40% lager dan wat ik bij mijn toenmalige baan verdiende…
Het salaris mag dan lager zijn, maar je krijgt er een hoop andere benefits voor terug. Kansen, ook als je niet uit de ict komt. Ook opleiding, begeleiding en vooral gezellige collega’s. Vooral dat laatste dat is iets waar ik bij sommige soortgelijke bedrijven weinig van gezien heb…