Het implementeren van verouderde specificaties, te weinig communicatie met de klant, werk dat voor niets blijkt te zijn gedaan omdat prioriteiten gedurende het project wijzigen: over de oorzaken achter het mislukken van softwareprojecten is het laatste woord nog niet gezegd. Een nieuw rapport doet een duit in het zakje.
Alpha Software, een ontwikkelaar van databasesoftware, heeft een rapport online gezet over de reden dat softwareprojecten mislukken. Het rapport is doorspekt met kritiek op concurrenten, maar wie daar doorheen prikt komt ook goed geschreven analyses tegen van de redenen achter projectmislukkingen. Volgens de auteur zijn dat er grofweg drie: fouten in het proces, software- en hardware die niet voldoet en slechte aansturing vanuit het management.
Fouten in het proces
Auteur David Moskovitz noemt een aantal fouten die in het proces kunnen optreden: het implementeren van verouderde specificaties, te weinig communicatie met de klant, ontwikkelaars die aan veel projecten tegelijk moeten werken waardoor ze iedere keer tijd verliezen doordat ze zich opnieuw in moeten werken, werk dat voor niets blijkt te zijn gedaan omdat prioriteiten gedurende het project wijzigen, onrealistische tijdsschema’s, te krappe budgetten en rapportageeisen die resulteren in veel onnodig geschuif met papier.
Platformgebreken
Als tweede hoofdreden voor het mislukken van projecten noemt de auteur software en hardware die niet voldoet. Daarmee bedoelt hij bijvoorbeeld schaal- en capaciteitsproblemen die sluipenderwijs aan het licht komen, bugs in software tools of problemen die onstaan omdat het werkstation van de ontwikkelaar niet meer krachtig genoeg is voor een nieuwe versie van de ontwikkelomgeving.
Missers van het management
Ook managementmissers eisen volgens de auteur hun deel. Er kan bijvoorbeeld een management zijn dat onvoldoende steun geeft aan een softwareproject. Ook het op grond van verkeerde motieven kiezen voor een bepaalde tool of leverancier kan tot problemen leiden. Zo’n verkeerd motief is volgens de auteur bijvoorbeeld dat de tool in een eerder project ook heeft voldaan.